Zonguldaklı yazar Sevcan Bahadır, son günlerde market fiyatlarında yaşanan artışı kaleme aldı.

Sevcan Bahadır’ın yazısı şu şekilde;

“Mutfaklardaki yangının alevi iyice yükseldi. AKP iktidarı ekonomik tedbirler aldığını açıklıyor ama yangın bir türlü sönmüyor. Ticaret Bakanı bazı tedbirler aldıklarını açıkladı. Ancak bunlarında çare olmadığı görülüyor. Zincir marketleri takip ediyorlarmış, fahiş fiyat uygulayanlara cezalar veriyorlarmış. Hey hat! Fiyatların 1 kuruş bile geri geldiğine şahit olmadık. Yerel zincir marketlerde de durum farklı değil.

Dar gelirlinin, fakirin harcamasının çoğu gıdaya gidiyor. Gıda fiyatları çok yüksek olunca, vatandaş ya taneyle alıyor ya da almaktan vazgeçiyor. Geçen gün bir haberde gördüm. Bakkaldan gramla sıvı yağ, toz şeker alanlar var. Kesme şekeri ise taneyle alıyorlar. Hatta margarin yağı yarıya böldürüp alanlar var.

Bu arada 20 Şubat itibariyle ilaca yüzde 20 zam geldi. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanının imzasıyla yayınlanan Kararname ile yapılan zam sonucu, vatandaşların ilaca ulaşması daha da zor olacak. Vatandaşa yemeyin diyerek açlığa mahkum eden tek adam iktidarı, artık hasta olmalarını da yasakladı. Parası olan ilaç alabilecek, ya halkın büyük çoğunluğu?

Varın siz anlayın vatandaşın halini!

**

Bütün bu yaşananlara rağmen ne AKP hükümeti ne de emrindeki TÜİK insafa gelmedi. TÜİK 2021 Ocak ayı enflasyonunu yüzde 1,65 olarak açıkladı. 12 aylık enflasyon yüzde 14,97’ye yükselmiş. Enflasyon dediğim TÜFE, yani Tüketici Fiyat Endeksi.

TÜFE’yi bu kadar düşük göstermek için enflasyon sepetindeki ürünlerin ağırlığı ile oynuyorlar. Yetmedi, zincir marketlerin ucuzluk oyunlarındaki ürün fiyatlarını esas alıyorlar. O da yetmezse masa başında TÜFE’yi istedikleri gibi belirliyorlar.

Y-ÜFE ise yüzde 2,66 olarak açıklandı. 12 aylık Y-ÜFE yüzde 26,16 olarak duyuruldu. Ben bu oranlarında doğru hesaplanmadığını düşünüyorum. Çünkü Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi olan Y-ÜFE, gelecekteki TÜFE’nin ne olacağının göstergesidir. Ancak geçmiş yıllardan biliyoruz ki, açıkladıkları TÜFE hiçbir zaman belirledikleri Y-ÜFE’nin oranında olmamıştır. Peki, bunu nasıl başarıyorlar.

Herhalde üreticiler veya zincir marketler aradaki farkı cebinden karşılıyor!

Bu arada Zonguldak’ta TÜFE’nin aylık 1,66, yıllık yüzde 16,07 olarak açıklandığını belirtelim. Zonguldak’ta enflasyon yıllık bazda Türkiye ortalamasının 1,1 puan üzerinde yani resmi rakamlara göre bile, Zonguldaklı daha fazla kazıklanıyor.

Gerçek rakamları ise alışveriş yaparken siz görüyorsunuz!

**

Zonguldak Ticaret İl Müdürü, Ticaret Bakanlığının açıklamasından sonra konuşabiliyor. Göreve geldiğinden beri suskun olan Müdür, ürünlerin gramajları azaltıldı diyor. Günaydın! Biz bunu yıllardır yaşıyor ve yazıyoruz. Ama kimsenin kulağı duymuyor. Ya da umurunda değil.

Hazret tüketiciler mağdur edilmeyecek demiş. Ne derse desin; denetim yapılmadığı, fiyatlar geri çekilmediği sürece, dün olduğu gibi bugün ve yarın da tüketici yani vatandaş mağdur edilmeye devam edecek.

Efendim birde neymiş; haksız rekabete maruz kalan dürüst esnaf ve tacirler korunacakmış. Ancak ben yaşadığım Zonguldak’ta pekte dürüst tacir ve esnaa rastlamadım. Hiç kimse dolar düştü diye fiyatları geri çekmiyor. Çünkü vatandaşı soymaya alışmışlar.

Bir taraftan vatandaşı koruyacağız diyor, diğer taraftan gizli niyetini açıklamış oluyor.

**

Yıllardır sıcak koltuğunuzda oturdunuz da ne oldu? Biraz dışarıya çıkın, piyasaları, fiyatları kontrol edin. Kim kaça alıyor, kaça satıyor denetleyin. Artık vatandaşın yanında olun.

Biraz koltuğunuz soğur, o kadar!”

Editör: TE Bilisim