Geçtiğimiz gün gerçekleşen ziyarette, Oda Başkanı Alparslan Küçük ve işletmecilerle bir araya gelen Milletvekiline, CHP Merkez İlçe Başkanı Ebru Uzun ve CHP’li yöneticiler eşlik ederken, Milletvekili görüşmeyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Yavuzyılmaz, ziyarete ilişkin yaptığı değerlendirmelerde, esnafın durumu için “felakete beş kala” uyarısında bulunurken, “can çekişen esnafın pandemi günlerinde desteklenmesi bir yana dursun ekonomik krizin nedeni sanki esnafmış gibi birde töhmet altına alındılar” ifadelerine yer verdi.

Yaklaşık bir saat süren görüşmede sorunun boyutlarına ilişkin görüş alışverişinde bulunan Milletvekili, görüşmenin detaylarına ilişkin şunları söyledi:

“Zonguldak Kahvehaneciler ve Lokantacılar Odasını ziyaret ederek, pandemi süresince desteksiz bırakılan esnaflarımızın sorunlarını birinci ağızdan bir kez daha dinledik.

Karma bir oda şeklinde faaliyet gösteren ve farklı sektörden yaklaşık 650 esnafı temsil eden Odanın vermiş olduğu bilgilerde bizlere esnafın durumunun felakete beş kala olduğunu gösteriyor. 

Bugün ülke genelinde olduğu gibi Zonguldak’ta da esnafımız adeta can çekişmekte. Birçoğu dükkânını kapanmış yahut kapatmaya hazırlanıyor. İçlerinde aldığı kredi şartlarına bağlı olarak işletmesini kapatamayan, kapatması durumunda kredisinin tamamını defaten ödemek durumunda bırakılanlar bile var. Şanslı olanlar ise anca günü kurtarmanın derdinde.

Pandeminin başında sıkı tedbirler ve ekonomik destekli sokağa çıkma yasakları uygulansaydı, salgın bu derece yayılmaz, ülke ekonomisi bunca süre baskı altına girmezdi. 

Diğer yandan bugün bile ikircikli bir yaklaşım ile bazı kurumlara yasaklı günlerde imkân sağlanırken bazılarının kapısına kilitler takıldı. Yine siyasi parti kongreleri tıklım tıkış, düzenlenen mini mitinglerde vatandaşlar toplaştırılıyor.
 
Çok geç açıklanan ve ekonomik yaraya derman olmayan desteklerden de, aranılan kriterleri sağlayamadığı için birçok esnaf istifade edemiyor. Esnaf kira, vergi desteğinden bile faydalanamazken birde sanki bütün bu sorunların nedeni ve sorumlusu esnafmış gibi töhmet altına sokulan açıklamalarda bulunuluyor. 

Pandemi bilim kurulunun belirlendiği usullere göre uygun bir şekilde gerekli adımlar atılmalıdır. Neredeyse bir yıldır kayda değer destek sağlanmayan ve yalnız bırakılan esnafımıza en azından vergi ve kredi ödemeleri konusunda kolaylıkların sağlanması zaruri durumdadır. Aksi durumda can çekişen esnafın havlu atması an meselesidir.”

Editör: TE Bilisim