Kükürt oranı çok yüksek olan Şırnak Kömürünün, yerli kömür ile karıştırılarak termik santral tarafından kullanılmaya başladı.

Eren Erenji ve Çates tarafından kullanılan Şırnak kömürünün kükürt oranının yüksek olması nedeniyle çevreye zararının çok daha fazla olduğu biliniyor.

Zonguldak Çevre Koruma Derneği Başkanı Ahmet Öztürk, “Bilim insanlarının kükürt dioksitin atmosferdeki en önemli kirleticilerden biri olduğunu söylediğini anımsatan Ahmet Öztürk, "Suda kolay çözünen bir gaz olan kükürt dioksit atmosferde 2 ila 4 gün arasında kalmakta ve rüzgarın etkisiyle yüzlerce kilometre uzak mesafelere yayılabildiğini biliyoruz. Dolayısıyla bu gaz sadece bulunduğu bölgelerde değil taşındığı yerlerde de büyük kirliliğe neden oluyor. Asit yağmurlarının başlıca kaynağını da oluşturan kükürt dioksit havada nemle reaksiyona girip sülfürik aside dönüşerek toprağa düşüyor. İnsan ve toprak sağlığı kadar ormanlara da zarar verip ağaçları kurutuyor. İnsan vücudunda göz, burun ve boğaz tahrişleri gibi çeşitli sağlık sorunlarına ve kuru öksürük, astım, baş ağrısı ve bronşit gibi akciğer rahatsızlıklarıyla çeşitli kanserler de neden olan kükürt bir sessiz katil olarak biliniyor. Bu nedenlerle karşı karşıya olduğumuz sorun çok büyük.” Dedi.

Ahmet Öztürk, termik santrallerin maliyeti düşürmek için, kükürt değeri 1 olan Zonguldak kömürü yerine çok daha ucuz olduğu gerekçesiyle aldığı Şırnak kömürünün kükürt değerinin çok daha yüksek olmasının  insan ve toprak sağlığını tehdit ettiğini söyledi.

Zonguldak’ta sineklere karşı savaş başladı! Zonguldak’ta sineklere karşı savaş başladı!

Öztürk, "Teknolojisi son derece eski, yakma verimi zaten düşük olan ÇATES’in sorunları çok daha büyüten üretime derhal son  vermesi gerekir" dedi.

Editör: TE Bilisim