Nazım Baysal 1927 yılında Yugoslavya’dan Zonguldak’a gelir. Çeşitli işler yaptıktan sonra alamünit (şipşak) makine ile fotoğraf çekmeye başlar, daha sonra Zonguldak’ın ilk fotoğraf stüdyosunu kurar. Oğlu Kemal Baysal’ı iyi bir fotoğrafçı olarak yetiştirir. Kemal Baysal daha sonra Zonguldak’ta kazandığı deneyimini dünya çapında kullanmak üzere şehirden ayrılır. Baba Nazım Baysal, yakın bir zamana kadar aynı isimle anılan Gazipaşa Caddesindeki kendi stüdyosunda fotoğrafçılık işlerine devam eder. Zonguldak’ın tarihsel arşivi olabilecek fotoğrafların yanında, Zonguldak halkının fotoğraf ve aksesuar malzemesi hizmetini de verir.

1940’lı yıllarda yanına çocuk yaşta “Hüseyin Tilki”yi çırak olarak alır, yetiştirir ve mesleği öğretir. Hüseyin Tilki, Nazım Baysal’la beraber yıllarca çalışmıştır. Ustasının işi devredip İstanbul’a gitmesinden sonra Hüseyin Tilki işleri aynı isimle devam ettirir. Meslektaşları Birol Üzmez, Ertuğrul Ünal ile birlikte çalışırlar, Fahri Bozbaş onlara yardım etmektedir. 
Fotoğraf stüdyosunda çalışmalar devam ederken, stüdyonun deposunun bir köşesinde, ayak altında duran tozlu bir sandık Fahri Bozbaş’ın dikkatini çeker. Uzun yıllar atıl bir şekilde bekleyen sandığı merak eder ve arkadaşlarına "açıp bakalım der..."

Sandığı açarlar, tam bir hazine sandığıdır. Nazım Baysal ve oğlu Kemal Baysal’ın 1930 yılından itibaren görüntüledikleri eski Zonguldak fotoğraflarının saklandığı sandıktır. Zonguldak’ın tarihini barındıran arşivi kente kazandırmak isterler. Dönemin Belediye Başkanı Zeki Çakan’dan yardım isterler.

Nazım Baysal adına 1985 Yılında meslektaşları Birol Üzmez, Fahri Bozbaş ve Ertuğrul Ünal ortak çalışması olan Zonguldak’ın ilk fotoğrafçılarından Foto Baysal arşivinden derlenen “Bir Zamanlar Zonguldak” isimli sergiyi açarlar…
İlk kez eski Zonguldak tarihi fotoğraflarından oluşan sergi Zonguldak Belediyesi ve başkan Zeki Çakan sponsorluğunda düzenlenir ve halkla buluşur. Bu sergi aynı zamanda Nazım Baysal fotoğraf arşivinin ilk gün yüzüne çıkma ve halkla buluşma sergisidir. Sergiden sonra fotoğraflar kopyalanır ve yaygınlaşır. Bugün sahip olduğumuz 1930 sonrası Foto Baysal Zonguldak fotoğrafları kent tarihine ve kültürüne ışık tutan önemli arşivlerden biridir.

10 yıl sonra 1995 yılında Hüseyin Tilki vefat eder. 2013 yılına kadar çocukları Foto Baysal çatısı altında da işe devam ederler. Daha sonra başka bir adreste başka bir isimle fotoğrafçılık işini sürdürürler.

Kaynak: Zonguldak Nostalji/Yüksel Yıldırım

Editör: TE Bilisim