Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi tarafından yazılı olarak cevaplandırılması talebiyle soru önergesi verdi. Turpcu, önergenin ardından yaptığı paylaşımıyla da dikkat çekti. Turpcu soru önergesinin ardından yaptığı paylaşımda "Kapuz'da 3 kuruşluk gelir için ortalığı ayağa kaldıranlar Zonguldakspor için bakalım bu önerimize ne diyecek" diye yazdı.

NEYDİ O ÖNERGE?

Önergesinde ithal kömüre konulan vergiden ne kadar toplandığını, bu fonun nereye harcandığını soran Milletvekili Turpcu, kömür havzasının başkenti Zonguldak'ın ithal kömür yakmanın adresi haline getirildiğini hatırlatarak, ithal kömüre konulan bu fondan Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun yatırım ihtiyaçlarının karşılanması için kaynak ayrılıp ayrılmadığını, yine aynı fondan Zonguldak Kömürspor'un desteklenmesi için pay ayrılmasına yönelik bir çalışma olup olmadığını sordu.

Milletvekili Turpcu'nun önergesinde Bakan Zeybekçi'den şu soruların yanıtını istedi:

02.08.2016 Tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan, 18.07.2016 tarihli ve 2016/9073 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile kömür ithalatına 15 ABD Doları/Ton ek mali yükümlülük getirilmiş, 03.10.2016 tarihinde resmi gazetede yayınlanan 19.09.2016 tarihli ve 2016/9166 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile kömür ithalatına ek mali yükümlülüğü 70 ABD Dolar/ton alt sınır formülüne bağlanmıştır.  Bu bilgilerden bahisle:

 

1-      Bu kapsamda alınan ek mali yükümlülükle ne kadar gelir elde edilmiştir? 
2-      Ek mali yükümlülükle elde edilen para nereye harcanmıştır? 
3-      Sözü edilen kararlardan bu yana, Gümrük Birliği ve serbest ticaret anlaşması olan ülkelerden ne kadar kömür ithalatı yapılmıştır? Bu kategoriye dahil olmayan ülkelerden ne kadar kömür ithal edilmiştir? 2016 yılı için aylık miktarlar nedir? 
4-      Zonguldak taş kömürü havzası yıllar içinde ithal kömürün adresi haline gelmiştir. Bu anlamda kömür ithalatına getirilen ek mali yükümlülükten elde edilen gelirden Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun (TTK) yatırım ihtiyaçları için kaynak ayrılmış mıdır? Bu konuda Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı ile koordinasyon ve işbirliği bulunmakta mıdır? 
5-      İthal Kömüre getirilen ek mali yükümlülükten toplanan para, ‘yerli kaynakların geliştirilmesinde, bununla birlikte sportif aktiviteler ve sosyal sorumluluk projelerine' destek olarak kullanılmakta mıdır? Bu konuda irtibatta olunan Bakanlıklar veya kurumlar hangileridir?
6-      Yerli üretimi sürekli düşen, ithal kömürün adresi haline gelen Zonguldak bir çok sorunla karşı karşıyadır. Ekonomik sorunlardan Zonguldak Kömürspor da nasibini almaktadır. Zonguldak'a giren ithal kömürden elde edilen gelirden belirli bir miktar söz konusu sportif faaliyetlerin desteklenmesi için ayrılmasına yönelik bir çalışmanız var mıdır ya da olacak mıdır? Bu konuda Gençlik ve Spor Bakanlığı ile koordinasyon ve işbirliği bulunmakta mıdır? 
7-      İthal kömürlerin termik santral yakıtı olarak kullanıldığı, termik santrallerin çevreye ve insan sağlığına olumsuz etkilerini en fazla yaşayan illerin başında Zonguldak gelmektedir. İnsan sağlığını ve çevreyi tehdit eden, filtreleme işlemini gerektiği gibi yapmayan mevcut termik santrallerin bu şekilde çalışmaya devam etmesi mümkün değildir. İnsanlarımızın sağlığını olumsuz etkileyen, ilimizin havasını, suyunu, toprağını kirleten termik santrallerin mevcut olumsuzluklarını minimuma indiren çalışmalar için, söz konusu ek mali yükümlülükten pay ayrılmakta mıdır? Ayrılmıyorsa, ayrılması planlanmakta mıdır?

Editör: TE Bilisim