81 ilde düzenlenen protestolarla kadına yönelik şiddet, kadın cinayetleri ve çocuk istismarı gibi önemli toplumsal sorunlara dikkat çekildi. Zonguldak'ta yapılan basın açıklamasına, HAK-İŞ Konfederasyonu Zonguldak İl Başkanı Nihat Oruç ve konfederasyona bağlı sendikaların başkanları katıldı.

“KADINA VE ÇOCUĞA YÖNELİK ŞİDDETİ KINIYORUZ!”

Basın açıklamasında HAK-İŞ Konfederasyonu adına açıklama yapan Nihat Oruç, şiddetle mücadeleye olan kararlılıklarını bir kez daha vurguladı. "Kadına, çocuğa, hayvana ve tüm canlılara yönelik şiddeti kınıyor, bu şiddete karşı güçlü bir ses yükseltiyoruz" diyen Oruç, şiddetin sadece kadınları değil, tüm toplumu tehdit eden bir sorun haline geldiğini belirtti. HAK-İŞ olarak, tüm dünyada zulme uğrayan kadınların yanında olduklarını söyledi. Filistin'deki Gazze'de yaşanan insanlık dramına da değinen Oruç, "Kadınlar ve çocuklar Gazze'de soykırıma uğruyor, dünyanın gözleri önünde bir katliam yaşanıyor" dedi.

HAK-İŞ’İN ŞİDDETLE MÜCADELEDEKİ LİDERLİĞİ

Vali'den Ömer Barutçu için taziye mesajı Vali'den Ömer Barutçu için taziye mesajı

HAK-İŞ Konfederasyonu, şiddetle mücadelenin sadece kadınların değil, tüm toplumun ortak sorunu olduğunu ifade etti. Oruç, "Kadına yönelik şiddet sadece kadınların değil, hepimizin ortak mücadelesidir" diyerek, toplumun her kesiminin birleşerek şiddetle mücadele etmesi gerektiğini söyledi. Özellikle son yıllarda kadın cinayetlerinin hızla arttığını belirten Oruç, sadece 2024 yılının ilk 10 ayında 357 kadının öldürüldüğünü vurguladı.

SENDİKALAR, ÇALIŞMA HAYATINDA ŞİDDETE KARŞI

HAK-İŞ, çalışma hayatında da şiddete karşı sert bir duruş sergiliyor. Yapılan araştırmalar, sendikaya üye olmayan kadınların daha fazla şiddete maruz kaldığını ortaya koyuyor. Oruç, sendikal örgütlenmenin, şiddetle mücadeledeki en etkili araçlardan biri olduğuna inandıklarını belirtti. "Sendikal örgütlenme, şiddeti önleyen bir kalkan işlevi görmektedir" dedi.

HAK-İŞ’İN GÜÇLÜ TALEPLERİ

HAK-İŞ, kadınları şiddetten koruyacak pek çok düzenlemenin hayata geçirilmesini talep etti. Bu talepler arasında, ILO C190 sözleşmesinin onaylanması, iş yerlerinde şiddete sıfır tolerans politikalarının uygulanması ve kadın dostu işyerlerinin teşvik edilmesi yer aldı. Ayrıca, şiddet mağduru çalışanlara çeşitli hakların sağlanması gerektiğini ifade eden Oruç, "Kadına yönelik şiddetle mücadele, tüm toplumun ortak sorumluluğudur" dedi.

“ŞİDDETE KARŞI BİR ARADA DURMA ZAMANI”

Oruç, kadın-erkek ayrımı yapmaksızın, tüm emekçilerin birleşerek şiddete karşı durması gerektiğini belirterek, "Kadın, erkek dayanışmasıyla şiddet sona erdirilebilir" ifadelerini kullandı. HAK-İŞ olarak, kadına yönelik şiddetle mücadelenin her alanda sürdürülmesi gerektiğinin altını çizdi.

HAK-İŞ, 25 KASIM’DA DA SESSİZ KALMADI

25 Kasım'da, sadece Türkiye’de değil, dünya çapında kadına yönelik şiddetle ilgili farkındalık oluşturulması için büyük bir ses yükseldi. HAK-İŞ Konfederasyonu, Filistinli kadınlar ve çocuklar başta olmak üzere dünya genelinde zulme uğrayan tüm kadın ve çocuklar için mücadelesini sürdüreceğini kamuoyuna bir kez daha duyurdu.

GÜÇLÜ BİR MÜCADELE İÇİN "BİRLİK VE DAYANIŞMA"

HAK-İŞ, kadına yönelik şiddetle mücadelede toplumsal bir seferberlik başlatılmasını, eşitsizlik ve adaletsizliklere karşı birlikte mücadele edilmesini çağrısında bulundu. "Emekçilerin Güvenli Limanı" HAK-İŞ çatısı altında birleşmeye, dayanışma içerisinde hakları savunmaya davet etti.

(Haber-Ercan Demir)

Muhabir: Ercan Demir