Ünlü Gitar Sanatçısı Envar İzmaylov, Zonguldak Valiliği tarafından düzenlenen konserle Zonguldaklılarla buluşuyor. Tatmetal sponsorluğunda düzenlenecek olan ‘Zonguldak'ta bir Virtüöz' isimli konser, bu akşam (31 Mayıs) saat 21:30'da BEÜ Sezai Karakoç Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek.  

ENVAR İZMAYLOV KİMDİR?

Envar İzmaylov Fergana'da doğdu. Özbek Sovyet Cumhuriyet Birliğinden Kırım Tatarı olan ailesiyle birlikte Sovyetler Birliği tarafından sınır dışı edildi. 1989 yılında Kırım'a geri döndü.

15 yaşından beri gitar çalan İzmaylov, 1973 yılında müzik okulundan mezun oldu. Sekiz yıl boyunca Şato grubunun üyesi olan İzmaylov grupla birlikte 1986 yılında Efsane albümünü ve 1987 yılında Give Your Love For a Friend in a Cricle albümünü çıkardı. Daha sonra üniversite eğitimine geri dönen İzmaylovTaşkent Üniversitesinden mezun oldu ve halen de solo kariyerine devam etmektedir.

1995 yılında ilk birinciliğini Lozan İsviçre de 1.Avrupa Uluslararası Gitar Yarışmasında kazandı. Aynı yıl Ukraynalı müzik eleştirmenleri tarafından yılın müzisyeni seçildi. Ukrayna, Rusya, Estonya, Moldovya, Bulgaristan, Finlandiya, Norveç, İsviçre, Danimarka, Belçika, İtalya, Almanya, Türkiye ve Amerika Birleşik Devletlerinde konserler verdi.

Solo albümlere ek olarak, Fransız keyboard Xavier Garda, Türk davulcu Burhan Öcal ve İngiliz saksafoncu Geoff Warren ile düet çalışmaları yaptı. Perküsyon sanatçısı Bari Rüstem, klarnet sanatçısı Narket Ramazanov ve flüt ile saksafonda Izmaylovdan oluşan Kırım Sanat Üçlüsünü kurdu. Gitar çalmasının yanında klavyeli elektrikli gitar çalan İzmaylov gitarist jazzcı Stanley Jordan1 a benzer bir teknik kullanmaktadır.

Tüm Dünyada olduğu gibi ülkemizde de tanınan İzmaylov; Kırım Tatar geleneksel müziğini Türk, Özbek, Balkan Müzikleri, klasik ve jazz müzikle birleştirmiştir. Kırım Tatar müziğinde yaygın olarak kullanılan 5/8, 7/8, 9/8,11/8, 11/16 ve 13/16 ölçülerinde imzası bulunmaktadır. Kiev1 de adına yapılmış üç boyutlu gitar heykeli bulunmaktadır. 2 kızı ve 4 torunu vardır.

 

Editör: TE Bilisim