Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen, doktora gidip gitmeme konusunda tereddüt eden anne adayları için bir ağrı rehberi hazırladı. 

GEBELİKTE KESKİN BİR AĞRI OLMASI NORMAL MİDİR?

Op. Dr. Betül Görgen, gebelik boyunca vücudunuz pek çok değişim geçirerek içinde büyüyen yaşama adapte olmaya çalıştığını belirterek, "Gebeliğin doğal bir sonucu olan kilo artışı bile bazı rahatsızlıklara sebep olur. Özellikle ilk gebeliklerde normal bir ağrıyla, olası bir komplikasyondan kaynaklanan ağrının ayrımını yapmak hem çok güçtür hem de stres kaynağıdır. Gebelik esnasında şikayetçi olunan ve keskin karakter taşıyan ağrılar en çok rahim etrafında, kasıklarda veya karında hissedilen ‘bıçak saplanmış gibi' ağrılardır. Oldukça rahatsız edici olmakla beraber, gebelikte meydana gelen normal değişimlerle alakalıdırlar" dedi.

BAZI YAYGIN SEBEPLER

Op. Dr. Betül Görgen, ağrının yaygın sebeplerini şöyle sıraladı;
"Kramp: Rahmin genişlemesine bağlı olarak meydana gelen kramplar keskin bir ağrı şeklinde hissedilir.
Yuvarlak bağ ağrısı: Bu ağrı gebeliğin ikinci üç ayında hissedilir ve karnın tek veya her iki yanında keskin bir ağrıyla ortaya çıkar. Ağrı, rahmi yerinde tutan bu bağın gerilmesine bağlıdır."

DÜŞÜK VE DIŞ GEBELİK HABERCİSİ

Bu ağrılar normal gebeliğin seyrinde görülse de, medikal tedavi gerektirebilecek acil durumları da akıldan çıkarmamak gerektiğini anlatan Op. Dr. Betül Görgen, daha sonra şunları söyledi; "Erken gebelik döneminde görülen kasığa lokalize ağrı ‘dış gebelik' habercisi olabilir.
Gerçekleşmekte olan bir düşük olayında da kramplar nedeniyle şiddetli ağrı olabilir.

TEHLİKELİ AĞRILAR

Peki normal bir gebeliğe de eşlik edebilen bu ağrılar hangi belirtilerle birlikte olursa bir tehlike habercisidir? Ağrı, bulantı, kusma, bol kanama, ateş ve titremeyle beraberse, Ağrı, istirahate rağmen kesilmiyor ve devam ediyorsa, Ağrı, yürümeyi, konuşmayı ya da soluk almayı güçleştiriyorsa tehlikelidir.

NORMAL AĞRIYI GİDERMEK İÇİN BUNLARI YAPIN

Peki komplike olmayan, normal gebeliğin parçası olabilecek bir ağrıyla karşılaştığınızda, ağrıyı gidermek için ne yapalım? Gebeliğe uygun germe egzersizleri, Nefes alma ve nefes kontrol etme egzersizleri, Uyku ve oturma pozisyonu değişiklikleri, Hareket. Ancak bu önlemlere rağmen ağrı gitgide yoğunlaşıyorsa ve günlük aktivitenizi engelliyorsa mutlaka doktorunuzla iletişime geçmeniz gerek."

Editör: TE Bilisim