AKP TARİH SINIRLAMASINI KALDIRMAYARAK MADEN ŞEHİDİ AİLELERİNİ HÜSRANA UĞRATTI!

"Soma Yasası" olarak bilinen yasayla, kapsam dışında bırakılan mağdur edilen maden şehidi aileleri yeni düzenlemeyle kapsama alınacakları söz verilmesine rağmen bir kez daha AKP tarafından hüsrana uğratıldı.

Maden şehidi yakınları, Başbakan Binali Yıldırım'ın Zonguldak`ta maden kazalarında hayatını kaybeden madencilerin şehit sayılacağı açıklamasının ardından umutlanmışlardı. Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde, CHP'nin süre kısıtlamasının kaldırılmasına yönelik verdiği değişiklik önergesi ise Komisyon Başkanı ve Maliye Bakanı tarafından da makul bulunarak, düzenlemenin son şeklinin Genel Kurul`da verilmesi konusunda parti grupları mutabık kalmışlardı.

Ancak AKP, TBMM Genel Kurul Görüşmelerinde söz verildiği üzere süre sınırlamasını kaldırmayarak düzenlemeyi 2003-2014 arasında sınırlı tutarak, maden şehidi yakınlarını bir kez daha hüsrana uğrattı. CHP'nin verdiği; hakların genişletilmiş haliyle tüm madenci ailelerine tanınmasını, hayatını kaybeden emekçilerin SGK'ya olan bütün borçlarının silinmesi, hak sahiplerine aylık bağlanması ve istihdam haklarını içeren önergesi ise AKP'nin oylarıyla reddedildi.

TBMM Genel Kurul'una hitap eden CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, konuşmasında şunları söyledi:

"KOMİSYONDA, ÖNERGENİN SON ŞEKLİNİN GENEL KURUL`DA VERİLMESİ KONUSUNDA PARTİ GRUPLARI MUTABIK KALMIŞTI"

CHP olarak, Plan Bütçe Komisyonu'na sunduğumuz değişiklik önergesi, zaman sınırlandırılmasını kaldırarak, Soma Faciası sonrasında hayatını kaybeden madencilerimizin ailelerine tanınan hakların genişletilmiş haliyle tüm madenci ailelerine tanınmasını, hayatını kaybeden emekçilerin SGK'ya olan bütün borçlarının silinmesi, hak sahiplerine aylık bağlanması ve istihdam haklarını içermekte, reşit olmayan çocukların ise haklarının saklı tutulmasını amaçlamaktaydı. Komisyon Başkanı ve Sayın Maliye Bakanı tarafından da makul bulunan bu önergenin son şeklinin Genel Kurul`da verilmesi konusunda parti grupları da mutabık kalmıştı.

"AKP SÖZ VERDİĞİ HALDE BU DEĞİŞİKLİĞİ YAPMAMAYA VE HATADA ISRAR ETMEYE DEVAM EDİYOR"

Ama AKP söz verdiği halde bu değişikliği yapmamaya ve hatada ısrar etmeye devam ediyor!

Bu, "AKP`nin kanun yapma anlayışının" sorunları çözmekten ne kadar uzak olduğunun da bir göstergesidir. Ne yazık ki, TBMM'de AKP'nin dışındaki partilerin verdiği önergelerin hepsi içeriği ne olduğuna bakılmadan reddediliyor!

Maden şehidi aileleri için verdiğim Kanun Teklifinin gündeme alınmasının diğer muhalefet partilerinin desteğine rağmen AKP'nin oylarıyla 12 Temmuz 2016 tarihinde reddedildiğini hatırlatmak isterim.

"MADEN ŞEHİTLERİYLE İLGİLİ BİR DÜZENLEME ÇALAKALEM YAZILABİLİR Mİ? YAZILMASI VİCDANLARA SIĞAR MI?"

Maden şehidi aileleriyle ilgili bir değişiklik söz konusu…

Hani, Ramazan Ayında onlarla iftar yapılan, yeni yıla onlarla girilen ama göçük altında can verince ölü bedenine dahi ulaşılamayan madenciler ve kaderine terk edilen maden şehidi aileleri ilgili bir düzenleme…

Yaşanan facia sonrası;

‘kendimiz çalışıyoruz, kendimiz ölüyoruz, ölülerimizi kendimiz kurtarıyoruz...' diyen;

‘aşağıda ölüm var, yukarıda açlık. aşağıdaki ölüm olasılık, yukarıdaki açlık kesin' diyen madencilerle ilgili bir düzenleme…

Sizce böyle bir düzenleme çalakalem yazılabilir mi? Yazılması vicdanlara sığar mı?

"KİMİNİN OĞLU, KİMİNİN EŞİ, KİMİNİN BABASI, KİMİNİN DE MESAİ ARKADAŞI HALA MADENDEN ÇIKAMADI!"

Sadece kendinizi bir an olsun madenci ailelerimizin yerine koymanızı rica ediyorum.

Yüreğinize öyle bir ateş düşüyor şimdiye kadar yaşamadığınız, tarifsiz bir acı…

Benim dedem ve babam madenciydi. Maden göçüğünden madencilerin çıkarılışına şahit olmuş biriyim ve O anı kelimelerle size anlatmam mümkün değil!

Biliyor musunuz 5 binden fazla maden şehidi vermiş Zonguldak`ta binlerce çocuk yetim kaldı,  analar babalar evlat acısıyla sınandı…

Kiminin oğlu, kiminin eşi, kiminin babası, kiminin komşusu, kiminin de mesai arkadaşı hala madenden çıkamadı!

Siyaset bu insanların bile sorununu çözerken partizanca bakıyorsa, siyaset bu ülkede neyi çözecek?

Zonguldak`ta ve ülkemizin her yerinde binlerce insanın ölümüne sadece üzülüp susmak madencilere ve yaşanan acı olaylar sonra yapılacak en kötü şeydir.

"2003`TEN ÖNCE VEYA SONRA ÖLENLERİN GÜNAHI NE?"

Düzenleme maden şehidi ailelerine verilecek hakları 2003 ile 2014 yıllarıyla sınırlandırıyor. AKP yine çok adaletsiz davranıyor. 2003`ten önce veya sonra ölenlerin günahı ne?

AKP'nin Sayın Milletvekilleri, birinizin dahi içine siniyor mu bu düzenleme? Böyle adaletsizlik olur mu?

Maden kazası olduğunda soruşturma dahi yapılmadan "böyle şeyler olur" deyip 1800`lü yıllardan örnekler verirken kendi ülkenizde çok daha yakın tarihte olmuş kazaları neden ve nasıl görmezden gelmeye çalışırsınız?

"KOZLU, ARMUTÇUK FACİALARI BU ÜLKEDE GERÇEKLEŞMEMİŞ MİDİR?"

3 Mart 1992 Kozlu'da 263 ve 7 Mart 1983 Armutçuk'ta 103 maden şehidi verdiğimiz felaketler ve burada tek tek sayamayacağımız pek çok facia bu ülkede gerçekleşmemiş midir? Komisyonda bu maddeyi yeniden düzenleyeceğiz diyerek bu facialar nedeniyle olası protestoları mı engellediniz?

"İNSANLIĞIN ÖLDÜĞÜ, VİCDANLARIN SUSTUĞU BİR ÜLKE OLAMAYIZ!"

İnsanlığın öldüğü, vicdanların sustuğu bir ülke olamayız!

149 milyar dolar dışarıdakilere, 689 milyar lira içerdekilere faiz öderken maden şehidi ailelerine haklarını vermeyi çok gördünüz. Bu ülkeye vergi ödememek için, vergi cennetlerinde MAN Adalarında kurulan 1 sterlin sermaye ile kurulan şirketlere nereden temin edildiği belli olmayan milyon dolarlar aktarırken pek bir marifetli, senede 4 milyar dolar ithal taşkömürüne para ödeyecek kadar gayri milli ve savurgan ama maden emekçisine gelince cimrisiniz!

"BU HAKSIZLIĞI MECLİSTEKİ TÜM MİLLETVEKİLLERİNİN VİCDANINA SUNUYORUM"

Bizim araştırmalarımıza göre bu düzenlemeden faydalanacak 500 aile var!

Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında maden şehitleri ile ilgili yapılacak düzenlemenin sadece 2003-2014 yılları arasında hayatını kaybetmiş olanlar ile sınırlandırılması Sayın Komisyon Başkanı ve Sayın Bakan tarafından haksız bulundu ve ortaklaşa önerge ile bunun düzeltileceği söylendi, o söz tutulmadı. Bu haksızlığı Meclisteki tüm milletvekillerinin vicdanına sunuyor, hepinize saygılar sunuyorum.

Editör: TE Bilisim