Daha gün doğmadan Bakırköy'deki evinden çıkar Safder Kartoğlu. Hemen her gün… Üzerinde eşofmanı, şortu, lastik ayakkabılarıyla, başında kasketi ya da kışsa beresi, koşarak geçer İstanbul sokaklarını. Eve döndüğünde koltuğunun altında bir ekmek ve bir Cumhuriyet vardır. Biz onu Safder Baba olarak biliriz, tanırız, severiz. Safder Baba 91 yaşındadır… ve yıllardır koşmaktadır. Disiplinlidir. Ruhuyla, bedeniyle, inadıyla gerçek bir sporcudur. Hem 2010'da hem 2011'de Avrasya Maratonu'nda "maratonu bitiren en yaşlı atlet" ödülünü almıştır. Beş ana karada koşmuştur Safder Baba.

Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı (ZOKEV) yayını olarak geçtiğimiz günlerde okuyucusuyla buluşan Safder, içimizden birinin, Safder Kartoğlu'nun uzun hayat koşusunun kızı Can Kartoğlu tarafından kaleme alınan olağanüstü dokunaklı, sıra dışı hikâyesidir.

Öncelikle bir aşk hikâyesidir Safder. Yorulmak bilmez, iflah olmaz bir aşıktır Safder Baba. Öyle bir aşktır ki bu, eşi, sevgilisi, çocuklarının annesi Cahide Kartoğlu'yla birlikte elleriyle, tırnaklarıyla kurdukları bütün bir hayatı doldurur.

2004 yılı Ocak ayında kaybettiği Cahide'nin anısına her yıl Çanakkale'de, Marmara'nın kenarını izleyerek onun mezarının başında tamamladığı yarı maratonu koşmaktadır Safder Baba. Önceleri tek başına ama daha sonra dostlarıyla birlikte… "Cahide Kartoğlu Sevda Koşusu" şiirlerle biter ve Safder Baba özlemini dile getirir, sevdiğinin mezarının başında.

Azmin hikâyesidir Safder. İnadın hikâyesidir. Cumhuriyet'in ilk yıllarında Zonguldak'ın Devrek ilçesinde başlayan, yokluğun, güçlüklerin üstesinden gelerek var olabilmenin hikâyesidir. Bu yanıyla, bugün yaşları 60'a dayanmış olan bizim kuşakların türlü versiyonlarını dinleyerek büyüdükleri kıtlık ve savaş yıllarını, yokluk ve yoksulluğu ve tabii dayanışmayı anlatır: El kadar çocukların taşradan kalkıp bin bir güçlükle ulaştıkları büyük şehirlerde tutunabilme, okuyup bir meslek sahibi olabilme mücadelesini… Başarıyı, başarısızlığı, çoğu kez yıkılan, un ufak olan umutları hatırlatır bir kez daha. Göçün, büyük bir kentleşme dalgasının envaiçeşit hikâyesinden biridir Safder. İşte bu yanıyla da bizden, içimizden biridir Safder Baba.

Boyun eğmeyen, her zaman ve her şeye rağmen doğrudan ve emekten yana olmuş bir iyilik insanının, Safder Kartoğlu'nun biyografisi, anıları ya da hayatı diyelim, insanın içini titreten bir duyarlılıkla anlatılıyor kitapta.

Bir kitap kurdu, bir şiir tutkunudur Safder Baba. Dingin görüntüsüne karşın coşkuludur, gürül gürül şiir okur dost meclislerinde… ve koşarken.

Bir atlet, Sam Gadless, 1999'da 92 yaşındayken koşmuştur New York Maratonu'nu. Kendi kendine söz vermiştir Şafder Baba. New York City Maratonu'nu bir kez daha koşacaktır; Sam Gadless'tan bir yaş daha yaşlı olarak… 93 yaşında koşacaktır. Maratonu koşan en yaşlı atlet olacaktır.

Safder, Can Kartoğlu'nun yayımlanmış üçüncü kitabı. Kartoğlu'nu, 2004'te İletişim Yayınları'ndan çıkan Annem Sizi Derse Bekliyor, 2014'te Postacı Yayınları'ndan çıkan Sahanda Yumurta adlı kitaplarıyla tanıyoruz. Can Kartoğlu daha önce, Cumhuriyet gazetesinin düzenlediği Yunus Nadi Yarışması'nda 1988-1989 yılında röportaj dalında mansiyon, "Oreyapoli Mustafapaşa" adlı yazısıyla ise Milliyet gazetesinin düzenlediği 1990-1991 Abdi İpekçi Barış̧ ve Dostluk Ödülleri Yarışması'nda röportaj dalında birincilik ödülü kazanmıştı.

Safder kitabının tüm geliri, demokrasi ve çevre/kent kültürü için mücadele yürüten Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı'na (ZOKEV) bağışlanmıştır.

NOT: Kitabın 10 Şubat'ta Zonguldak'ta, 11 Şubat'ta Devrek'te, 17 Şubat'ta İstanbul'da imza günleri olacak.

CAN KARTOĞLU KİMDİR?

1959'da Zonguldak'ta doğdu. Mehmet Çelikel Lisesinden sonra, 1980'de, AİTİA Yönetim Bilimleri Fakültesi Sosyal Politikalar Bölümünden mezun oldu. Sanat Olayı dergisinde röportajları yayımlandı. Cumhuriyet Gazetesi'nin düzenlediği 1990-91 Abdi İpekçi Barış ve Dostluk Ödülleri Yarışması'nda, röportaj dalında, birincilik ödülü kazandı. Ajans Ada'da reklam yazarı olarak başlayan profesyonel iş yaşamı Repro'da yaratıcı grup başkanı, ortağı olduğu Mucizeler Dükkanı Reklam Ajansı'nda, ajans başkanı olarak 2012'ye kadar devam etti. 2004'te İletişim Yayınları'ndan "Annem Sizi Derse Bekliyor", 2014'te Postacı Yayınları'ndan "Sahanda Yumurta" adlı kitapları çıktı. Yazar Can Gürses'in annesidir.

Editör: TE Bilisim