Öğretmenevi’nde düzenlenen çalıştaya, Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş, Vali yardımcısı ve Kozlu Kaymakamı Hüseyin Ergi, İl Emniyet Müdürü Metin Turanlı, Belediye Başkan vekili Sinan Toprak, Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, BEÜ Rektörü Mustafa Çufalı, TSO Başkanı Metin Demir, BAKKA Genel Sekreteri Muhammet Ali Oflaz, İl Müftüsü Rüstem Can, bazı daire müdürleri, STK Başkanları ve Bülent Ecevit Üniversitesi öğretim görevlileri katıldı. 

Saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasının ardından Karaelmas Jeopark Çalıştayın açılış konuşmasını Vali Erdoğan Bektaş yaptı. Vali Erdoğan Bektaş yaptığı konuşmasında, Zonguldak'ın jeolojik mirasına önem verdiklerini belirterek; Jeopark olgusunu Manisa Valisi iken Kuladaki bir vaka ile karşılaştığımda fark etmiştim. Kulu jeoparkı Türkiye’nin ilk ve tek jeoparkı olarak varlığını sürdürüyor. Yöreye de bir farklılık katıyor. Zonguldak’a geldiğimizde de jeopark ile ilgili bir çalışma vardı. Zonguldak’ta ki jeoparka bakmasını bilenlerin görebileceği bir şeydir. Kuladaki tecrübeyi buradaki bilgiyi buluşturmuş olduk. jeopark nedir benim snladığım kısım jeolojik bir kısım farklılıklar olacak. Koruyup ama geliştirilerek ama kullanılarak ve onu olduğu gibi sergileyip göstereceksiniz. Amacımız Jeoparktan turizm çıkarmaktır” diye konuştu. 

Vali Bektaş’ın konuşmasının ardından çalıştayda sırasıyla, Balıkesir Üniversitesinden Dr. Abdullah Soykan modörotörlüğünde Dr. Öğretim üyesi ve UNESKO Jeoparklar kurucusu ve Türkiye temsilcisi, Bartın Üniversitesi Arkeoloji bölümü öğretim üyesi ve Tios antik kenti kazı başkanı Prof.Dr. Şahin Yıldırım, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Orman Fakültesi Öğretim Üyesi profesor Doktor Ünal Akkemik, Bülent Ecevit Üniversitesi biyoloji bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sözen ve TTK emeklisi yerel tarihçi Ekrem Murat Zaman’ın konuşmacı olarak katıldığı toplantıda, Zonguldak ve kömür, jeopark ulaşma sürecinin kurulması, UNESCO küresel jeopark ağına üyelik süreci ve alan yönetimi ilişkin konularında katılımcılara bilgiler sundular.

Editör: TE Bilisim