Şifa arayan vatandaşların hastanelerden ve eczanelerden sonra bitkisel ilaçlar almak için sık sık gittiği aktarlara düzenlemeler getirildi.
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş imzasıyla illere gönderilen ‘’Aktarlar, Baharatçılar ve Benzeri Dükkanlar Genelgesi’’ ile birçok yasak hayata geçirildi. Bitkisel ürün satacak aktarlar, İl sağlık müdürlüklerinden izin belgesi alacak, ürünler de kapalı kaplarda ve hijyenik şartlarda satılacak.
Tarım ilaçları ve insan sağlığına zarar veren kimyasal maddeler aktarlarda satılamayacak, böcek ilacı gibi ürünler sadece orijinal ambalajlarda satılabilecek.
 
BİTKİSEL KARIŞIM YASAK
 
Aktar vitrinlerine, ürünlerin kullanılışına ilişkin etiket, ilan ve benzeri yazılar asılamayacak, ‘’Adasoğanı diz ağrısına, güzelavrat otu baş ağrısına, nane gribe, adaçayı nezleye iyi gelir’’ gibi ifadeler de kullanılamayacak. Aktarlarda bitkisel karışım da yapılamayacak. Satılan bütün ürünlerin Türkçe ve Latince birer listesi dükkanın içine asılacak.
 
71 TEHLİKELİ ÜRÜN
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun hazırladığı liste kapsamında 71 bitkisel ürünün aktarlarda satışı yasaklandı.
Yasaklanan ürünlerin bazıları şöyle:
‘’Adasoğanı, kantarit, kuduz böceği, katran ruhu, kreozot, horosani, güzelavrat otu, pire otu, yüksük otu, balık otu, Ebu Cehil Karpuzu, eşek hıyarı, kenevir, baldıran, sedef otu, hint yağı, altın kökü, pire otu, erkek eğrelti otu, papaz otu, kurtboğan, amonyak, arsenik, göztaşı, banotu, jaborandi yaprağı, kenepod esansı, kroton tohumu, çiğdem, adem otu, deli bal, lokman ruhu.’’
(KAYNAK-MEDİMAGAZİN GAZETESİ)
 
KANAYAN YARA KORSAN AKTARLARA GEÇİT YOK
 
Zonguldak’ın kent merkezinde Lokman Baharatçısı olarak yaklaşık 45 yıldır aktarlık yaptığını anlatan Tahir Buyurucu, Elmas TV’ye, Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğünden Satış İzin Belgesi, Zonguldak İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden İşletme Kayıt Belgesi ile Zonguldak Belediye Başkanlığından İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı’nın bulunduğunu söyledi.
Kendisine ait belgelerin tamamına sahip olmayanların aktarlık yaptıkları yönünde duyumlar aldıklarına dikkati çeken Buyurucu, şöyle konuştu.
‘’Aktarların da eczane sahiplerinin işyeri açabilmek için hazırlattığı projenin aynısını oluşturarak, İl Sağlık Müdürlüklerinden kesinlikle ruhsat almaları gerekiyor, ancak buna riayet etmeden aktarlık yapanların olduğu söyleniyor. İnsan sağlığının önemine binaen aktarlık yapabilmek için tüm şartlara haiz olunmasını savunuyorum.
Aktarlarda satışı yapılan bazı bitkiler zehirli, bilgi sahibi olmadan satanlar ölüme yol açabiliyorlar. Aktarların ürünlerini satan farklı meslek gruplarındaki bilgi sahibi olmayan kişilere güvenerek alıp kullananlar, zamanla ciddi rahatsızlıklar yaşayabiliyorlar. Örnek verecek olursak Zonguldak Belediye Başkanlığından almış olduğu İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı ile çekirdek satışı yaptığı iddia edilen birinin, iş yerinin bir kısmına aktarcı yazarak bizim dükkanımızda bulundurduğumuz bitkilerden sattığı söyleniyor. Bizi 15 günde bir denetleyen İl Sağlık Müdürlüğü ve İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkililer, sadece Zonguldak Belediye Başkanlığından belge alan ve aktarlık yaptığını zannedenleri denetleyemediklerini söylüyorlar. Nedeni ni de (bizden almış oldukları belge yok) o yüzden denetleme yetkimiz yok diye cevaplıyorlar. Traji komik durum, başıbozukluk var, yetkililerin bu kişileri denetlemesi lazım.    
Niye mi? Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğünün yanı sıra Zonguldak İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden belgeleri olmadığı için aktarcılık yaptığını zanneden çekirdek satan esnafı, bu kurumun yetkilileri ne yazık ki denetleyemiyorlar. Burada başıbozukluk var, çünkü birilerinin inanın ki kanayan yara korsan aktarlık yapanları denetlemesi lazım. Bu yaraya bir an önce neşter vurulmalıdır. Aktarlık yapacakların, İl sağlık Müdürlüklerinden izin alma zorunluluğunu tasvip ediyorum, aktarlık mesleğini erbabı olanlar yapsın.’’  

(HAZIRLAYAN-ORHAN AKYÜZ- FOTOĞRAF VE GÖRÜNTÜLER EKREM AÇIKGÖZ)

Editör: TE Bilisim