Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Zonguldak, limanıyla bölgenin deniz ticaretinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Türkiye’nin en zengin taşkömürü madenlerini barındıran Zonguldak, sadece bu özellikleriyle değil oldukça geniş olan yöresel mutfağıyla da öne çıkmayı başarmıştır. Tarih içinde pek çok kültürle etkileşime geçen Zonguldak, yemeklerinde bu kültürlerin de izlerini taşır.

Peki, günün birinde yolunuz Zonguldak’ın sokaklarına düşerse hangi lezzetleri denemelisiniz? Zonguldak meşhur yemekleri denildiğinde aklınızda hangi yöresel tatlar canlanıyor? Sizin için araştırdık ve derledik, işte Zonguldak’ın en meşhur yerel lezzetleri!

Ağızları Tatlandıran Bir Lezzet: Beyaz Baklava

Ülkemizde en sevilen tatlı türlerinden biri olan baklava, Zonguldak’ta beyaz olarak karşımıza çıkan ve yöre halkının bağımlısı olduğu bir tatlı çeşididir. Özel günlerin vazgeçilmezi olan beyaz baklava, genelde misafir ağırlandığında, Ramazan ayında ve dini bayramlarda daha çok tercih edilir. Yanına alacağınız bir bardak çayla lezzetini daha iyi benimseyeceğiniz bu müthiş lezzet, Zonguldak’taki hemen hemen bütün tatlıcılarında bulunur.  Bolca cevizle süslenen ve pek kızartılmadan şerbeti ile tatlandırılan bu baklava çeşidinin fiyatı makul olarak nitelendirilecek şekildedir. Yolunuz bir gün Zonguldak sokaklarını düşerse siz de bu enfes baklavanın tadına bakabilirsiniz.

Sırrı Lezzetinde Saklı Olan: Çaycuma Manda Yoğurdu

Yemeklerin yanında vazgeçilmez olarak tüketilen yoğurt, Zonguldak’ta ayrı bir lezzet olarak karşımıza çıkmaktadır. Diğer yoğurtlardan ayrılan tat ile dikkatleri üzerine çeken Çaycuma manda yoğurdunu denemenizi tavsiye ederiz.

Kış Aylarında İçinizi Isıtacak Bir Tat: Pırasa Çorbası

Kış aylarının vazgeçilmezi olan pırasa çorbası, Zonguldak’ın en sevilen çorba çeşitlerinden biridir. Öğle ve akşam yemeğinde tüketilen bu çorba, yöre halkının adeta bağımlısı olduğu bir lezzettir. Zonguldak’ın hemen hemen her lokantasında denk gelebileceğiniz bu enfes yerel lezzetin, fiyatı da oldukça uygundur. Pırasadan pek de hoşlanmayan insanları bile kendisine bağımlı eden bu müthiş çorbayı Zonguldak’a gitme fırsatı bulursanız muhakkak deneyin!

Klasik Börekleri Unutturacak Bir Tat: Tarçınlı Balkabaklı Börek

Börek, çeşitli yörelerde çeşitli şekillerle karşımıza çıkabilen bir hamur işi türüyken, elbette Zonguldak’ın da kendi yöresine özgü bir börek türü bulunmaktadır. Klasik böreklerin peynirli, patatesli, kıymalı gibi türlerinden ayrılan tarçınlı balkabaklı börek, yöre halkı için özel günlerin vazgeçilmezidir. Yufkaların arasına ceviz, tarçın, balkabağı, konularak yapılan bu enfes hamur işi, şekerli şurup ile de tatlandırılır. Zonguldak’taki çoğu börekçide denk gelebileceğiniz tarçınlı balkabaklı böreğin fiyatı uygun olarak nitelendirilir. Eğer bir gün Zonguldak’a yolunuz düşerse bu sıra dışı böreğin tadına mutlaka bakın. Ama şu sıralar Zonguldak’a gitme fırsatı bulamıyorsanız ve bu inanılmaz lezzetli böreği yine de tatmak istiyorsanız tarifdefteri.net adresini ziyaret edebilir, bu tatlı böreği sofralarınıza getirebilirsiniz. Tarçınlı balkabaklı böreğin lezzetini, yanına alacağınız 1 bardak sıcak çayla ikiye çıkarabilirsiniz. Muhakkak deneyin!

Unutmayın, bir şehrin sokaklarını karış karış gezseniz de o şehri tanımak için kültürünü benimsemeniz ve yöresel lezzetlerini denemeniz gerekir!

Editör: TE Bilisim