Zonguldak Barosu açıklamasında, “Subaylarımızın, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e bağlılıklarını dile getirmesi, tarihsel bilinç ve sorumluluklarının bir yansımasıdır. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kurucu değerlerine sahip çıkmak ve bunu ifade etmek anayasa ile güvence altına alınmış bir özgürlüktür. Bu durum, disiplin kanununun gerekçesi olamaz.”

SAKARYA MEYDAN MUHAREBESİ’NİN RUHU HATIRLATILDI

Zonguldak Havalimanı için yeni projeler yolda Zonguldak Havalimanı için yeni projeler yolda

Baro, Kurtuluş Savaşı’nın dönüm noktalarından biri olan Sakarya Meydan Muharebesi’ni hatırlatarak, bu savaşın neden “Subaylar Muharebesi” olarak anıldığını vurguladı. Açıklamada, “Atatürk’e bağlılık bildirmek, subaylarımız için tarihi bir sorumluluktur. Bugün bağımsız bir ülke olarak varlığımızı sürdürebiliyorsak, bu, o fedakar subayların mücadelesi sayesindedir” ifadeleri yer aldı.

"HUKUKA VE VİCDANLARA AYKIRI KARARLARDAN KAÇINILMALI"

Zonguldak Barosu, olayın hukuki boyutuna da değinerek, 6413 Sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanunu'nun ilgili maddesinin böyle bir durumu kapsamadığını belirtti. Baro, hukukun üstünlüğüne dikkat çekerek şunları söyledi:

“6413 Sayılı Kanun'un 20. maddesi, TSK’dan ayırma cezasını yalnızca sınırlı sayıdaki belirli durumlar için öngörmektedir. Bahsi geçen durum, bu kanunun açıkça düzenlediği ceza hallerine girmemektedir. Hukuka, yasalara ve vicdanlara aykırı kararlar alınmaması en büyük temennimizdir.”

ATATÜRK’ÜN İLKE VE DEVRİMLERİNDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ

Zonguldak Barosu açıklamasını, Atatürk’ün ilke ve devrimlerine olan bağlılıklarını yineleyerek sonlandırdı:

“Hukukun üstünlüğüne, demokrasinin gereklerine ve Cumhuriyet’in kurucu değerlerine bağlılığımızdan asla taviz vermeyeceğimizi vurgularız. Tarihi gerçeklere ve hukuki değerlere aykırı bir karardan geri dönülmesi gerektiğine inanıyoruz.”

(Haber Ercan Demir)

Muhabir: Ercan Demir