Başkan Erol, yaptığı açıklamada "Bu Kasım ayı içerisinde ülkemiz genelinde zuhur eden hadiselerden birincisi , İstanbul ilimizde İstiklal Caddesi'nde meydana gelen ve hepimizi derinden sarsan hain saldırıda hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Emzikli bebekleri dahi hedef alan terör örgütlerini, siyaset ile şiddet ve terör mefhumlarını birlikte düşünenleri, buna alet olanları ve tüm işbirlikçilerini lanetliyorum! Sınır güvenliğinden, aksayan istihbarat ve emniyet zaafiyetine kadar her sorun mutlaka cevaplandırılmalıdır. Teröristlerin ayakkabı numaralarını dahi bildiklerini iddia  edenler, bu hain saldırıyı gerçekleştirenlerin kim olduğunu da herhalde biliyorlardır, bilmeleri gerekir. "Mesaj alındı" cümlesini kuranlar, hangi mesajları aldıklarını ve bunun karşılığında hangi adımları atacaklarını ne zaman açıklayacaklar?
Elbette insanlarımızın zihninde daha çok soru ve ayrıntılar var; ancak bu ifade ettiğim konular aydınlatılması ve cevaplarının tatmin edici şekilde verilmesi gerekir.Zira bu alçak saldırı, “hesabını soracağız”, “en ağır şekilde karşılık vereceğiz” gibi artık sıkça tekrarlanan rutin ifadelerle ve klasik açıklamalarla geçiştirilemez... Bugün canımız bir kez daha yandıysa, 2000'lı yılların başında Irak ve Afganistan'a ABD müdahalesine yeşil ışık yakanların ve BOP'a figüran olanların hatalarının sonuçlarındandır. İstanbul'un kalbinde bombalar patlıyorsa hâlâ, bunlar Suriye'ye düşen bombalardan bağımsız düşünülemez. 

İkinci konumuz da tabi, 23.11.2022 saat 04:08’de meydana gelen ve Ankara'nın batısından itibaren birçok ilimizde hissedilen deprem hepimizi endişelendirdi.Ne kadar uyanık olmamız gerektiğini, ne kadar hazırlıklı olmamız gerektiğini bizlere bir kez daha hatırlattı.Tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum" dedi.

Zonguldak"ta Kasım ayı gündemi ile ilgili konuşan Başkan Erol, TTK ve Su zammı ile ilgili açıklamalarda bulundu. 

TTK ile sözlerine başlayan başkan Erol, " TTK taşkömürü satışlarını iki önemli pazar olan demir-çelik ve enerji sektörüne yapmaktadır. 1982 yılından sonra, demir-çelik fabrikalarında yaşanan kapasite artışı neticesinde koklaşabilir kömür talebi TTK tarafından karşılanamamış ve bu sektörler ithal kömüre yönelmiştir. 2021 yılında 37.425.000 ton olarak gerçekleşen taşkömürü tüketiminin sadece %3,3’ü yerli kaynaklardan (TTK ve havza üretiminden) karşılanmıştır. Gerek üretimi ve hazırlanması aşamasında yarattığı ekonomik değer ve istihdam imkânları ve gerekse ticareti, taşınması ve tüketilmesi aşamalarında yarattığı katma değer ile kömür, dünya ekonomisinde önemli bir yere sahiptir. Özellikle yarattığı istihdam imkânları ve tedarik güvenliği açısından kömür madenciliği, ekonomik işletmecilik yapılamayan ve üretim maliyetleri uluslararası kömür fiyatlarıyla rekabet etme şansı olmayan ülkelerde, devlet desteği (sübvansiyonlar) ile sürdürülmektedir.

TTK 2010 yılında 2,591 milyon ton , 2021 yılında 1,215 milyon ton kömür üretimi gerçekleştirmiştir . Üretim azalmasının kök neden analizinin ciddi bir biçimde yapılarak,  ilgili sebeplerin tespit edilmesi icap ediyor . 2021 yılı işletme bütçesinde 1.100.082 ton satılabilir taşkömürün üretim maliyeti 1.476.985 Bin TL, 1.065.471 ton satılacak kömürün ticari maliyeti 1.780.073 Bin TL olarak öngörülmüş olup faaliyet yılı sonunda; 870.018 ton taşkömürün üretim maliyet gideri 1.784.775 Bin TL, 836.795 ton satışı yapılan kömürün ticari maliyet gideri 1.919.134 Bin TL, birim ticari maliyeti ise 2.293,43 TL/ton olarak gerçekleşmiştir. 

Kurum Genel Müdürü Kazım Eroglu  ifade ediyor ; TTK’da şuanda  yeraltı 6.048, yerüstü 1.406, toplam 7.454 işçi ve 1.121 sözleşmeli memur çalıştığını, ürettikleri kömürün yüzde 58-60’ını enerji sektörüne, yüzde 28-30’unu demir çelik sektörüne verdiklerini söyledi. Mevcut rödevanslı sahalarda çalışan işçi sayısının da 2.829 olduğunu açıkladı. Halihazırda yürürlükteki norm kadromuz 11.500 yeraltı, 2. 500 yerüstü.  Toplam 14 bin kisi, TTK ,  TÜBİTAK’a norm kadro çalışması yaptırmış. TTK’da işçi olarak norm kadro 14 bin. Çalışan 7.454. Açık, 6.546. 2022 yılı sonuna kadar emekli olması muhtemel işçi sayısı 1.687 kişi, 2023 yılının sonuna kadar da emekli olması muhtemel işçi sayısı 248. Yani 2023 yılı sonuna kadar emekli olacak muhtemel işçi sayısı 1.935. Kurumdaki toplam işçi sayısı 5.609 ’a düşecek. Yani bu rakam da TTK tarihinin en düşük işçi sayısı olacak. Yan i TTK’yı kapatmak isteyenler bundan daha öte yapacağı tek şey TTK’ye işçi almamak olur.

 TTK’nın ürettiği kömürlerin satış fiyatları, satıcı ve nakliye masrafları dahil edildiğinde dünya kömür fiyatları ile örtüşmektedir. Günümüzde ülke taşkömürü ihtiyacının yalnızca %3,79’ü havza üretiminden karşılanabilmektedir. 
2019 yılında 38.300 milyon ton olan taşkömürü ithalatımız 2020 yılında 423 bin ton artarak 38.723 milyon tona çıkmıştır.2021 yılında ise 2020 yılına göre 2.534 milyon ton düşerek 36.189 milyon ton ithal edilmiştir. Ülkemizin başta petrol olmak üzere fosil enerji kaynaklarında dışa bağımlılığı sürekli artmakta, toplam ülke ithalatı içerisinde en önemli pay bu kaynaklara ayrılmaktadır. İzlenen enerji politikaları sonucunda ülkemizin enerji tüketiminde dışa bağımlılık payı %70’ler seviyesine kadar çıkmıştır.

Su zammı ile ilgili de konuşan Saadet Partisi İl Başkanı Burak Erol, "Metropolitan Belediyeler Birliği Başkanları ortak bir açıklama yayınlayarak 1 Ocak'tan itibaren geçerli olmak üzere yapılacak zammına açıklık getirdi. Netice itibariyle suya % 190 zam yapıldı . Konutlarda 3,10 TL’den 9 TL ‘ye . İşyerlerinde 9 TL’den 26 TL’ye yükseldi . Bizim asıl altını çizmek istediğimiz husus nedir ? Çatalağzı ve Muslu Belediyeleri Chp’ye ait belediyelerdir . Fakat 4 belediye ikitidarın belediyeleridir. Su zammına gerekçe gösterilen maliyet artışları Türkiye’de ekonominin berbat bir noktaya geldiğinin hükümet belediyeleri tarafından malumun ilanıdır . Biz Saadet Partisi olarak bu ülkede derin ekonomik kriz var , bu ülkede vatandaşımız temel ihtiyaçlarını karşılama konusunda yetersizlik var  , temel insan haklarına sahip olma hususunda sorun var dediğimizde bizlere abartıyorsunuz diyenler nerede diye konuştu. 

Konuşmaların ardından Kasım ayı divan toplantısı basına kapalı olarka devam etti.

Editör: TE Bilisim