Bakan Uraloğlu, yazılımın hava trafik emniyetini artırma potansiyeline dikkat çekerek, “İRADE, hava trafiğinin kontrol ve idamesi sırasında gerekli olan ancak farklı kaynaklardan gelen kritik bilgileri tek bir ekranda topluyor. Bu sayede hava trafik kontrolörlerinin ekran karmaşası azalıyor ve emniyet seviyesi yükseliyor,” dedi.

Görev değişim ile baş etmekte zorlananlar oldu Görev değişim ile baş etmekte zorlananlar oldu

YERLİ VE MİLLİ YAZILIMLA HAVA TRAFİĞİNDE YENİ DÖNEM

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen İRADE, Türk havacılığında bir ilki temsil ediyor. Bakan Uraloğlu, projeye ilişkin yaptığı açıklamada, “Yerlilik ve millilik prensibimiz doğrultusunda havacılık alanında hayata geçirdiğimiz bu yazılım, sektörümüzde yeni bir dönemin kapısını aralıyor. Bu adımla, dışa bağımlılıktan kurtularak ileride üretilecek yerli teknoloji ürünlerinin de önünü açmış olduk,” ifadelerini kullandı.

5 BİN UÇAKLIK TRAFİĞE GÜVENLİ YÖNETİM SAĞLAYACAK

Türkiye hava sahasında günlük ortalama 5 bin uçağın trafik kontrol hizmeti aldığına dikkat çeken Uraloğlu, İRADE’nin bu yoğunluğa yanıt verebilecek bir teknoloji olduğunu belirtti. Yazılım, uluslararası standartlara uygun olarak geliştirildi ve tamamen Türk mühendislerin bilgi birikimi ile hayata geçirildi. Daha önce yine DHMİ tarafından geliştirilen yerli Sayısal-Havalimanı Terminal Bilgi Sistemi (D-ATIS) gibi projelerle birlikte, İRADE’nin de yerli yazılım ekosistemine önemli katkı sağlayacağı öngörülüyor.

KRİTİK BİLGİLER TEK EKRANDA

Bakan Uraloğlu, İRADE’nin teknik detaylarına da değindi:
“Yazılım, radar verisi, otomatik hava gözlem sistemi bilgileri, NOTAM verileri, meteorolojik radar ve uydu bilgileri gibi birçok kaynaktan gelen verileri tek bir ekranda toplayarak kullanıcıya sunuyor. Böylece hava trafik kontrolörlerinin iş yükü azalırken, emniyet seviyesinde önemli bir artış sağlanıyor.”

HAVACILIKTA TAM ENTEGRASYON VE BAĞIMSIZLIK

İRADE’nin yüksek verimlilik ve esnek kullanım özelliklerine vurgu yapan Bakan Uraloğlu, “Bu yazılım, sürekli büyüyen havacılık sektörümüzle tam entegrasyon sağlayarak, kritik sistemlerde dışa bağımlılığımızı azaltıyor. Türkiye, havacılık teknolojilerinde bağımsız bir güç olma yolunda emin adımlarla ilerliyor,” dedi.

İRADE, Türk mühendisliğinin gücüyle, hem ülkemizin hem de uluslararası havacılık camiasının ihtiyaçlarına yanıt verecek şekilde tasarlandı. Türkiye’nin yerli yazılım hamlesiyle dünya çapında rekabetçi bir konuma gelmesi hedefleniyor.

YAZILIM ÇAYCUMA'DA DA KULLANILACAK

Türk mühendisler tarafından tamamen yerli ve milli imkanlarla geliştirilen İnteraktif Radar Analiz ve Data Ekranı (İRADE) yazılımının Zonguldak-Çaycuma Havalimanı’nda da kısa sürede kullanılmaya başlanacağı öğrenildi.

Muhabir: Ercan Demir