CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, şu anda en önemli gündem maddesinin ekonomi olduğunu belirterek, "sanki halkın geçim derdi yok, ülkenin üretim sorunu yok, işsizlik sorunu yok, tarım sorunu yok gibi davranılıyor ancak ekonomik sorunlar her geçen gün daha da derinleşiyor" dedi.

Zonguldak Milletvekili Şerafettin  Tupcu'nun ifadeleri şu şekilde:

 "16 Nisan Referandumu tartışmaları çerçevesinde unutulan ama halkın gerçek gündemi olan ekonomiye mercek tutmak zorundayız. Her geçen gün daha zorlaşan hayat koşullarında vatandaşlarımız geçim mücadelesi veriyor. 2017 Nisan ayı açlık ve yoksulluk sınırı rakamlarına göre, 4 kişilik ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarını ifade eden ‘açlık sınırı' bin 518 lira olarak hesaplandı.

Gıda ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarına denk gelen ‘yoksulluk sınırı' ise 4 bin 944 lira 63 kuruş oldu.

Vatandaşlarımız eskiden acil olmayan ihtiyaçlarını kısarlardı, şimdi öyle bir noktaya geldik ki artık gıdadan kısmaya başladılar."

"İŞSİZLİK SON 7 YILIN ZİRVESİNDE"

"İşsizlikteki duruma baktığımızda, son 7 yılın zirvesine çıktığını görüyoruz. Son açıklanan verilere göre yüzde 12,6'ye yükseldi, işsiz sayısı 3.9 milyon kişi oldu. Genç işsizlik oranı yüzde 25'i buluyor. Sadece son iki yıla baktığımızda bile, yani 2014 yılına göre, işsiz sayımız 928 bin kişi arttı. Bu dönemde işsiz kadınların sayısı 378 bin kişi artarken, genç işsiz sayısı 219 bin kişi arttı. Gerçek işsizlik rakamları ise bunun çok üzerinde. Hükümetin belirlediği standartlara göre iş arıyor sayılmayan, ama aslen çalışmak isteyen, iş verilse çalışacak olanlar da dahil edilince, işsizlik rakamı rakam %20'lere yaklaşıyor."

"ENFLASYON SON 8,5 YILIN ZİRVESİNDE"

"Enflasyon son 8,5 yılın zirvesine tırmandı. Yine sadece iki yıl geriye donup baktığımızda yani Ağustos 2014'de yüzde 9,54 olan enflasyon, 2017 Mart ayında yüzde 11,29'a çıktı. Halkın satın alma gücü her geçen gün azalıyor. Geliri düşen, iş imkanı bulamayan vatandaş, bir taraftan da hayat pahalılığıyla baş etmeye çalışıyor. Bakliyattan, ete gıdalardaki fiyat artışı vatandaşın cebini yakıyor. Akaryakıt fiyatlarındaki artış nedeniyle vatandaşlar, otomobillerinin deposunu doldurmak için iki yıl önceye göre % 23 daha fazla para ödüyor.

 

Böyle bir ekonomik durumun sağlıklı olduğunu söyleyebilir miyiz?"

"TÜRK LİRASI EN ÇOK DEĞER KAYBEDEN PARA BİRİMLERİ ARASINDA"

"Yeni yatırım olmuyor; belirsizlik çarşıyı, pazarı, piyasaları vuruyor. Piyasa duruyor, işler azalıyor, istihdam yaratan KOBİ'ler zor durumda kalıyor. Birçok KOBİ ya kapanıyor, ya da işçi çıkarmak zorunda kalıyor. Sonuçta işsizlik artıyor.

Küresel rekabet gücü endeksinde Türkiye 2016'da 138 ülke arasında 65. sıraya geriledi. Yani Türkiye'nin yatırım ortamı zayıfladı.

Ekim 2016'dan bu yana TL 150 para birimi arasında en çok değer kaybeden 4. para birimi oldu. Gine, Angola, Kongo gibi ülkelerin para birimleriyle bile aynı yerde anılmak durumun vahametini açıklar nitelikte. Durumun farkına varmayıp aynı zihniyetle devam edip ülkenin borcunu arttırmak da ancak ekonominin daha kötü bir sona doğru gitmesine yol açar."

 "15,5 MİLYON İNSAN YARDIMLA GEÇİNİYOR"

"Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı verileri ülkedeki acı tabloyu bir kez daha gözler önüne serdi. Rakamlara göre; 78 milyonluk ülkede 15 buçuk milyon insan hayatını sosyal yardımlarla idame ettirmeye çalışıyor. 2015'te 25 milyar lira olan sosyal yardımların 2016'da 32 milyar liraya yükselmesi, aslında halkın ne kadar fakirleştiğinin ve yardıma muhtaç kaldığını ortaya koymaktadır.  Üretmeyi hedef almadan, sadece hayal kurup, halka hayal satan ekonomi anlayışı değişmediği sürece durum daha da kötü olacak. "

"ZONGULDAK EKONOMİSİ DAHADA KÖTÜ DURUMDA"

"Zonguldak'ı, Türkiye resminden ayrı göremeyiz. İstihdam olanaklarının yetersizliği nedeniyle ilimiz göç vermektedir, göç verdiği için günden güne küçülmektedir. Zonguldak`ta işsizlik sürdürülemez düzeylere tırmanmıştır. Bunun nedeni iktidarın Zonguldak'a 15 yıldır kalıcı bir yatırım yapmaması ve istihdam yaratmaya yönelik bir çabasının olmamasıdır. Milletin gündemiyle AKP`nin gündemi tamamen farklı. Son 3 yılda Zonguldak`ta kaç işyerinin kapandığına dair verdiğim soru önergesine gelen yanıt Zonguldak'ın ekonomisinin neden bu durumda olduğunun da bir resmidir.  Son 3 yılda 29.342 çalışanı olan 4.616 iş yeri kapanmış. Zonguldak AKP iktidarına her seçim döneminde cömert davranmasına rağmen karşılığını alamıyor, alamadığı için sürekli daha da geriye gidiyor."

Editör: TE Bilisim