#Özel İçerik#

Zonguldak ve Türkiye genelinde son yıllarda geleceği konusunda büyük endişeler ve tartışmalar yaşanan matbaacılık mesleği ile ilgili merak edilenleri 45 yıllık deneyime sahip Matbaa Ustası Cemal Yorulmaz mesleğin zor günler geçirdiğini söyledi.
Cemal Yorlumza, matbaacılığa ilk başladığı yıllarda harıl harıl çalıştıklarını, iş yetiştirmek için sabahlara kadar mesai yaptıklarını aktarırken özellikle dijitalleşmenin artmasıyla birlikte matbaacılık mesleğinin eski önemini kaybettiğini söyledi.
YILLAR ÖNCE İŞLER ÇOK YOĞUNDU
Matbaacılığa ilk başladığı yıllarda işleri yetiştirmek için sabalara kadar çalıştıklarını belirten Cemal Yorulmaz “Ben mesleğe ilk çırak olarak başladım. İşler o kadar fazlaydı ki sabahlara kadar çalıştığımızı bilirim. Yine de işler hiç bitmezdi. Matbaacı olmanın o zamanlar çok büyük artıları vardı ve önemli bir meslek olarak görülürdü.”
ŞİMDİ İŞLER BİLGİSAYARLARLA YAPILIYOR
İlk olarak Tipo Baskı ile işe başladığını belirten Matbaa Ustası Cemal Yorulmaz, o yıllarda matbaacılığın zor bir meslek olduğunu ve bilgisayar kullanımıyla beraber yapılan işlerin kolaylaştığını vurgulayarak şunları söyledi: “Önceki yıllarda tipo sistemi vardı. Tipo baskıyı şöyle tanımlayabiliriz: Metal harflerle (hurufat) yapılan yüksek baskıya denir. Uzun ve zahmetli bir baskı hazırlık süreci gerektirir. Metal harflerin tek tek sayfa oluşturacak bir biçimde düzenlenmesi yöntemi kullanılır. Lafın özü o zamanlar bilgisayar ve ofset olmadığı için şimdiki kadar kolay değildi. Bilgisayar ve ofset işleri kolaylaştırdı.”
“YANIMIZDA  ÇALIŞTARACAK ÇIRAK BULAMIYORUZ”
Bir çok meslekte olduğu gibi Matbaacılık mesleğinde artık çırak bulmak çok zor olduğunu belirten Cemal Yorulmaz “Eskiden matbaada çırak olmak için sıraya girilirdi. Günümüzde her meslekte çırak bulmak zor ama matbaacılıkta biraz daha zor. Aileler çocuklarını gelecek görmediği için yönlendirmiyorlar. Durum böyle olunca da usta yetiştirmek de imkansız hale geliyor. Şu anda usta bulmak bile zor.”
MATBACILIĞIN GELECEĞİ SIKINTILI
Dijitalleşmenin her geçen gün arttığını belirten Matbaa Ustası Cemal Yorulmaz, “Dijital çağı yaşıyoruz yani çağ değiştiği için matbaacılık yok olmaya yüz tutmuş durumda. Artık bilgisayarlar, akıllı telefonlar, tabletler ve sosyal medya var. Matbu evraklar da dijitale taşınmaya başladı. Ayrıca maliyetler artıyor. Çok fazla ithal ürün kullanıldığı için kur baskısı var. Aynı zamanda basılı gazetede maliyeti arttığı için 5-10 yıl sonra oda yok olacak gibi görünüyor.”

Zonguldak’ta emekliye suda yüzde 50 indirim müjdesi Zonguldak’ta emekliye suda yüzde 50 indirim müjdesi

Haber: Ender Yüksel
Whatsapp Image 2024 02 06 At 14.41.37Whatsapp Image 2024 02 06 At 14.42.22Adsız

Kaynak: Ender Yüksel