Akciğer nodülleri akciğer dokusu üzerinde ortaya çıkan, keskin hatlara sahip ve 0-3 cm arasında boyutları olan lezyonlardır. Akciğerde nodül oluşumları genellikle iyi huyludur ve kanser oluşumu göstermezler. Bu nodüller genel olarak enfeksiyon hastalıkları neticesinde ortaya çıksa da çeşitli romatizmal hastalıklar, bağışıklık sistemi hastalıkları ve mevcut akciğer hastalıklarına bağlı olarak da meydana gelebilmektedir.

Akciğerde meydana gelen bu nodül oluşumlarının genellikle iyi huylu olduğunu belirtmiştik. Ancak genellikle 3 cm’den daha küçük boyutlu olan akciğer nodülleri iyi huyludur ve kanser oluşumu göstermezler. Ancak boyutları daha büyük olan ve geniş çaplı olan akciğer nodülleri daha da büyüyebilirler ve iyi huyludan kötü huylu nodüllere dönüşebilirler. Bu nodüller iyi huylu olduğu takdirde çoğu hastada hiçbir belirti ve bulguya neden olmazlar. Öyle ki çoğu iyi huylu akciğer nodülü diğer hastalıkların tanısı için kullanılan akciğer görüntülemeleri sonucunda ortaya çıkmakta ve tanısı konulmaktadır.

Akciğer Nodülünün Belirtileri Nelerdir ?

Akciğer nodülleri genel görünüm itibari ile 0 ile 3 cm arasında bir büyüklüğe sahip olan ve keskin sınırları olan lezyon oluşumlarıdır. Akciğer nodülleri iyi huylu olduğu takdirde genellikle hiçbir belirti ve bulgu göstermemektedir. Öyleki çoğu hastada diğer hastalıkların tanısının konulduğu esnada bu oluşumlar fark edilmektedir. Çünkü bu oluşumlar genel olarak bir hastalığın sonucu olarak ortaya çıktığı için hiçbir komplikasyona neden olmaz ve semptom göstermez.

Akciğer nodülleri belirti gösterdiğinde genel olarak altta yatan hastalığın spesifik belirtilerini göstermektedir. Ayrıca iyi huylu akciğer nodülleri yayılım gösterme eğiliminde olmazken, kötü huylu akciğer nodülleri yayılım gösterme eğilimindedirler.

Altta yatan enfeksiyon hastalıkları neticesinde ortaya çıkan akciğer nodüllerinde 3 cm’den daha küçük olan lezyon oluşumları, ateş, aşırı terleme, göğüs ağrısı, kanlı balgam ve öksürük, yorgunluk, kilo kaybı ve ağrı gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır. Eğer akciğer nodülleri kötü huylu ise 3 cm’den daha büyük oluşumlar, hırıltılı soluma, solunum güçlüğü, ani kilo kayıpları, kanlı öksürük, metastaz ve şiddetli öksürük gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır.

Akciğer Nodülünün Nedenleri Nelerdir ?

Akciğer nodülleri akciğer dokusunda herhangi bir nedene bağlı olarak küçük çaplı lezyonların oluşmasına neden olan bir sağlık sorunudur. Bu nodüller altta yatan nedene göre iyi huylu olduğu gibi nadiren de olsa kötü huylu olabilmektedir. Özellikle kanser hastalıkları sonucunda ortaya çıkan akciğer nodülleri kötü huylu olabilmektedir.

Akciğer nodüllerinin bilinen en yaygın nedeni akciğer dokusunda meydana gelen enfeksiyon oluşumlarıdır. Özellikle myobacterium tuberculosis etkeni akciğer nodülü için büyük bir risk oluşturmaktadır. Akciğer enfeksiyonlarına bağlı olarak görülen akciğer nodüllerinde bağışıklık sistemi zayıflamış ise lezyon oluşumlarının yanı sıra ateş yükselmesi, yorgunluk ve şiddetli ağrı gibi belirtiler de ortaya çıkabilmektedir. Akciğer enfeksiyonlarının yanı sıra akciğer kanserleri de akciğer nodüllerinin oluşumunda büyük bir risk yaratmaktadır. Akciğer kanserlerine bağlı olarak görülen akciğer nodülleri genellikle kötü huylu olup metastaz yapma eğiliminde olmaktadır.

Akciğer Nodülleri Nasıl Tedavi Edilir ?

Akciğer nodüllerinin tedavi edilebilmesi için öncelikle bu nodüllerin boyutunun belirlenmesi ve iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğunun belirlenmesi gerekmektedir. Bunun için de hasta öyküsünün dinlenmesi, biyopsi alınması, pet taraması, radyolojik incelemeler ve laboratuvar testleri ile akciğer dokusunun incelenmesi ve değerlendirilmesi gerekmektedir. Ardından akciğer nodülünün klinik seyrine göre tedavi planlamaları yapılır.

Yazımızın birçok yerinde akciğer nodüllerinin çoğunlukla zararsız olduğunu ve hiçbir sağlık sorununa neden olmadığını belirtmiştik. Eğer tanı sonrasında akciğer nodülünün iyi huylu gelişim gösterdiği tespit edilmiş ise genellikle tedaviye başlanmaz. Ancak tedavi uygulanmasa dahi 3 aylık ya da 6 aylık periyotlar ile bu akciğer nodüllerinin takibinin yapılması gerekmektedir.

Akciğer nodüllerinde medikal tedavi, kemoterapi, cerrahi tedavi ve radyoterapi yöntemlerine başvurulmaktadır. Akciğer nodüllerinin medikal tedavisi genel olarak nedene yöneliktir. Örneğin enfeksiyona bağlı olarak görülen akciğer nodüllerinde rifampisin, izoniazid, etambutol ve pirazinamid gibi antibiyotikler kullanılmaktadır. Bu tedavi yöntemleri genellikle çok fazla gelişim göstermeyen akciğer nodüllerinde uygulanmaktadır. Eğer medikal tedavi yöntemleri akciğer nodüllerinin iyileşmesini sağlamıyorsa kemoterapi ve radyoterapi yöntemlerine başvurulur. Bu tedavilerde önce nodüllerin gelişimi önlenir ve küçülmesi sağlanır. Son aşamada ise cerrahi yöntemler ile akciğer dokusundaki lezyonlar çıkarılarak tam iyileşme sağlanır.

Akciğerde nodül tedavi edilmezse nodüller büyüme gösterebilir ve metastaz yaparak diğer doku ve organlara yayılabilir. Bu da başta hayati tehlike olmak üzere birçok komplikasyonun ortaya çıkmasına neden olur.

Editör: TE Bilisim