Hedefim, bu başlıkla iktidar partisinin ‘hayaldi gerçek oldu’ sloganını eleştirmek değil.

Derdim, mevcut gelişim ve oluşumu teknik ve istatistik olarak değerlendirmek, ‘photoshop değil gerçek’ mantalitesiyle sizlere aktarmak, doğru bilgilendirmek.

Ramazan ayı, içinde barındırdığı ibadetler ve manevi atmosferi itibarıyla, ilahi rahmetin yeryüzüne sağanak olarak yağdığı bir zaman dilimidir.

Ancak, bu yıl ramazan ayına ilahi rahmetler kadar, hayat pahalılığı da yağmış görülüyor.

Yeni yıla girerken, Zonguldak Kahveciler ve Lokantacılar Oda Başkanı, yaptığı açıklama ile 1 Ocak itibarıyla sebze yemeklerinin 100 TL, Sakatat 130 TL, et yemekleri 130 TL, kebap porsiyonu:190 TL’ye satılacağını duyurmuştu.

O günden bu yana 4 ay geçti ve piyasalara yağan zam sağanakları altında mübarek Ramazan ayı geldi çattı.

Türkiye'de artan enflasyon, hayatın her alanını etkisi altına aldı.

Bu süreçte gıda sektörü ürünlerinin en çok tartışılan, fiyatların arttığı sektör olduğu ortaya çıktı.

Bu arada, siyasi parti ve adayları, ucuz ve kaliteli yemek satılacak ‘belediye sosyal tesisleri’ ve vatandaşın ekonomik sıkıntıları üzerine hazırladıkları projeleri, seçmene anlatmaya başladı.

‘Eko Porsiyonlar’ ile gramaj ve fiyatı düşürülmüş yemek çeşitlerinin, dar gelirli vatandaşlarla buluşturma çalışması.

Türkiye’deki ekonomik kriz paralelinde, göz gezdirdiğimiz lokanta menü fiyatları, pazartesi başlayacak Ramazan ayında, dışarıda iftar ve sahur yemeklerini ‘hayal’ haline getirdiğini gördük.

Ticaret Bakanlığı ise gelişen bu olay karşısında ‘lokantaların girişinde ve masalarda menü içerikleri ve fiyat listeleri bulundurulacak.’ talimatı verdi.

Diğer taraftan Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) verilerine göre de, maliyet artışları nedeniyle Şubat ayında lokanta ve otellerde yıllık fiyat artışının yüzde 94.78 olduğu belirtildi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği de “yıllık baz da mazot fiyatlarında yüzde 103.7, işçilik maliyetlerinde yüzde 99.9, yemde yüzde 42.7, ilaçta yüzde 38 ve gübrede yüzde 29.8, lojistik ve depolama maliyetlerindeki artışında ürün fiyatlarını yukarı çektiğini” açıkladı.

Yaptığımız tespitlere göre: geçen yıl 300-400 lira olan Ramazan iftar menüsü bu yıl 800 lira civarına yükseldi.

İftar ve sahur menüsü hazırlayan birkaç lokantada aldığımız fiyatlar şöyle. İftar menüsü: Az çorba- pilav-et yemeği= 400-500 TL. Sahur menüsü: 600-800 lira.

Öte yandan Zonguldak Tüketici Hakları Derneği yaptığı açıklamada, alış-verişlerde gramaj ve son kullanma tarihlerine dikkat edilmesini hatırlattı.

Bir tarafta enflasyon nedeniyle artan fiyatlar, diğer tarafta dar gelirli vatandaşın hayata tutunma, ayakta kalma mücadelesi.

Rahmet ve bereketi yüksek ayın gelmesiyle iyiliklerin çoğalması, kötülüklerin azalması, yoksullara ve düşkünlere yardım ellerinin artması en büyük dileğimiz.

Hali vakti yerinde olanlar, lokantalarda, dar gelirli insanlarımızda evlerinde iftar ve sahurlarla ramazan-ı şerifi eda edecek.

Hayırlı Ramazanlar, hayırlı iftarlar.