Instagram ortamında spam cezaları git gide artış göstermeye başlamıştır. Instagram hiçbir şekilde ücret talep etmeyen ve sınırlandırma yapmayan bir uygulama olmasının yanı sıra büyük bir sosyal medya ortamı olarak kabul edilmektedir. Sayısız kişinin kullanmakta olduğu bir ortam olması kimi gerekliliklerin de meydana çıkmasına sebep olmaktadır.

Bu tarz bir ortamda dilediğiniz gibi tavırlar sergileyemiyor ve başka kullanıcılara rahatsızlık veremiyorsunuz. Instagram bu hususta son derece sert kuralları bulunan bir sosyal medya platformudur. Durum buyken Instagram'da spam cezalarında artış olması olasıdır. Peki, uygulama içerisinde spam cezası hangi şartlarda verilmektedir?

Instagram'da Hangi Hatalar Spam Cezasına Neden Olur?

Spam yaptırımının nasıl anlaşılacağını ve nasıl kaldırılacağını ayrıntılı biçimde açıklamayan çalışacağız. Ancak bu bölüme geçiş yapmadan evvel cezanın hangi hatalar neticesinde verildiği hususunda bilgi vermek gerekmektedir. İlk ve en çok karşı karşıya kalınan sebep, spam kullanımın artık göstermiş olmasıdır. Diğer ve ilkine nazaran daha az karşı karşıya kalınan sebep ise toplum kurallarına zarar verilmiş olmasıdır. İki sebebi de art arda incelemek gerekmektedir.

Spam Kullanımların Bulunması

Başka uygulamalarda da olduğu üzere Instagram ortamında da umumi kullanımlarda birtakım sınırlandırmalar bulunmaktadır. Resmi anlamda izah edilmiş bilgiler üstünden bir sayı verilmesi olanaklı değildir ancak yoğun oranda art arda beğeni yapılması, defalarca aralıksız olarak yorumlar gönderilmesi, aynı anda çok sayıda kullanıcının takibe alınması ve arkadaş listesinde bulunmayan kullanıcılara fazla sayıda mesaj göndermeye çalışılması benzeri eylemler spam kullanım yapıldığı manasına gelmektedir. Bu durumlarda Instagram üzerinde spam cezası verilmesinin esas sebeplerinden birisidir. Bilhassa çok kısa sürede çok sayıda kullanıcıya takip isteği göndermek ve beğeni yapmak bu probleme sebebiyet verecektir. Ayriyeten arka arkaya fazla sayıda gönderi paylaşmaktan da kaçınmanız gerekmektedir.

Topluluk Kurallarına Zarar Verilmesi

Yazımızın başında da ifade ettiğimiz gibi Instagram son derece büyük çaplı bir sosyal medya platformu olarak tanımlanmaktadır. Burada, fotoğraf göndermek üzerine kurulmuş olan devasa bir platformdan bahsetmekteyiz. Hal böyle olunca bu platformda da ortamın kendine özel birtakım kuralları bulunmaktadır. Instagram izahları incelenecek olursa söz konusu bu kurallar toplum kuralları şeklinde ifade edilmekte ve kullanıcıların güvenliğini sağlamak adına bu kuralların kulak arkası edilmemesi gerekmektedir. Bu kuralların hepsini ayrı başlıklarla paylaşmak olanaklı değil fakat genel itibariyle bir sınırlandırma yaparak sıra halinde uyulması zorunlu olan kurallardan bahsedebiliriz.

  • Çıplaklık barındıran paylaşımlarda bulunmamak
  • Diğer kişilerin paylaştığı gönderilere rahatsızlık verici yorum yapmamak
  • Öteki kullanıcılara rahatsızlık verici davranışlardan uzak durmak
  • Etik değerlerin dışında kalan paylaşımlarda bulunmamak
  • Gerek gönderilerde gerekse yorumlarda dikkatli olmak

Genel itibariyle kurallar bu şekilde gruplandırılabilir. Toplum kurallarını çiğnemeniz doğrudan spam ile cezalandırılmanıza sebep olacaktır. Bu sebeple mümkün mertebe toplum kurallarını ihlal etmeme konusuna özen göstermeniz gerekmektedir.

Öteki Kullanıcıların Şikâyette Bulunması

Instagram'da spam cezası alınmasına sebep olan en önemli bir başka faktör de şikayetlerdir. Gönderilmiş olan rahatsızlık verici bir yorum veya yapılan irrite edici herhangi bir paylaşım, öteki kullanıcıların bununla ilgili şikayette bulunması halinde ve ayrıca şikayet oranı da bir hayli yüksekse, bu hususta yine spam cezası verilmektedir. Bu sebeple öteki kullanıcılara muhalif toplum kurallarını yok sayacak davranışlar sergilememeye dikkat edilmelidir.

Instagram'da Spam Cezası Aldığın Anlamanın Yolları

Crovu  Spam cezası verildiği zaman bunun nasıl anlaşılacağı konusuna gelecek olursak böyle bir durumda;

  • Gönderilen hiçbir paylaşım keşfet bölümünde sergilenmek
  • Hikâye gönderimlerinin izlenme oranları daha da aşağı seviyelere iner
  • Paylaşılan fotoğraflara ya da videolara gelecek olan beğeni sayıları ciddi biçimde azalır
  • Yapılan veya yapılacak olan paylaşımlara gönderilen yorumların sayısı da ciddi bir şekilde düşüşe geçer
  • Takipçi sayısında hızlı düşüşler olabilir
  • Öteki hesaplardan arama yapıldığında, spam cezası alan hesap direkt olarak bulunamaz
  • Gönderiler arandığında, yeni yapılmış paylaşımlar görüntülenemez
  • Instagram’dan durumla alakalı ikaz arz eden bir mail alınabilir

Bu ya da bunun gibi birtakım ipuçları, Instagram'da spam cezasına maruz kalındığının anlaşılmasını sağlayacaktır. Bu sebeplerden yalnızca bir tanesi değil, pek çoğunun bir arada bulunması gerekmektedir. Yalnız başına bir sebep direkt olarak spam cezası verildiğini gösterecek bir ispat olmayacaktır.

Editör: TE Bilisim