Günümüzde Zonguldak Adliye binasının karşısında kalmakta olan yapı, kömürün gemiye aktarılabilmesi için çok önemli bir yer teşkil etmekteydi. Eser, kesme taş diye tanımladığımız malzemeden yapılmış kıyıya ahşap bir iskeleyle bağlı vaziyettedir. Tek kemer uygulamalı olarak yapılan binanın kemerini taşıyan kolonların (taşıyıcılar) doğu ve batısında taş ile dışarı taşkın formda yapılmış silmeler görülmektedir. Kemerin üstüne yapılan kontrol odasından yükleme takip edilir, taşıyıcı kovalarla rampadan gelen kömürler gemilere transfer edilirdi. Kemerin iç bölümündeki taşlarda kararmalar ve çürümelerin olduğu belgelerde geçmekte ve gözle görülmektedir. Yapının üzerinde ‘1848 TTK’ yazısı bulunmakta. Genel anlamda iyi görülen yapıya, zaman zaman müdahale yapıldığı izlerden anlaşılmaktadır.

Zonguldak'ın Kilimli, Çatalağzı, Asma ve Kozlu bölgelerinden gelen kömür buradan gemilere yüklenmekteydi. Bu sayede Zonguldak demir ağlarıyla örülmüş haldeydi. Tarihi iskele Zonguldak kent silüetinde yer edinmeyi başarmış ve ziyaret edilecek en önemli yerler arasında üst sıradadır.

2009 yılında taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilen iskele, 17 Nisan 2012 tarihinde, dönemin Zonguldak valisi Erol Ayyıldız tarafından kültür mirası olarak kazandırılması ve restore edilmesi amacıyla, liman içinde bulunan Şarjöman rapid yapısının restore kararı Valimiz tarafından İl Özel idaresine iletilmiş. Konu ile ilgili olarak hazırlanan belge ve dökümanlar İl özel idaresi Genel sekreter yardımcısına 27 Nisan 2012 tarihinde teslim edilmiş ve Kent hafızasında önemli bir yeri olan tescilli yapının Kentimize hızlı bir biçimde kazandırılması için izlenecek yöntem konusunda karar verilmişti.

2012 yılında Kent Konseyi tarafından yapılan restorasyon önerisine, Vali Ayyıldız ve kurumlar destek verdi.

 

Editör: TE Bilisim