Düzenlenen panele; Anadolu Mektebi Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sami Güçlü, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Cezmi Yalınkılıç, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melih Geniş ve Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Yücel Namal, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Seyfullah Kara ve Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Hikmetullah Ertaş,İl Millî Eğitim Müdürü Osman Bozkan, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Doktor Öğretim Üyesi Osman Arıcan, okul müdürleri, öğretmen ve öğrencileri katıldı.

Panelin açılış konuşmasını İl Millî Eğitim Müdürü Osman Bozkan gerçekleştirdi.

Programa; Saime Toptan Sosyal Bilimler Lisesi, Borsa İstanbul Anadolu Lisesi, Kdz.Ereğli Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Prof.Dr. Şaban Teoman Duralı Bilim ve Sanat Merkezi öğrencileri panelist olarak katıldı.

Panelin sonunda; Anadolu Mektebi Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr.  Sami Güçlü, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Cezmi Yalınkılıç, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Osman Arıcan değerlendirme konuşmalarını yaptılar ve danışman öğretmenler ile panelist öğrencilere ödülleri takdim edildi.

ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI PROGRAMIN GEÇMİŞİ

Anadolu Mektebi Yazar Okumaları Programı, Sami Güçlü'nün 2012 yılında Sakarya'da bir grup öğrenci ile başlattığı gönüllü okuma çalışmalarıyla ortaya çıkmıştır. 2015 yılının ortalarına kadar Kocaeli, Bolu, Aksaray ve Çorum illerinde üniversite öğrencilerinin katılımı ile çalışmalarına devam eden Anadolu Mektebi; 2016 yılı Mart ayında, Millî Eğitim Bakanlığı ile işbirliği çerçevesinde MEB'e bağlı liselerde de faaliyet göstermeye başlamıştır. Anadolu Mektebi faaliyetleri kapsamında sırasıyla eserleri okunan yazarlar; Mustafa Kutlu, Cengiz Aytmatov, Tarık Buğra, Ahmet Hamdi Tanpınar, Cengiz Dağcı, Sâmiha Ayverdi, Necip Fazıl Kısakürek, Mehmet Akif Ersoy, Yahya Kemal  Beyatlı, Sezai Karakoç, Cemil Meriç ve Nurettin Topçu olup 2021 yılında bu listeye Yunus Emre ve Mevlânâ'nın da ilave edilmesiyle okuma sırasında bazı değişiklikler olmuştur. Bir yazarın eserlerinin okunması, okunan her esere yönelik değerlendirme metni yazılması, seçilen konu hakkında sunum metni yazılması gibi aşamalar tamamlandıktan sonra sırasıyla önce okul paneli; daha sonra farklı okullardan öğrencilerin sunumları ile katılım sağladığı ilçe, il paneli ve nihayetinde yurdun farklı illerinden gelen öğrencilerin sunumları ile bölge panel programları düzenlenmektedir. Düzenlenen programlarda; panellerin yanı sıra gezi, yaz kampı, şiir okuma programları, yazar/akademisyen-öğrenci buluşması, film/tiyatro/belgesel gösterimi ve konser gibi birçok kültürel etkinlikle öğrencilerin gelişimine katkı sağlanmaya çalışılmaktadır.
 
PROGRAMIN AMACI

Zonguldak Önder yönetimi değişti Zonguldak Önder yönetimi değişti

Anadolu Mektebi Yazar Okumaları Programının amacı, tarihimizden aldığımız güç ve sorumluluk duygusuyla Türk kültür ve medeniyetine özellikle son yüzyılda ciddi katkılar sunan yazarlarımız ışığında; kendini, ait olduğu  milleti ve değerler dünyasını tanıyan, emek ve insan merkezli bir hayat anlayışı ile millî ve evrensel bir sorumluluk ruhuna sahip, erdemli, ilkeli, araştıran ve sorgulayan, kendisine ve ülkesine aydınlık bir gelecek hazırlamaya çalışan, çok yönlü, yüksek vasıflı ve donanımlı nesillerin yetişmesine katkıda bulunmaktır.
 
PROGRAMIN GEREKÇESİ

Anadolu Mektebi Yazar Okumaları Programı kitap seçip okumak yerine, seçilen yazarın tüm kitaplarının ve yazar hakkında neşredilmiş seçkin çalışmaların okunması esasına dayanmaktadır. Bu yöntemle yazar okumaları yapan öğrenciler, okudukları yazarları derinlemesine tanıyacaklar ve hayata daha farklı pencerelerden bakma imkânı bulacaklardır. Yazar seçiminde önceliklerimiz; yerli, millî, manevî, evrensel ve insanî değerlere sahip olmaları ve bu değerler temelinde bir hayatı tasavvur etmeleridir.

Okuma sürecinde ortaya çıkan birikimlerin yazı ve konuşma ile ifade edilmesi, panel ve açık oturumlarla topluma aktarılması yöntemini benimseyen Anadolu Mektebi, nihayet elde edilen birikim ve tecrübe ile okuyucuların; düşünce, kültür ve sanat yolculuklarına kendi başlarına devam edebilecekleri derinlikli bir bilinç ve evrensel bir ufuk kazanması anlayışına dayanmaktadır.

Whatsapp Image 2024 05 09 At 09.36.02Whatsapp Image 2024 05 09 At 09.36.02 (1)Whatsapp Image 2024 05 09 At 09.36.03Whatsapp Image 2024 05 09 At 09.36.02 (2)Whatsapp Image 2024 05 09 At 09.36.03 (1)Whatsapp Image 2024 05 09 At 09.36.04Whatsapp Image 2024 05 09 At 09.36.04 (2)Whatsapp Image 2024 05 09 At 09.36.04 (1)

Kaynak: Ercan Demir