Ereğli’nin gündemi son günlerde cüruf…
Nedir peki bu cüruf?
Cüruf, tamamen saf olmayan metallerin eritildiği zaman yoğunluk farkı nedeniyle yüzeyde biriken daha hafif metallere verilen isimdir. Hafif metalin havaya temas edip oksitlenmesiyle oluşur. Bu nedenle metal küfü olarak da bilinir.
Bakın, Posbıyık 2019 yılında Ekim ayı meclis toplantısında şu açıklamaları yaptı;
“Biliyorsunuz cüruf çok büyük tehlikedir. Deniz suyuna karıştığı zaman tehlikedir. Erdemir sürekli olarak denize cüruf döküyor. İçeride kocaman cüruf dağları var. Bunların nakliye ile herhangi bir yere gittiğini duydunuz mu gördünüz mü? Bunların hepsi denize dökülüyor, deniz hayatı yok ediliyor, zehirleniyor. Bunların kırma eleme tesis lisansı yok. Buna rağmen hem kırma hem eleme yapıyorlar. Çevre İl Müdürlüğü halktan yana mı Erdemir’den yana mı, anlamış değiliz. Denize dökmeleri felakettir, cinayettir. Bugüne kadar bir ÇED raporu almadılar. Bunların hepsinin raporunun alınması lazım. Burada sizlerin ve meclis üyelerimizin huzurunda Çevre Müdürlüğü’ne ve Çevre Bakanlığı’na sesleniyorum. ‘İmdaat! Ereğli halkı zehirleniyor. Suç duyurusunda bulunuyorum”
Çevreci Posbıyık’ın daha önce attığı imdat çığlıkları her nedense bugünlerde pek çıkmıyor.
Ege Doğa diye bir firma gelmiş tarım arazine cüruf döküyor, taş ocağında cüruf ile toprağı karıştırıyor, organize sanayi bölgesinde fabrikanın içinde cüruf ayrıştırıyor, Erdemir’in içinde eleme tesisleri kuruyor…
Biz bunları yazınca da Cüruf zararsız, TUBİTAK’dan rapor var diyor!
Şimdi soruyoruz Posbıyık'a; Cüruf denize dökülünce zehirli de, tarım arazisine dökülünce değil mi?
Geçmişte Zonguldak Çevre Şehircilik Müdürlüğü, Erdoğan Erdem’in firmasına 700 bin TL ceza kesmiş, Zonguldak Tarım Müdürlüğü de 300 bin TL ceza kesmişti. İki müdürlük ayrıca Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulundu. Madem cüruf çok masum bu neyin cezası?
Ege Doğa Firma sahibi Erdoğan Erdem’in “cüruf tehlikeli bir madde değildir” açıklamasına Çevreci Avukat Pembe Mine Yılmaz, raporun TUBİTAK raporu olmadığını, raporun iki kişi tarafından hazırlandığını ve özel olarak hazırlattırılmış bir rapor olduğunu belirtmişti.
Bu cüruf işi Ereğli’de öyle bir üçgen kurmuş ki, bu üçgenin içinde Kdz. Ereğli Muhtarlar Derneği Başkanı Şükrü Kılıç, TEKAY firmasının sahibi Yaşar Eroğlu'nun yanı sıra daha kimler kimler var…
Yaşar Eroğlu ile Posbıyık arasındaki yakınlık bilinirken, yaşanan sessizlik kafaları karıştırmıyor değil.
2019 yılından bugüne ne değişti bilmiyorum ama ORATEC ve EGE DOĞA firmasının yaptıklarına Çevresi Posbıyık’ın hiç konuşmaması akla mantığa sığmıyor!
Seçim döneminde, “kendi partimin mensupları 4,5 milyon para topladı” diyen Halil Posbıyık görüntülere rağmen bu söylemini inkar etmişti, şimdi Posbıyık Cüruf hakkındaki söylemlerini de inkar ederse şaşırmamak lazım.
Belediye Başkanlığı görevini ilerleyen yaşına rağmen sürdüren Halil Posbıyık’ın, Yaşar Eroğlu üzerinden yaptığı işler kulağımıza geliyor, bir de doğrudan temin ile yapılan işler var…
Bazı işlerin suyu çıkmış Ereğli sokaklarında konuşuluyor.
Elinde tutuğun çakmak gün gelir seni yakar, o yüzden verdiğimiz kararlara dikkat etmek lazım! 
Eğer bir amaç uğruna ayakta değilseniz her darbe sizi yere yıkabilir!