ÇORBA DAĞITMAYLA NE İŞSİZLİK NE İCRA DOSYALARI AZALIR!..

Zonguldak'ın yeni simgesi: Uzun Mehmet Camii Cumhurbaşkanı Erdoğan  tarafından ibadete açılıyor - Son Dakika Türkiye Haberleri | NTV Haber

Bir taraftan Maliye Bakanı’nın valilere verdiği ‘tasarruf edin’ talimatı, diğer tarafta, emeklilere verilecek ‘5 bin lira seçim ikramiyesi’ ve ‘5 bin lira seyyanen zam’ iddiaları.

Siyasi yozlaşmanın hakim olduğu ülkemizde, maalesef her seçim öncesinde halk dalkavukluğu/popülizm dediğimiz vaat ve icraatlar öne çıkar.

Geçtiğimiz hafta Zonguldak Belediyesi önünde de fakir/fukara için çorba dağıtımı ile iktidar partisinin seçim startı verilmişti.

Nüfusunun yarısından çoğunun, 101 bin nüfusun, 54 bin 160’ı icralık ve 25 bin resmi, 50 bin gayr-i resmi işsizin olduğu Zonguldak merkez ilçe de, bir gün çorba dağıtmak ile ne icra dosyaları azalır, nede işsizlik!

Ne de sadece Zonguldak Merkez İlçeden geçen yıl verilen 1.300 dış göçün önüne geçilir, dışarıya göç edenler geri döner!..

Bu popülizmden başka bir şey değil…

Yine son günlerin aktüel konularından biri açlık sınırı ve asgari ücret altında maaş alan emekliler.

Zonguldak’ta 170 bin emeklinin çoğunluğu bu kategoriye giriyor. Ve bu 170 bin emeklinin 50 bini 65 yaş üstü emekli.

Bu 50 bin yaşlı emeklinin da 15 bini evinde tek başına yaşıyor. Unutmayalım, merkez ilçede yaşayan 44 bin emeklinin çoğunluğu bu kategoride.

Son günlerde, ‘emekliye Cumhuriyet ikramiyesi gibi 31 Mart seçimleri öncesi 5 bin lira seçim ikramiyesi dağıtılacak’ şeklinde varyasyonlar yapılmaktadır.

Bilindiği gibi emekli maaşları için geçtiğimiz haftalarda yeni düzenleme yapılmış, ancak; memur emeklilerinden 12 puan düşük zam yapıldığını duyuran Cumhurbaşkanı, en düşük emekli aylığının yüzde 33’lük artışla 10 bin liraya çekildiği açıklamıştı.

Ancak, yüksek enflasyon, artan hayat pahalılığı, gıda, ulaşım, kira fiyatları olmak üzere yaşanan şok zamlar karşısında emekli sesini yükseltmiş, asgari ücret ve açlık sınırı altındaki maaşları protesto etmişti.

Birçok şehirde ittifak yapmasına rağmen, siyasi iktidar, emeklilerin haklı eleştirileri karşısında, emekli maaşlarını yeniden gündeme alması konusunda baskılar arttı. Gözlemciler, hükümetin popülist uygulamalardan vazgeçmesini istedi.

Bu arada 10 Nisan’a denk gelen kurban bayramı ikramiyesinin 5 bin liraya çekilip, 31 Mart öncesi emekli hesaplarına yatırılması gündeme girdi.

Emekliler ise, popülist ‘seçim ikramiyeleri’ ile değil, emekli maaşlarında yapılacak ‘intibak yasası’ yani ‘emekli maaşları arasındaki uçurumun kapatılması’ gerektiğini, en az alan emekli maaşının 12 bin lira ile güncellenmesinde birleşti.

Siyasi iktidarın, yapacağı popülist ve israfa yönelik uygulamaların, milli bütçeyi rahatsız etmesi yanında, uygulamaların başkan adayları ve partili yöneticiler tarafından ‘kötü alışkanlık’ olarak siyasetçilere ve gelecek kuşaklara intikal edeceği ileri sürülüyor.

Emeklilere yönelik yapılacak popülist vaatler, başkan adayları tarafından, belediyelerde çalışan şirket işçilerine, çeşitli toplum katmanları/sosyal dilimlere yönelik ‘zam sağanağı’ şeklinde artarken, belediye bütçelerini seçimden önce sıkıntıya sokacaktır.

Maliye Bakanı’nın Valilere yönelik yaptığı ‘tasarruf’ teklif ve tenkiti, siyasi iktidar başta olmak üzere, tüm siyasi parti genel başkanları tarafından, partili yönetici ve belediye başkan adaylarına dayatılmalıdır.

Zaimoğlu, “Şehrin yoğun bakım sıkıntısı çözülsün” Zaimoğlu, “Şehrin yoğun bakım sıkıntısı çözülsün”

Ülkemiz içinde yaşayan toplum katmanlarının tamamı, israftan kaçınıp, tasarruf fikrinde buluşmalı, halk dalkavukluğu dediğimiz popülist söylem ve eylemlerden kaçınılmalıdır.

Kalkınma Verim Ekonomisine geçişle başlar.

Verim ekonomisinin 1. Basamağı ise israftan kaçınıp, tasarruf ve üretim fikrinde birleşmekle olur.

Whatsapp Image 2024 01 22 At 16.04.10

Kaynak: ELMAS TV