On dördüncü toplantısını dün gerçekleştiren Altılı Masa, tartışmalarla geçen ve bir yıl gibi uzun gelen hafta sonundan sonra cumhurbaşkanı adayını açıkladı.
Beklenmeyen ya da sürpriz kabul edilebilecek bir karar mıydı Kılıçdaroğlu’nun adaylığı; pek tabii ki hayır!
Toplantı, öncesiyle ve sonrasıyla uzun süre hafızalarda kalacaktır.
Aynı hafızalardan silinmeyen görüntülerden biri de, toplantı sonrası, gerek Karamollaoğlu gerek Kılıçdaroğlu konuşurken onların hemen yanı başlarında bulunan İY Parti lideri Akşener’in yüz ifadesi olacaktır kuşkusuz.
*
Altılı Masa’nın yarattığı tartışmaların ardından seçmenin gözü, kulağı 14 Mayıs gününe kadar alanlarda ve partilerin genel merkezlerinde olacak.
Bu noktada, taşıdığı önem açısından ön plana çıkacak olan da aday listelerinde kimlerin şan bulabilecekleri…
*
CHP’nin önünde yıllar sonra iktidar ışığı çok net biçimde ortadayken en belirgin ve keskin tartışmalar bu parti içinde cereyan edecektir. Mevcut Zonguldak milletvekillerinin, bu yılki listede de yer bulabilmek için ellerinden geleni yapacaklarını bildiğimiz CHP’de Ereğli’sinden Çaycuma’sına kadar her ilçedeki aday adayları arasında kıyasıya bir mücadele de bizleri bekliyor. 
*
2015’teki iki ve 2018’deki seçimlerde ikinci ve birinci sıradan listede temsil edilme şansına sahip olan Karadeniz Ereğli, bir kez daha aynı lüksü elde edebilmenin hesaplarını yapacak. Başta Merkez ilçe olmak üzere diğer ilçeler de ilk ikiye aday sokabilmek için boş durmayacaktır.
*
Deniz Yavuzyılmaz’ın, bakan olabilecek isimler listesinde yer aldığı söylemleri, bu vesile ile de aday listesinde bulunmayabileceğine ilişkin rivayetler de ilçe örgütlerinin tamamını birinci sıra için heyecanlandırıyor.
*
Karadeniz Ereğli için ismi kalın puntolarla geçen isimler arasında Neriman Posbıyık ve Eylem Ertuğrul’un daha fazla dillendirildiğini biliyoruz. Kanımca, her iki aday adayının dışında bir başka isim de Ereğli adayı olarak listeye girebilir; kimse şaşırmasın. Hatta bu milletvekili adayı bayan da olabilir.
*
Adalet ve Kalkınma Partisi’ne bakacak olursak, son genel seçimlerde olduğu gibi bu sandık mücadelesi öncesinde de çok sayıda isim aday adayı olarak öne sürülecektir. Bu şüphe götürmez. Hele mevcut ilçe teşkilatı yönetimi içinden birden fazla isim; “Ben de aday adayıyım.”, diyecektir.
Asıl önemli olan, 2015 seçimleri ve 2018’deki sandık mücadelesinde Karadeniz Ereğli’ye listede yer vermeyen AK Parti Genel Merkezi’nin takınacağı tutum. Ankara’dan gelen duyumlar, Genel Başkan Erdoğan’ın, 2019 Yerel Seçimleri’ndeki mağlubiyeti hala unutmadığı yönünde.
*
Yerelde de birçok basın kuruluşu, yakın bir zaman önce başlattıkları aday anketlerine ilerleyen günlerde hız vereceklerdir. Bu anketlerin yapılmasına gerek duyulmadan, mevcut durum içinde AK Parti tabanının Ereğli adayı olarak listede görmek istedikleri isimlerin başında eski ilçe başkanlarından Fatih Mehmet Çakır’ın geldiğini söylemek abesle iştigal olmaz. Bu, aday adayı olarak ortaya çıkmış ya da çıkması muhtemel isimlerin Çakır kadar değerli olmadığını göstermez.
CHP kanadında ise partinin ilçe örgütünün üzerinde durduğu tek aday adayı eski ilçe başkanı Eylem Ertuğrul; ancak onun da rakipleri öyle yabana atılacak ya da zayıf kabul edilebilecek isimler değil. Her ne kadar ben kendisinin listeye girme şansı bulunmadığına inansam da Neriman Posbıyık aday listelerinin açıklanacağı ana kadar bu yöndeki mücadelesini sürdürecektir. Uğur Likoğlu gibi gençler, Noyan Keskin gibi sağlam partililer de aday listesi için parti tabanında isimleri geçenler arasında. Onların varlıkları da CHP içindeki mücadeleyi kuvvetlendirecektir.
*
Altılı Masa’nın bileşenleri ile iktidar ortağı MHP’nin Karadeniz Ereğli için takınacakları tavrı bugünden kestirebilmek güç. İYİ Parti’de adaylık için isimleri aylardır telaffuz edilen isimler var; eski ilçe başkanı Evrim Balbaloğlu gibi. Gelişmelerin ne yönde seyrettiğini yakın bir zaman sonra daha net görebileceğiz. 
*
AK Parti ve CHP’nin birinci sıralarının kimlere emanet edileceği de önemli aslında. Bu gerçeğin farkında olan AK Parti, bundan önceki seçimlere nazaran daha güçlü bir isimle gündeme gelebilmenin hesapları içinde. Öyle ki bundan birkaç ay önce akıllara bile getirilmeyen bazı isimlerin AK Parti’nin birinci sırası için gündeme getirildiğine şahit oluyoruz. Futbolcu Mesut Özil, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer gibi…
CHP’nin ilk sırası ise, bakanlık için ismi geçmediği takdirde Yavuzyılmaz’ın hakkıdır. Bu, kişisel kanaatim elbette; ancak bunun dışında geride kalan dört aday ismin de CHP tabanının geniş bir kesiminde şaşkınlık yaratacak kadar hiç akla gelmeyen isimlerden oluşturulacağını düşünüyorum. En azından Kılıçdaroğlu’nun, hal-i hazırda genel merkezi gelenekselciler adı altında kuşatmış isimlerden temizlemeye başladığı bir dönemde, bu takımın adamı olmuş siyaset artıklarını listeye alarak lüks içine girmeyeceğini biliyorum. 
*
Belki çok keskin ve sert bir yorum olacak; ama CHP ve AK Parti aday listelerinin dışında diğer partilerin listelerine, isimler kim olursa olsun, çok fazla rağbet gösterileceğine inanmıyorum.  Bazı yörelerde her iki ittifakın partileri ortak listelerle bu seçime girebilirler; Zonguldak genelinde iki büyük partinin, diğer partilerle aralarındaki barem çok açık olduğu için ilimizin bu bağlamda ele alınabileceğini düşünmüyorum. Dolayısıyla da MHP ve İYİ Parti gibi partilerin, Zonguldak aday listelerinin birinci sıralarına, sadece teşkilatlarında güçlü değil ilde ve çevresinde isimleri bilinen ve hatırları olan adayları yerleştirmeleri gerekecektir. Bu açıdan MHP için Murat Kotra ismi cazip olsa da İYİ Parti’de Yavuz Erkmen için aynı yorumda bulunabilmek kolay değil.
Biraz zaman geçsin; bazı gelişmeler daha sağlam ipuçlarını önümüze getirecektir.