Düzenli uyku, hareketle beraber sağlıklı beslenmeye de dikkat ederek kalp sağlığınızı iyileştirebilirsiniz. Kan basıncını, kolesterolü ve trigliserit düzeylerini kontrol altında tutarak kalp sağlığınızı iyi duruma getirebilirsiniz. Sağlıklı beslenmek, sağlıklı bir kiloyu korumanıza yardımcı olur ve bu da bir dizi sağlık faydası sağlar. Sağlıklı bir kalp aynı zamanda yaşlanmaya karşı koruma sağlar ve daha uzun ömürlü olmanızı sağlayabilir.

İşte kilerinizde veya buzdolabınızda bulundurmanız gereken kalp sağlığını iyileştiren 10 besin.

KALP SAĞLIĞINA SAĞLIK KATAN BESİNLER

KETEN TOHUMU

Keten tohumu; lif, omega 3 yağları ve lignanlar olarak adlandırılan fitokimyasallar bakımından yüksektir ve bu da kan kolesterolünü düşürmeye ve kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Ekstra lif ve biraz protein için yoğurt, süzme peynir veya smoothie, kek, krep ve waffle üzerine öğütülmüş keten tohumu ekleyin.

SOMON

Çoğu insan, kalp hastalığı ve felç riskini azaltmaya yardımcı olmak için haftada önerilen iki porsiyon yağlı balık tavsiyesini yerine getirmez. Omega 3 takviyesi için haftada iki kez somon, ringa balığı veya sardalyenin tadını çıkarın. Bazı uzmanlar, kutuda satılan ton balığının bile (bazı markalar bunu yapar) birkaç gram omega 3 yağ asidi sağlayabileceğini öne sürüyor.

AVOKADO

Amerikan Kalp Derneği, mümkün olduğunda tekli ve çoklu doymamış yağların beslenme planına dahil edilmesini ve doymuş ve trans yağların sınırlandırılmasını önerir. Avokado, öncelikle tekli doymamış, yüksek doymuş yağlı yiyeceklerin yerine yenildiğinde sağlıklı kolesterol seviyelerinin korunmasına yardımcı olabilir.

YULAF

Tam tahıllı yulaf ve yulaf kepeğinde bulunan çözünür lif, LDL'yi veya 'kötü' kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir. Doymuş yağ oranı düşük bir diyete ek olarak üç gram çözünür lif, kalp hastalığı riskini azaltabilir.

PATATES

Kalp sağlığı söz konusu olduğunda, potasyum alımı kan basıncı için önemlidir ve patatesler porsiyon başına bir muzda bulabileceğinizden daha fazla potasyum sunar. Aynı zamanda iyi bir antioksidan C vitamini kaynağıdırlar.

TAM TAHILLI BESİNLER

Genel olarak tam tahılları düzenli olarak içeren diyetler kalp hastalığı riskini azaltabilir. Yeni bir çalışma, LDL kolesterolün yanı sıra trigliseritleri düşürmek için rafine tahılların tam tahıllarla değiştirilmesi gerektiğini belirtti.

ANTEP FISTIĞI

Antep fıstığında bulunan yağların yaklaşık yüzde 90'ı sizin için daha iyi olan tekli ve çoklu doymamış türlerdir. Her porsiyon ayrıca 3 gram lif sağlar.

KİRAZ

Kiraz, polifenol antioksidanları bakımından zengindir ve anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. 2019'da yapılan bir araştırma, düzenli vişne suyu alımının kan kolesterol seviyeleri üzerinde de olumlu bir etkisi olduğunu gösterdi.

PANCAR

Pancar, kalp sağlığına iyi gelen potasyum da dahil olmak üzere çeşitli vitaminler ve mineraller içerir. İçeriğindeki nitrat kalp sağlığınıza çok iyi gelir. Kan damarlarını genişletmeye yardımcı olur. Bu, kalbinizdeki stresi alır ve kan basıncını iyileştirebilir.

BAKLİYAT

Bakliyatlar, kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilecek folat, magnezyum ve antioksidanlar gibi lif ve kalp açısından sağlıklı besinlerle yüklüdür. Lif ayrıca daha sağlıklı kan şekeri ve kolesterol seviyelerini destekler.

Editör: TE Bilisim