Takvim yaprakları 20 Aralık 2022’yi gösteriyordu.
AK Parti Karadeniz Ereğli İlçe Başkanı Av. Saffet Bozkurt, partilerinin Zonguldak milletvekillerinin yaptıkları girişimler sonucu Bozhane Limanı işletme hakkının Karadeniz Ereğli Belediyesi'ne verildiğini açıklayarak müjdelerine bir yenisini daha eklemişti.
Bozkurt, Bozhane Limanı'nın işletilmesine yönelik olarak yaptıkları girişimlerin olumlu neticelendiğini bildirdiği açıklamasında bakın neler demişti: 
"Karadeniz Ereğli ilçemizin gündeminde bir süredir yer alan Bozhan Limanını işletmesine yönelik olarak yaşanan sorun tarafımıza iletilmesinin hemen ardından başta AK Parti Zonguldak Milletvekilimiz Hamdi Uçar olmak üzere, Polat Türkmen ve Ahmet Çolakoğlu ilgili bakanlık nezdinde girişimlerde bulunmuştur. Gerek Zonguldak Valiliği ve gerekse Karadeniz Ereğli Kaymakamlığından olumlu görüşler alınarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na Bozhane Limanı'nın Karadeniz Ereğli Belediyesi tarafından işletilmesi talebi iletilmiştir. Milletvekillerimizin konuyu yakın takipleri sonucu bakanlığın ilgili müdürlükleri tarafından Bozhane Limanı’nın rıhtım kısmına; seyir emniyeti ile can, mal, deniz ve çevre güvenliğine ilişkin tedbirlerin sürekliliğinin sağlanması kaydıyla genel kargo gemilerinin yanaşıp/ayrılmasına yönelik olarak 05 Mart 2023 tarihine kadar geçici işletme izni verilmesi uygun görülmüş, gerekli şartların yerine getirilmesinin ardından ise liman işletmesinin Karadeniz Ereğli Belediyesi'ne 30 yıl süre verilmesi talebi onaylanmıştır. Kararın başta ilçemizdeki sanayicilerimiz olmak üzere gemi nakliye acentelerimize ve Karadeniz Ereğli'mize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Sorunun tarafımıza iletilmesinin ardından konuyu yakından takip ederek çözüme kavuşmasında emeği geçen AK Parti Zonguldak Milletvekilimiz Hamdi Uçar, Polat Türkmen ve Ahmet Çolakoğlu'na, Zonguldak Valimiz ile Ereğli Kaymakamımıza ve emeği geçen, katkı sunan herkese teşekkür ediyorum.”    

Bugün 14 Mart.
Yukarıdaki açıklamadan günümüze kadar yaklaşık üç ay geçmiş.
Karadeniz Ereğli’de Bölge Liman Başkanı Bülent Taşdemir’in, takındığı tavır ve tutumlarla, denizcilik sektöründeki iş dünyası ile bağlı kurumlarda sıkıntılara neden olduğu ileri sürülüyor hala. Bu iddia ulusal basın kuruluşlarının haber metinlerine bile yansımış zaman içinde.
Çünkü 5 Mart günü, AK Partililerin geçici müjdesinin(!) süresi dolmuş. Sürekli izin çıkarılması şart olmuş; ama iddialara göre bu liman başkanı girişimlerin önünde set olmuş.
Önce vekaleten atandığı Karadeniz Ereğli Liman Başkanlığında ‘uzlaşmacı’ tavrı ile dikkat çeken Taşdemir’in, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile gelen ‘asaletinin’ ardından takındığı ‘katı tutum’ ile liman ticaretinde zorluklar çıkardığı iddia edilmeye başlanmış.
Hem de yine ulusal basında.
*
Sebebi ne pekiyi?
Çok açık.
AK Partililerinin işletmesini Karadeniz Ereğli Belediyesi’ne devrettiklerini müjdeledikleri Bozhane Limanı’nın kullandırılmaması!
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca, işletmesinin 30 yıllığına daha Ereğli Belediyesine devri söz konusu olan limanda, tahmil/tahliye işlerinin mendireğin tek tarafından yapılması konusundaki ‘diretmesini’ sürdüren Liman Başkanı Taşdemir’in özellikle de sektördeki müşterileri arayarak; “Başka limanlara gidin.”, yönlendirmesinde bulunduğu bile iddia ediliyor.
Bu tavır, sadece denizcilik sektörünü değil haliyle Karadeniz Ereğli Belediyesi’ni, yani ilçe halkını da üzüyor. 
Buna rağmen sayın Liman Başkanı Kaymakam Mehmet Yapıcı’nın iyi niyetli çözüm önerileri ve gayretlerini dahi göremiyor.
*
Yine de birkaç gündür olumlu gelişmeler var en azından. Bu gelişmeler sonrasında birilerinin inadının kırılması da bekleniyor açıkçası.
Asıl tedirginlik ise Ulaştırma Bakanlığı ve bakanlığa bağlı Denizcilik Müsteşarlığında. Adamlar da bıktı sürekli Karadeniz Ereğli ismini duymaktan; bu ilçe yüzünden ulusal basına haber olmaktan.
*
20 Aralık 2022 günü müjdeyi(!) verip ortalıktan çekilen AK Partililerin aksine, birileri Karadeniz Ereğli’nin hak ettiğini alabilmesi için mücadelesini sürdürüyor.
*
Ne bekliyor Ereğli?
Neyin gerçekleşmesini istiyor?
Sadece Bozhane Limanı ile ilgili iki ayrı izin halk olarak istediğimiz.
Bu izinlerden ilki limanın kiralama izni. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından alınması gereken bu izin temelde 30 yıllık bir süreyi kapsıyor. İkinci izin ise iskelenin (yani rıhtımın) işletme izni. Zaten işletme izninin alınması demek kiralama izninin de alınması kararını da beraberinde getirecek. Dolayısıyla da gayret gösterilen asıl izin işletme izni.
*
Bu izni vermesi gereken merci Denizcilik Genel Müdürlüğü. Müdürlük, işletme hakkına sahip olan Karadeniz Ereğli Belediyesi’ne şart koşuyor; “Önce sizden talep edilen yapılandırmayı yap, biz de sana 6 aylık işletme iznini çıkartalım.”, diyor. Belediye ise haklı olarak; “Siz önce şu izni çıkartın; biz de peşinden yapılandırmayı yapalım.”, cevabını veriyor.
Karadeniz Ereğli Belediyesi talep edilen yapılandırma ile ilgili sunumlarını yaptı. Bu sunumların ardından da uygulama projesinin onaylanma sürecine geçildi. Onay sonrası da Ulaştırma Bakanlığı Bolu Bölge Müdürlüğünden kısmi işletme izni gelecek. Bu kısır çekişmeler, sunumlar, süreç… derken 5 Mart 2023 tarihi itibarıyla Karadeniz Ereğli Bozhane Limanı’nın işletme süresi tamamen doldu. Liman atıl hale geldi. Ereğli açıklarında birçok gemi, yüklerini boşaltmak için bekletiliyor ama Ereğli Limanı’na giremiyor. Son bir hafta içinde her biri ortalama 3 bin ton yük getiren 7 gemi Ereğli açıklarında boşuna bekletiliyor. Bu gemilerdeki yaklaşık 21 bin ton yük için Karadeniz Ereğli Belediyesi ton başına 1 dolar alsa, en az 21 bin dolar kaybı var.
*
Birkaç gündür heves ve merakla Ulaştırma Bakanlığı Bolu Bölge Müdürlüğünden gelecek güzel habere odaklanıldı. Eğer bölge müdürlüğünden kısmi izin gelirse, Ereğli Bozhane Limanı için daimi işletme izni almanın da yolu açılmış olacak. 
*
Bahse konu Karadeniz Ereğli Bozhane Limanı’nın yıllık kapasitesi 500 bin ton. Aynı örneği mükerrer olarak vermek gerekirse, belediye bu yükten ton başına 1 dolar bile kazanç ele etse kasasına girecek olan para her yıl için yaklaşık 500 bin dolar. Bir inat uğruna Ereğli halkını cezalandırmak kimin ne haddine?
Ayrıca…
Yaşanan son deprem felaketlerinin ardından İskenderun Limanı tam kapasite ile çalışamaz hale geldi. Dolayısıyla deniz taşımacılığında Karadeniz Ereğli Limanı’na dünden daha fazla ihtiyaç var. Günlerdir açıkta bekleyen çok sayıda gemi var ve her bir gemi için günlük demuraj parası ödenmek zorunda. Bir başka deyişle “bekleme parası” olarak tanımlanabilecek fuzuli para…
Pekiyi bu para kimden çıkıyor?
Ha milletten ha devletten…?
Fark eder mi sizce?