Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Hastanesi Kan Bankası Sorumlu Teknikeri Emin Kütükçü, 2016 Eylül ayında ülkemizde kan bağışlarının hastaların kan ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kaldığını ve toplumda kan bağışı konusunda daha fazla eğitime ve bilinçlendirmeye ihtiyaç olduğunu söylemişti.

Basında yer alan "toplumumuz kan bağışı konusunda duyarlı olmalı" başlıklı haberinde demecinin yer alması üzerine Üniversite tarafından yetkili olmadığı halde basına demeç verdiği gerekçesiyle uyarma cezası verildi.

Cezanın iptali için Türk Sağlık Sen tarafından açılan davada ise Zonguldak İdare Mahkemesi davanın reddine hükmetmişti.  Karara yapılan itirazı değerlendiren Ankara Bölge İdare Mahkemesi 4. İdari Dava Dairesi emsal bir karar verdi.

İstinaf Mahkemesi kararında 657'de yetkili olmadığı halde basına demeç veren memurların kınama cezası verilmesinin geçmiş dönemde olumlu çalışmaları olan memurlara ise bir alt ceza olan uyarma cezasının verilmesinin düzenlendiğini hatırlattı.
Olayda kan bankasında sorumlu tekniker olarak görev yapan davacının gazetede yayınlanan "toplumumuz kan bağışı konusunda duyarlı olmalı" haberinde demecinin yer aldığı hatırlatılarak haber incelendiğinde kamu hizmetini aksatacak, idarenin faaliyetini zorlaştıracak nitelikte bir açıklama olmadığı gibi Vatandaşın sunacağı hizmet için aydınlatmaya yönelik olduğuna dikkat çekildi. Disiplin cezasını gerektirecek herhangi bir kuralı ihlal etmediğinin açık olduğu belirtildi.

İstinaf Mahkemesi bu nedenle davacının disiplin cezası ile cezalandırılmasına ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlılık, davacıya isnat edilen fiilin sabit olduğu gerekçesiyle davanın reddi yolunda verilen idare mahkemesi kararında hukuku isabet görülmediğini belirtti. Mahkeme istinaf başvurusunun kabulüne, yerel mahkemenin kararının kaldırılmasına ve idarenin verdiği cezanın iptaline hükmetti.

Editör: TE Bilisim