Festival etkinlikleri çerçevesinde Devrek’e gelen, TRT Türk Halk Müziği Repertuvar Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hayrettin İvgin, Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı Öğretim Üyesi Prof. Dr. F. Reyhan Altınay, TRT THM Sanatçısı ve Şefi Hale Gür, TRT Sanatçısı Doç. Dr. Hüseyin Yaltırık, Uluslararası Yazarlar Birliği (PEN) Türkiye 2. Başkanı, şair-yazar Halil İbrahim Özcan, CHP Devrek İl Genel Meclisi Grup Başkanvekili Mustafa Uzundal ve Devrek Rüştü Onur Sarat ve Kültür Derneği (ROSAK) Başkanı İbrahim Tığ ve Müzik Öğretmenleri Nihat Ahlat ve Siyami Tığ, Devrek türküsü "Tombulacık Halimem"e konu olan Halime Baltacı'yı mezarını ziyaret ederek dua okudular.

Türkünün 73 yıl sonra Devrek'e ait olduğu tescil edildi

Baltacı'nın, Devrek’e bağlı Hüseyinçavuşoğlu Köyü'ndeki mezarını ziyaret eden sanatçılara İbrahim Tığ, türkünün ortaya çıkışıyla ilgili olarak bilgiler verdi. ROSAK Başkanı İbrahim Tığ, “Kiraz Aldım Dikmeden / Tombulacık Halime” türküsü 73 yıl aradan sonra ortaya çıktığı topraklara, Devrek’e ait olduğu da tescil ettirdiklerini belirterek, “İlçemize hayırlı uğurlu olsun”dedi.

Tığ şöyle konuştu, “Özbeöz Devrek türküsü olan, Devrek’in Hüseyinçavuşoğlu Köyü'nde yaşanan bir olay sonrasında yakılan Tombulacık Halime’m türküsü 1946 yılında Ankara’da masabaşında Bolu türküsü olarak kaydedilmiş. Bizler de bu türkünün Devrek’e ait olduğunu bilgi, belge ve canlı tanıklarla birlikte ortaya koyduk. Ortaya koyduğumuz bu delil ve belgeleri değerlendiren TRT Repertuvar Kurulu Üyeleri de bizim bu itirazımızı yerinde bularak türkünün Devrek’e ait olduğuka karar vererek tescilledi. Böylece türkümüze 73 yıl aradan sonra yeniden kavuşmuş olduk, ilçemize hayırlı uğurlu olsun.”dedi.

Hak yerini buldu

Tombulacık Halime'nin mezarını ziyaret etmekten son derece mutlu olduğunu belirten TRT Türk Halk Müziği Repertuvar Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hayrettin İvgin de söz konusu türkünün gerçek memleketinin, ortaya çıkış yerinin teşcil edildiğini söyledi.

İvgin, şöyle konuştu: “Kiraz Aldım Dikmeden / Tombulacık Halime’m türküsünün kurulumuza sunular bilgi, belge ve tanıklıklar niticesinde Bolu’ya değil Devrek’e ait olduğuna kanatimiz tam oldu. Bu amaçla repertuvar kurulu üyeleri de bu türkünün Devrek’e tescillenmesi yönünde oy birliğiyle karar verdi. Türkü Devreklilere hayırlı uğurlu olsun, 73 yıl gecikmeyle de olsa türkü ortaya çıktığı topraklara yeniden iade edilmiş oldu. Hak yerini bu kararla bulmuş oldu. Bu da gösteriyor ki Devrekliler kültürüne, sanatına sanatçısına sahip çıkıyor. Ayrıca böyle güzel bir etkinliğe bizi davet eden kültür, sanat ve sanatçı dostu Başkan Çetin Bozkurt’a da teşekkürlerimizi sunuyoruz.”

Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı Öğretim Üyesi Prof. Dr. F. Reyhan Altınay, türkünün, Anadolu kültürünü en güzel anlatan türkülerden biri olduğunu ifade ederek, "Tombulacık Halime'nin kabrini gördüğüm için mutluyum. Fakat bu kabrin böyle kalmasını istemiyorum. Bu türkülerin tarihine mal olmuş bir kişinin mezarı böyle olmamalı. Bunun güzel bir anıt mezar olarak Devrek'e kazandırılması gerekir. Çünkü, yediden yetmişe herkesin dilinde olan bu güzel türkünün güzel kahramanı olan Halime'nin mezarı daha güzel olmalıdır." diye konuştu.

TRT Sanatçısı ve Şefi Hale Gür de, “Kiraz Aldım Dikmeden / Tombulacık Halime’m türküsünün ülkemiz kültürünün başat türkülerinden biri olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Ülkemizin başat türkülerinden biri olan Kiraz Aldım Dikmeden / Tombulacık Halime’m türküsünün kahramanı güzel Halime’nin memleketi Devrek’te olmaktan son derece mutluyum. Halime’nin köyünü görmek, mezarının başında bulunmak da ayrı bir tat verdi bana. Karşılıksız bir aşkı konu edinen bu türkünün ünü ülkemizin her yerine yayılmıştır. Ne mutlu Devreklilere ki, böyle güzel bir türküleri var.”

Editör: TE Bilisim