Konuyla ilgili olarak Milli Eğitim Bakanı’na soru önergesi veren CHP’li Demirtaş; “Kdz.Ereğli kamuoyunda 7 okulun kapatılacağı konuşuluyor. Bu konuda hazırlanmış bir rapor olduğundan söz ediliyor. Ama konuyla ilgili yetkiler hiçbir açıklama yapmıyor ” dedi

Okulların açılmasına sayılı günler kaldığını da hatırlatan CHP’li Demirtaş; “Yaklaşık 3 aydır devam eden yaz tatilinin bitmesine 5 gün kala, velilere SMS gönderildiği ifade ediliyor. Bu durum Kdz. Ereğli’de tam bir kaosa neden olmuş durumda. Bu kaosa neden olanlar açıkça görevlerini kötüye kullanmışlardır. Haklarında soruşturma başlatılmalıdır” dedi

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, önergesinde şunları ifade etti;

KAOS YARATILDI

            9 Haziran 2022 tarihinde, 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı Akademik Takvimi açıklanmış ve ilk,  orta, lise ve dengi okulların 12 Eylül 2022 Pazartesi günü eğitim ve öğretime başlayacağı ifade edilmiştir.

            Ancak Zonguldak’ın Kdz. Ereğli İlçesi’ndeki 7 okul, binaların depreme dayanıklı olmaması gerekçe gösterilerek 12 Eylül 2022 tarihinde kendi binalarında eğitim öğretime başlamayacağı Kdz.Ereğli kamuoyunda konuşulmaya başlamıştır.

Yeni eğitim öğretim yılının başlamasına 5 gün kala Kdz. Ereğli İlçesi’ndeki Cumhuriyet İlkokulu, Turgut Reis İlkokulu, İzmirlioğlu İlkokulu, İsmet İnönü İlköğretim Okulu, Ereğli Mesleki Teknik Anadolu Lisesi (Endüstri Meslek Lisesi), Ormanlı İlköğretim Okulu ve Kdz. Ereğli Anadolu Lisesi’nin depreme dayanıklı olmadığı gerekçeleri ile kapatıldığı ve bu okullardaki öğrencilerin başka okul binalarına nakledilmesine karar verildiği, bu kararın da velilere SMS yolu ile iletildiği ifade edilmektedir.

Öncelikle, Kdz. Ereğli İlçesi’ndeki 7 okulda binlerce öğrenci eğitim görmekte, yüzlerce öğretmen de görev yapmaktadır. Söz konusu okulların depreme dayanıklı olmadığı gerekçesi ile eğitim öğretim yılının başlamasına 5 gün kala deprem nedeniyle kapatılmasına ve derhal boşaltılmasına karar verildiğinin ifade edilmesi anlaşılabilir bir durum değildir.  2022-2023 akademik takviminin açıklanmasının üzerinden yaklaşık 3 ay geçmiştir. Okulların açılmasına sayılı günler kala alındığı söylenen bu karar büyük bir kaosa neden olacaktır.

BİNLERCE ÖĞRENCİ MAĞDUR

Kapatılacağı ifade edilen okullardaki öğrencilerin, başka okullara nakledilmesi gerekecektir. Bu da nakil yapılan okular kapasitesinin üzerinde öğrenciye eğitim öğretim vermeye çalışacaktır. Kdz. Ereğli’de, nakil yapılan okulların bazılarında sabah 07:00’den akşam 19.30’a kadar eğitim öğretimin devam edeceği, kış mevsiminin yaklaşmakta olması nedeniyle havaların erken kararacağı da düşünülerek teneffüslerin kısaltılacağı, bazı okullardaki ikili eğitime geçilerek öğrenci yoğunluğunun azaltılmaya çalışılacağı kamuoyunda konuşulmaktadır. Söz konusu koşullar hem öğrenciler hem de öğretmenler açısından son derece yanlıştır. Böyle bir ortamda kaliteli ve nitelikli bir eğitimin verilebilmesi de mümkün olmayacaktır.

GÖREVİ KÖTÜYE KULLANANLAR HAKKINDA SORUŞTURMA BAŞLATILMALI

Zonguldak Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri tarafından, 2022-2023 eğitim öğretim yılı çalışmalarına yaz tatilinin ilk haftasında başlanıldığı açıklanmıştır. Yaklaşık 3 ay boyunca süren bu çalışmalar süresince, okullardaki depreme dayanıklılık çalışmaları ile ilgili olarak tek bir açıklama bile yapılmamıştır. Zonguldak İl Millî Eğitim Müdürü Züleyha Aldoğan 05.09.2022 tarihinde Sabah Gazetesi’ne yaptığı açıklamalarda , yeni eğitim öğretim yılı hazırlıklarını eksizsiz tamamlamak için, çalışmaları yaz tatilinin ilk haftasında başlattıklarını anımsatarak, 2022-2023 Eğitim Öğretim yılı hazırlıkları kapsamında, İlimiz bünyesinde, toplam 205 okul ve kurumun büyük onarım ve bakımlarının yapıldığını; doğalgaz bağlantısı gelen toplam 46 okulun, doğalgaz dönüşüm işinin tamamlandığını; İlimiz Yatırım Programı kapsamında, ilimize toplam 26 yeni okul ve kurum kazandırılacağını; Bakanlığımızca başlatılan kullanılmayan köy okullarının eğitime kazandırılması kapsamında, şu ana kadar Zonguldak'ta 8 "Köy Yaşam Merkezinin" açıldığını; diğer köylerdeki çalışmaların, sürdüğünü ifade ederek “ biz hazırız” demiştir. İl Milli Eğitim Müdürü’nün bu açıklamasının hemen akabinde hem de okulların açılmasına bir haftadan az bir zaman kala kamuoyunda yukarıda belirtilen okulların deprem bahane edilerek kapatılacağının konuşulması ve bu konuda yetkililer tarafından hiçbir açıklama yapılmaması büyük bir sorumsuzluk örneğidir. Eğer Kdz. Ereğli’de yıkım ve güçlendirme adı altında, hiçbir önlem alınmadan 7 okulun kapatılması kararı alınmış ve bu karar da kamuoyuna açıklanmadan gizli kapaklı bir şekilde velilere iletilmiş ise bu kararı alanlar yarattıkları kaos ortamı ile açıkça görevlerini kötüye kullanmışlardır. Ve bu duruma neden olanlar hakkında derhal soruşturma başlatılmalıdır.

NEDEN SADECE OKULLAR BOŞALTILIYOR?

Deprem, ülkemiz açısından son derece hassas ve önemli bir konudur. Bu nedenle depreme dayanıklılık ile ilgili olarak yapılan incelemeler konusunda şeffaf ve açık bilginin ve bu konudaki risklerin kamuoyu ile doğrudan paylaşılması gerekmektedir. Zonguldak, ana faylanmanın olmadığı 2’inci derece riskli alanlar içinde tanımlanmaktadır. Dolayısıyla Kdz Ereğli kamuoyunda, okulların depreme dayanıksız olduğu gerekçesi ile kapatılacağının konuşulması,  deprem riski olan bölgelere ilişkin açıklamalar ile doğrudan çelişen bir durumdur.

Kdz.Ereğli’de deprem açısından öngörülen bir risk varsa, bu risk bütün yapılar açısından değerlendirilmelidir. Oysa bugün Kdz. Ereğli’nin kamuoyunda konuşulan, sadece okullardaki deprem riskidir. Ve depreme dayanıksız olduğu gerekçesi ile sadece okulların boşaltılacağı konuşulmaktadır. Oysa bir kentin deprem analizi bir bütün olarak yapılmalıdır. Kdz. Ereğli kamuoyunda konuşulan bu çalışmaların kim ya da kimler tarafından, hangi gerekçe ya da hangi riskler karşısında başlatıldığı belli değildir. Okullarda depreme dayanıklılık incelemesi kararının, ne zaman, kim tarafından ve hangi gerekçelerle ve hangi binalarla ilgili olarak alındığı belli değildir. Eğer deprem riski nedeniyle bir araştırma yapılıyorsa bu araştırmanın diğer kamu binalarını kapsamaması ya da diğer kamu binaları hakkında herhangi bir boşaltma kararının konuşulmaması son derece dikkat çekicidir. Kdz. Ereğli’deki tüm kamu binaları açısından depreme dayanıklılık analizi başlatılmış da bu bilgi kamuoyu ile mi paylaşılmamıştır? Yoksa sadece belli binalar için mi depreme dayanıklılık incelemesi başlatılmıştır? Her iki açıdan değerlendirildiğinde de pek çok konuda gerekli ve yeterli bilgilendirmenin yapılmadığı ortaya çıkmaktadır. Bu konularda gerekli açıklamaların yapılmaması deprem gibi hassas bir konunun arkasına sığınarak kamu binalarına ait arazilerin ranta açılabileceği şüphesini kuvvetlendirmektedir.

ARAZİ, “MESLEK LİSESİ” YAPILMASI KOŞULUYLA BAĞIŞLANDI

Bir diğer önemli nokta da hakkında karar alındığı söylenen 7 okulun hangisinde güçlendirme hangisinde yıkım işlemi yapılacağı konusudur. Deprem gerekçe gösterilerek kapatılacağı söylenen okulların hangisinde güçlendirme yapılacağı hangisinde yıkım yapılacağı, yıkılan okulların bulunduğu yerlerin ne yapılacağı konusu da son derece düşündürücüdür. Yıkımı yapılacağı konuşulan Kdz. Ereğli  Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin (Endüstri Meslek Lisesi) bulunduğu gayrimenkul denize çok yakın olan ve  son derece değerli bir arazidir. Bu arazi geçmişte Mili Eğitim Bakanlığı’na, “Endüstri Meslek Lisesi” yapılması koşuluyla vakfedilmiş bir arazidir. Bu okulun yıkımı ve arazisinin ne yapılacağı ile ilgili olarak hiçbir bilginin kamuoyu ile paylaşılmaması, okulun arazisinin ranta kurban edileceği şüphesini kuvvetlendirmektedir. Kdz. Ereğli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin yıkılarak arazisinin ranta kurban edilmesi en başta burayı, “Meslek Lisesi” yapılması amacı ile şartlı olarak bağışlayan hayırseverlerin iradesine aykırıdır, saygısızlıktır. Açıklanan nedenlerle öncelikle Kdz. Ereğli’de yapıldığı ifade edilen depreme dayanıklılık raporunun kamuoyu ile paylaşılması gerekmektedir. Ayrıca eğer böyle bir rapor varsa bu raporun neden sadece okullara ilişkin olduğu, neden eğitim öğretim yılı başında kamuoyundan gizlenerek, yangından mal kaçırır gibi alel acele bu kararların alındığı, diğer kamu binalarına ilişkin araştırmaların yapılıp yapılmadığı, okullar dışında boşaltılmasına karar verilen başka kamu binalarının olup olmadığı konuları ayrıntılı olarak açıklanmalıdır. Kdz.Ereğli’de deprem gibi son derece hassas olunan bir konu istismar edilerek, binlerce öğrenci ve aileleri ile yüzlerce öğretmen mağdur edilerek, bu okulların arazileri rant amaçlı kullanmak için mi okulların yıkılıp yıkılmayacağı ortaya çıkarılmalıdır .

OKULLARIN GÜÇLENDİRİLMESİ ÇALIŞMASI NEDEN YAZ AYLARINDA YAPILMADI?

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi;

1)Zonguldak’ın Kdz. Ereğli İlçesi’nde 7 okulun deprem riski nedeniyle kapatılacağı doğru mudur? Bu konuda hazırlanmış bir rapor var mıdır? Varsa bu rapor neden kamuoyu ile paylaşılmamıştır?

2)Eğer doğru ise Zonguldak’ın Kdz.Ereğli İlçesi’nde hangi kamu binalar depreme dayanıklılık açısından incelenmiştir? Bu inceleme hangi kurum tarafından yapılmıştır?

3) Eğer doğru ise Zonguldak’ın Kdz.Ereğli İlçesi’ndeki okulların depreme dayanıklı olup olmadığına ilişkin inceleme ne zaman başlatılmıştır? Bu inceleme resen mi yoksa bir başvuru üzerine mi başlatılmıştır?

4)Eğer doğru ise Zonguldak’ın Kdz.Ereğli İlçesi’nde depreme dayanıklı olmadığı gerekçesi ile sadece okullar hakkında mı kapatılma kararı alınmıştır? Boşaltılmasına karar verilen başka bir kamu binası yok mudur? Kdz. Ereğli’de kapatılacağı söylenen 7 okul dışındaki bütün kamu binaları depreme dayanıklı mıdır? Neden sadece okul binalarının boşaltılması kararı alınmıştır?

 5)Eğer doğru ise Zonguldak’ın Kdz.Ereğli İlçesi’nde  yıkım ya da güçlendirme yapılacak 7 okulun incelemeleri ne zaman başlamıştır? Bu okullar hakkındaki inceleme sonuçları ne zaman Zonguldak İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne iletilmiştir?

6)Eğer doğru ise Zonguldak’ın Kdz.Ereğli İlçesi’nde kaç okul hakkında depreme dayanıklı olmadığı gerekçesi ile yıkım kararı alınmıştır? Bu okullar hangileridir ve bu okullar hangi tarihte yapılmıştır?

7)Eğer doğru ise Zonguldak’ın Kdz Ereğli İlçesi’nde kaç okul hakkında depreme dayanıklı olmadığı gerekçesi ile güçlendirme kararı alınmıştır? Bu okullar hangileridir ve bu okullar hangi tarihte yapılmıştır? Eğer güçlendirme kararı alındı ise bu güçlendirmeler için bütçeden ödenek ayrılmış mıdır? Ayrıldı ise ne kadar ayrılmıştır? Güçlendirme için ihale süreci ne zaman başlayacaktır? Güçlendirme işleri ne zaman bitirilecek ve okullar tekrar ne zaman eğitim ve öğretime açılacaktır?

8) Okulların güçlendirme kararı var ise bu durum öğrencileri mağdur etmeden eğitim öğretime ara verilen yaz aylarında yapılmamasının nedeni nedir?

9)Zonguldak’ın Kdz Ereğli İlçesi’ndeki 7 okul arasından, hakkında yıkım kararı verilenlerin yerine yeniden okul mu yapılacaktır? Yoksa bu arsalar birilerine rant kazandırmak için konut alanına ya da ticari arsa alanına mı dönüştürülecektir? Eğer yeniden okul yapılacaksa bu okullar Milli Eğitim Bakanlığı yatırım programı içine alınarak, yapımları için bütçe ayırılmış mıdır? Bütçe ayrıldı ise ne kadar bütçe ayrılmıştır? Okulların yeniden yapılması için ihale süreci ne zaman başlayacaktır? Yeniden yapılan okullar ne zaman eğitim ve öğretime başlayacaktır?

10) Zonguldak’ın Kdz.Ereğli İlçesi’ndeki  7 okul hakkındaki yıkım ya da güçlendirme kararının,  binlerce öğrenci, veli ve öğretmenleri mağdur edecek şekilde okulların açılmasına 5 gün kala kamuoyunda gündeme gelmesinin nedeni nedir? Bu konunun kamuoyunda kaos yaratacak şekilde gündeme gelmesinde sorumluluğu olanlar hakkında, görevi kötüye kullanmaları nedeniyle soruşturma başlatılacak mıdır? Bu kararlar sonucu Kdz. Ereğli’de binlerce öğrenci ve öğretmenin yaşayacağı mağduriyeti kim giderecektir?

11) Kdz Ereğli  Mesleki ve Teknik Anadolu lisesi arsa bağışçılarının iradesine aykırı olarak ve hukuku çiğneyerek işlemler yapılmasının sebebi nedir?

Editör: TE Bilisim