Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak İl Başkanlığı
Basın Açıklaması
Belediye Başkanı Ömer Selim ALAN’ın son günlerde Merkez Çarşısı üzerinden hem  esnafları hem de kamuoyunu yanıltarak ve kışkırtarak partimizi hedef alan akıllara zarar, gerçek dışı ve siyaset ahlakına sığmayan beyanlarını yakından izliyoruz. Partimiz ve meclis üyelerimizle ilgili söylediklerinin hepsinin cevabını ilk meclis toplantısında kendisine misli ile iade edeceğimizi şimdiden kamuoyuna duyururuz.
 
Bu kapsamda 2 yıldır kendilerine söz verip de yerine getirmeyen Ömer Selim ALAN’ın gerçek dışı söylemleri ile partimiz ve meclis üyelerimiz aleyhinde açıklamalarda bulunan birkaç merkez çarşısı esnafını akl-ı selime davet ediyoruz”. Bu 10 arkadaşımızı ilk belediye meclisine özellikle davet ediyor, meclisi iyi dinlemelerini ve izlemelerini tavsiye ediyoruz. 

Merkez çarşısı binasının yıkımının konuşulmaya başlandığı 2019 yılı sonundan 1 Aralık 2022 tarihine kadar adeta bir sevgili gibi, gözleri birbirinden başkasını görmeyen Ömer Selim ALAN ile bir grup merkez çarşısı esnafının 12 kat onayı AKP’li meclis üyelerinden onay almayınca kimyaları bozulmuştur. 25.08.2022 tarihinde Belediye Başkanlığına “12 kat istiyoruz” diye dilekçe veren dernek yönetiminin ne o tarihe kadar ne de o günden sonra 1 Aralık 2022 tarihine kadar CHP, İYİ PARTİ ve hatta AKP ile MHP de aklına gelmemiş, “başkan bize yeter” tavrı ile yol almışlardır. Ekim ayında evrak komisyonda görüşülürken bile dertlerini bizlerle paylaşmayan esnaf derneğinin ve Selim ALAN’ın aklı meclis üyelerimizin uyarısı ile başlarına gelmiş ve bu şehirde CHP ve İYİ Parti’nin de olduğunu hatırlamışlardır. 

Ekim ayındaki 8 imar komisyonu toplantılarında konu ile ilgili görüşlerini açık ve net belirten meclis üyelerimiz 18 Kasım 2022 tarihinde Belediye Başkanlığı makamında taraflarla bir araya gelerek mevcut MİA planına aykırılık olduğu sürece sorunun çözümsüz kalacağını ve hukuktan da döneceğini diğer AKP’li meclis üyelerinden bazıları ve daire müdürü ile birlikte açıkça dile getirmişlerdir. Akabinde İl ve İlçe Başkanımız 1 Aralık 2022 tarihinde Belediye Başkanlığında AKP il başkanının katılmadığı, esnafın da çağrılı olmadığı toplantıda meclis üyelerimizin bu güne kadar söylediklerini çok açık, net, anlaşılır bir şekilde Selim ALAN’ın yüzüne de söylemişlerdir. Selim ALAN’ın tarzı ile yazarsak “CHP ringte yumruğu atmış, Selim ALAN şu anda yıldızları saymaktadır”. Umarız kendine gelir ve bir şehri yönettiğini fark eder. 

Selim ALAN yıktığı binanın altında kalmıştır. Esnafların partimizi ziyaretinde hiçbir esnaf dilekçe vermediği halde binalarının “riskli bina tespit dilekçesi”ni veren kişinin Selim ALAN olduğu ve ardından “12 kat için gövdemi koyuyorum” sözünü verdiği toplantıdaki söylemleri ile sabittir. Ancak bu güne kadar Selim ALAN ile çözüm bulamadıkları da açıktır. Çözümün diğer ayağı olan ve bu şehrin en temel siyasi aktörü olan Cumhuriyet Halk Partisini hedefe koyan tavır ve söylemler bir akıl tutulması yaşandığını göstermektedir. Bu tutumlarından sonra kendilerine “3 yıldır neredeydiniz”, “bize mi sordunuz”, “bizden söz mü aldınız da bugün hesabını bize sorma cüretindesiniz”, “sizi 30 yıl önce şehrin en merkezi yerinde mal sahibi yapmışız, bugün ayıplı mal vb. söylemlerinizden hiç mi sıkılmıyorsunuz” diye sormak vazifemiz olmuştur. Yol yakınken eylem ve söylemlerini düzeltmelerini salık veririz. Kamuoyu merkez çarşısındaki rant paylaşımını dikkatle izlemektedir. En yakın zamanda hesabını halk AKP’den soracaktır. 

ALAN’ın son manevrası “körler sağırlar birbirini ağırlara dönmüştür”. Esnafın kurduğu Dernek üstünden yürütülen yıkım ve planlama sürecinde 121 esnafın neredeyse % 80’i ne yapıldığından, nasıl yapıldığından habersizdir. Kaldı ki bir grup esnaf Mart 2022’de açtıkları dava ve yaptıkları açıklamalar ile daha bina yıkılmadan 12 kat sözünün verildiğini ve esnafın kandırıldığını ortaya çıkartmıştır. Bu esnaf grubunun tam da dediği gibi “12 kat imar planı meclisten geçmeden bina yıkılmamalı” cümlesi şu anda gerçek olmuştur. Burayı 12 kata çevirme çabası ile geçen zamanda oluşan maddi manevi kayıpların sorumlusu 12 kat sözünü vererek binayı yıktıranlar ve onların akıl ortaklarıdır. 
Düne kadar toplumun neredeyse tamamını ilgilendiren ve kamusal nitelikli olan suya zam, MAKZON imar planı, Milli Eğitim Müdürlüğü imar planı, Acılık eski hal alanı imar planı ve Emlak Konuta devri, Fevkani köprüsü yıkım kararı vb. onlarca kararı oy çokluğu ile geçiren AKP şahsa özel ve hukuksuzluğu aleni olan merkez çarşısı plan tadilatında el kaldırmaktan neden korkmaktadır? 19 12’den büyüktür. Meclisteki sayısal çoğunluğuna güvenerek usulsüz işlere söz verip işine gelince 19 kişiyi kullanan Selim ALAN, sıkıntı oluşunca CHP den medet uman konuma gelmiştir. Selim ALAN ve AKP meclis üyelerine hodri meydan diyor ve soruyoruz  Üzüntü verici olan sonuçta Merkez Çarşısı esnafı mağdur edilmiştir.Suçuna ortak arayan bu duruşta Selim Alan’a rahatlıkla şunu söyleyebiliriz. Selim Alan ve AKP Meclis üyelerine hodri meydan diyor ve soruyoruz.“Sizi tutan mı var? Binayı yıkarken bize mi sordunuz da bugün bizden medet umuyorsunuz? 

Merkez çarşısının içindeki 121 esnafı da yer ve haklarına sahip çıkmaya davet ediyor, yıkılma sürecinde bu güne kadar rant alanına dönüştürülen yerlerinin ve ekmeklerinin Selim ALAN ve yandaşları tarafından siyasete alet edilmesini daha ne kadar izleyeceklerini soruyoruz. 118, 3’ten büyüktür.’ Yerinize ve hakkınıza sahip çıkın, size kim ne söz verdiyse gereğini yapmasını ondan isteyin, yapmıyorsa hesabını sorun, hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti içinde biz CHP olarak haklının ve mağdurun yanındayız, diyoruz.

Konuyla ilgili olarak tüm gerçekleri kamuoyu ile paylaşıyoruz.

Gerçek 1: Merkez çarşısını 2016 yılı Haziran ayında 5 kattan 7 kata çıkartan MİA planı mecliste oylanırken AKP meclis üyeleri dışarı çıkmış mıdır? 7 kata bile evet oyu vermeyip dışarı çıkan AKP için bugün ne değişmiştir de 12 kat peşinde koşmaktadır? Bu nasıl bir ranttır? 2016 yılından 2019 yılına kadar rahmetli Orhan TOPTAN bırakın 12 katı kaç defa 8 kat için gelip de eli boş dönmüştür? 

Gerçek 2: “Westalife imar planını CHP yaptı” diyerek kamuoyunu yanıltanlara açık ve net söylüyoruz “yalancısınız, Zonguldak’tan ve Cumhuriyet Halk Partisinden hemen özür dileyin”. Mithatpaşa 309 Ada 1 parsel (2014 değişik 92 ada 56 parsel) ile ilgili 49 metre yükseklik veren plan tadilatının tarihi 08.06.2007 ve karar numarası da 12/102’dir. Anılan AVM’ye Secaattin GONCA’nın Belediye Başkanı olduğu dönemde 49 metre yükseklik veren AKP’dir. Oyçokluğu ile alınan o kararda ilginç olan, Meclis kararının altında imzası olan katip üyelerden birisi 2016’da MİA planında merkez çarşısına evet dememek için dışarı çıkmıştır. Diğer katip üye ise bugün AKP’den meclis üyesi ve hatta imar komisyonu üyesidir ve o gün 49 metreye evet derken bugün merkez çarşısına evet dememek için CHP’nin gözünün içine bakmaktadır. 

Gerçek 3: “12 katlı iş merkezini CHP yaptı” cümlesi de tam bir kandırmaca olup İller Bankası Metropolitan Planlaması kapsamında Bayındırlık Bakanlığınca 1976 yılında imarı düzenlenmiş bir Cumhuriyet planlamasıdır. CHP ile alakası yoktur. Yer kamu arazisi olup aynı bugünlerde olduğu gibi merkezi hükümet planlaması ile yapılmıştır. İnşaat İsmail Eşref döneminde başlamıştır. İlginç olan binayı yapan şirketin sahiplerinden birisi bugün Belediye Başkanının kontenjanından AKP meclis üyesidir ve imar komisyonu üyesidir. İsimleri de siz bulursunuz artık… 
Özetlersek, Belediye Başkanının omurgası yıktırdığı binanın altında ciddi hasar görmüştür. Tedavi olurum umudu ile hukuksuzluklarına ortak etmek için CHP’yi kamuoyu önünde hedefe koyma çabasındadır. Bu çabaları beyhudedir. Mart 2019’dan bugüne şehirde yapılmaya çalışılan tüm imar yolsuzluklarının karşısında halkın ve hukukun üstünlüğünü kollayan CHP bu ilkesinden vazgeçmemiştir, vazgeçmeyecektir.

Editör: TE Bilisim