Siyasi partiler, sendikalar ve demokratik kitle örgütlerinin katıldığı anmada, adalet, laiklik ve eşit yurttaşlık çağrısı yapıldı.
Zonguldak Demokrasi Platformu bileşeni siyasi parti, sendika ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda vatandaş, Sivas Katliamı’nın 33. yıl dönümünde Madenci Anıtı önünde bir araya geldi. Katılımcılar, katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğraflarını taşırken, "33. yılında Sivas yanıyor hâlâ... Unutmadık, unutmayacağız" yazılı pankart açtı.
Eylemde sık sık "Faşizme karşı omuz omuza", "Bilimsel, laik, kamusal eğitim" ve "Gün gelecek devran dönecek, AKP halka hesap verecek" sloganları atıldı.
"SİVAS KATLİAMI TOPLUMSAL HAFIZADAKİ YERİNİ KORUYOR"
Platform adına ortak basın açıklamasını Alevi Kültür Dernekleri Zonguldak Şube Başkanı Bahattin Arı okudu. Katliamın üzerinden 33 yıl geçmesine rağmen acının ilk günkü gibi taze olduğunu belirten Arı, olayın tüm yönleriyle aydınlatılması ve adaletin mutlak suretle sağlanması gerektiğini ifade etti. Hukuk devleti, demokrasi ve laiklik ilkelerine dikkat çeken Arı; yargı bağımsızlığı, kuvvetler ayrılığı ve demokratik haklara yönelik ihlalleri eleştirerek Cumhuriyet değerlerinin korunması gerektiğinin altını çizdi.
MAARİF MODELİ VE ÇEDES PROJESİ'NE TEPKİ
Açıklamada, iktidarın eğitim politikaları da sert bir dille eleştirildi. ÇEDES Projesi ve "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli"ne yönelik tepkilerini dile getiren Arı, eğitim sisteminin dinselleştirilmesine karşı çıkarak, politikaların bilimsel, laik ve kamusal esaslar doğrultusunda şekillendirilmesi gerektiğini savundu. Dünyadaki çatışmalara ve Filistin’de yaşanan insanlık dramına da değinilen açıklamada, "Yurtta sulh, cihanda sulh" ilkesi hatırlatılarak barış ve kardeşlik mesajları verildi.
BEŞ MADDELİK ACİL ÇAĞRI
Zonguldak Demokrasi Platformu, açıklamanın sonunda siyasi iktidara seslenildi. Cemevlerinin yasal ibadethane olarak tanınması, zorunlu din derslerinin kaldırılması ve Alevi yurttaşlara eşit yurttaşlık hakkının eksiksiz bir şekilde sağlanması talep edildi. Ayrıca, Sivas Katliamı’nın hukuken bir "insanlık suçu" olarak kabul edilmesi istenirken, Madımak Oteli’nin de bir an önce "Utanç Müzesi"ne dönüştürülmesi gerektiği çağrısı yapıldı.
Madenci Anıtı önünde gerçekleştirilen basın açıklaması, atılan protesto sloganları ve alkışlar eşliğinde sona erdi.

Muhabir: Cevat Baran ÇAYDAŞ




