Koronavirüs kısıtlamalarının esnetileceği 1 Mart'a sayılı günler kala akıllardaki soru, belirlenen 4 kritere göre normalleşme adımlarının hangi illerde atılacağı... Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, salgının düşük olduğu bölgelerde okulların kademeli olarak açılabileceğini belirterek, "Kurallara uygun olursa, çok yoğun olmazsa, tedbirli olarak süreç yönetilebilirse, özellikle salgının düşük olduğu, çok fazla vaka sayısının olmadığı yerlerde okullar kademeli, hibrit eğitime başlayabilir" dedi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın paylaştığı vaka sayısı haritasına göre 8-14 Şubat tarihleri arasında oransal olarak en çok vakanın görüldüğü ilk 5 ilin yer aldığı bölge için ise uzmanlar, 15 günlük tam kapanma, ulaşım kısıtlaması ve 'bölgesel karantina' önerisinde bulundu.

Öte yandan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın paylaştığı vaka sayısı haritasına göre 8-14 Şubat tarihleri arasında oransal olarak en çok vakanın görüldüğü ilk 5 ilin yer aldığı Karadeniz için uzmanlar, bölgede 15 günlük tam kapanma, ulaşım kısıtlaması ve 'bölgesel karantina' önerisinde bulundu.

İllerde nüfus oranları doğrultusunda "düşük riskli", "orta riskli", "yüksek riskli" ve "çok yüksek riskli" olarak sınıflandırılacak.

Zonguldak: Haftalık Vaka (100 binde): 54,67, 2020 yılındaki nüfusu: 591204, haftalık vaka: 323, günlük ortalama vaka: 46 vaka.

Bu rakamlara göre Zonguldak yüksek riskli iller arasında yer alıyor ve ilk 35 il içinde.

Genel sınıflama ise şöyle:

*Yüz binde 10'un altında vaka görülen iller "düşük riskli",

*Yüz binde 11-35 arası vaka olan iller "orta riskli",

*Yüz binde 36-100 arası vakası bulunan iller "yüksek riskli",

*Yüz binde 100'ün üstünde vaka seyri görülen iller ise "çok yüksek riskli" olarak belirlenecek.

Düşük riskli iller "mavi", orta risk "sarı", yüksek risk "turuncu", çok yüksek risk "kırmızı" ile gösterilecek.

Editör: TE Bilisim