Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Devlet Konservatuvarı Çalgı Yapım Bölümü öğrencileri AVM ortasında yaylı çalgı ürettiler. Öte yandan, dünyaca ünlü sanatçı Güney Koreli Soyoung Yoon da çalgı yapımı bölümünde üretilen kemanla konserler verdi.
Yaylı çalgıları, bölümleri bünyesindeki atölyelerinde kendileri üreten öğretim elemanları ve lisans öğrencileri, Türkiye'de pek fazla bilinmeyen yaylı çalgı yapımını ön plana çıkartmak için bir etkinlik düzenledi. Vatandaşlara yaylı çalgı yapımı hakkında bilgi vermek amacıyla Esas 67 Burda Alışveriş ve Yaşam Merkezi giriş katında bir tanıtım sergisi ve atölye çalışması gerçekleştirdiler. Yaylı çalgı yapımı ve yapılan eserlerin yer aldığı sergi ve workshop vatandaşlar tarafından büyük ilgi gördü.
Çalgı Yapım Bölümü Yaylı Çalgılar Yapımı Anasanat Dalı'nın Zonguldak açısından önemine dikkat çeken Bülent Ecevit Devlet Konservatuvarı Çalgı Yapım Bölümü Başkanı Öğretim Görevlisi Cem Dertsiz, bu etkinliğin Zonguldak'ta bir ilk olduğunu söyledi. Türkiye'de yaylı çalgı yapımının hızla gelişmekte olduğuna dikkat çeken Dertsiz, "Yaylı çalgılar yapımı büyük kentler dışında, kentimiz Zonguldak'ta da büyük bir başarı ile yapılmaktadır. Bu alanın Bülent Ecevit Üniversitesi Devlet Konservatuvarı bünyesinde hızla gelişmesinde ve altyapı olanaklarının dünya standartlarına getirilmesinde, desteğini bizden esirgemeyen, Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Mahmut Özer'e şükranlarımızı sunuyoruz. Luthierlik (Çalgı Yapımcısı) dünyada çok önemli olan bir meslek olarak bilinmektedir. Bu mesleği icra etmek üzere öğrenci yetiştiren bölümlerden birisinin Zonguldak'ta kurulmuş olması ilimizin kültür sanat profili açısından önemli bir durumdur. Klasik müzik ve onunla birlikte gelişen entegre yapılanmalar (Çalgı yapımcılığı, satış ve pazarlama sektörü) Avrupa ekonomisinde çok önemli bir yer tutmaktadır. Ülkemizde de bu tür işlerin yapılabildiğini, çok başarılı sonuçlar alınabildiğini toplumumuzla paylaşmamız gerektiği düşüncesindeyiz. Millet olarak el becerisi gerektiren sanat alanlarında çok yetenekli olduğumuz, gözardı edilemez bir gerçektir" ifadelerine yer verdi.

BEÜ'de üretilen kemanla konser
Güney Koreli sanatçı Soyoung Yoon'un BEÜ'de üretilmiş bir kemanla dünyanın farklı ülkelerinde konserler verdiğini ifade eden Dertsiz, "Geçtiğimiz yıl Ankara'da Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nda da bir sergi gerçekleştirmiştik. Ülkemizin önde gelen müzik insanları, konuyla ilgili övgü dolu sözlerden bahsettiler. Ulusal basın da konu ile yakından ilgilendi. Dünyanın en önde gelen keman sanatçılarından birisi olan Güney Koreli sanatçı Soyoung Yoon okulumuzda üretilmiş bir kemanla tüm dünyada konserler veriyor. Devlet Konservatuvarı ve Çalgı Yapım Bölümümüz İncirharmanı yerleşkesinde bulunmaktadır. Bu yerleşke 1960'lı yıllarda maden işçileri tarafından kullanılıyormuş. Her yerinde maden kazması seslerinin yükseldiği, her santimetre karesine alın terinin düştüğü bir alanda, keman yapım sanatının ülkemizdeki en önemli temsilcilerinden bir akademinin kurulmuş olması da ayrı bir övünç kaynağıdır" dedi.

"Güzel işlere imza atacağız"
Türkiye genelinde Zonguldak'ın, yaylı çalgı yapımı konusunda ipi en başta göğüsleyen iller arasında yer aldığını ifade eden Dertsiz, "Daha önce il dışında sergiler açtık fakat Zonguldak'ta ilk kez bir sergi yapıyoruz. Bizleri burada misafir ettikleri için, Esas 67 Burda yönetimine teşekkür ediyoruz. Önemli olan kent dokusu içerisinde bu alanı insanlara tanıtmak ve yapılışı hakkında bilgiler vermek. Yaylı çalgı kültürü ile ilgili ilimiz de farkındalık oluşturmak bakımından da etkinliği önemsiyoruz. Çalgı Yapım Bölümümüz şu an 22 öğrenciyle eğitim hayatımızı sürdürmekte. Ana atölye derslerimiz üç öğretim elemanımızın uhdesinde ki çalışmalarla sürdürülmekte. Türkiye genelinde Zonguldak, yaylı çalgı yapımı konusunda ipi en başta göğüsleyen iller arasında. Umuyoruz ki önümüzdeki dönemler de çok daha başarılı çalışmalara imza atacak" şeklinde konuştu.
AVM'yi gezen ziyaretçiler ise çalgı yapım çalışmalarına büyük ilgi gösterdi.

Editör: TE Bilisim