Kdz. Ereğli Müftüsü Sabri Kütükçü müftülük binasında basın toplantısı düzenledi. Kütükçü, 2 kişilik hac maliyetlerini açıkladı. Ramazan ayı öncesi yapılan hazırlıklarla ilgili de bilgi veren Kütükçü, bu sene fitre miktarının alt limit 70 olduğunu belirtti. Kütükçü konuşmasında şunları söyledi:
“İKİ TIR MALZEME TOPLADIK”
Depremin ilk olduğu günde ilçemizde müftülük çalışanlarımızın desteği ile vatandaşlarımızın katkılarıyla iki tır malzeme topladık. Bunlardan birini depremin üçüncü günü Malatya ilimize kaymakamlığımızın koordinesi ile gönderdik. İkinci tır malzememizin büyük çoğunluğunu daha sonra ilçemize gelen depremzede ailelerimiz ile paylaştık, bir kısmını da burada paylaşmaya devam ediyoruz. Depremin yedinci gününde yaklaşık yirmi beş kişilik ekibimiz ile birlikte; cenaze yıkama, manevi anlamda oradaki insanlara yardımcı olma amacıyla 7 bayan, diğerleri erkek olmak üzere görevli arkadaşlarımızla dört günlüğüne Gaziantep Islahiye ilçesinde görev yaptık. Cenazelerimizi defnetme ana görevimizi üstlendik. Onun dışında diğer bölgelerden gelen yardım malzemelerinin tırlardan indirilmesi, gerek vakfımızın depolarına yerleştirilmesi ve bu depolardan ihtiyaç sahiplerine dağıtılmasını sağladık.
DEPREMZEDELERE MADDİ MANEVİ DESTEĞİMİZ DEVAM EDİYOR
Kaymakamlığımızdan aldığımız bilgiye göre Ereğli’de şuanda yaklaşık 500’e yakın ailemiz var. Müftülük olarak altı ekip halinde bir çalışma yaptık. İmam arkadaşlarımız ve Kur-an kursu öğretmenlerimizle ilçemize yerleşen aileleri evlerinde ziyaret ederek hem onlara Kur-an’ı Kerim okudu. Manevi anlamda bir destek sağlamayı arzu ettik ve şuana kadar ilçemize yerleşen 106 ailemizi bizzat Kur-an kursu öğretmenlerimiz ve imamlarımızla birlikte yapmış olduğumuz ziyaretlerle birebir evlerini ziyaret ettik. Ekiplerimiz vefat eden yakınları için Kur-an’ı Kerim okuyorlar, arkasından bir dua yapmak sureti ile depremzede ailelerimizi manevi anlamda, psikolojik anlamda desteklemeye çalıştılar. Müftülük olarak bize ulaşan yardımlarımızı, imamlarımızın toplamış olduğu yardımlarımızı kaymakamlığımızın açmış olduğu yardım marketine ulaştırmaya gayret gösteriyoruz.
RAMAZAN AYI ETKİNLİKLERİ
Ramazan ayında inşallah İsmailağa camimizde geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi hatimle teravih programımızı inşallah iki görevli arkadaşımızla birlikte icra edeceğiz. Bütün camilerimizde görevli arkadaşlarımız cemaatimizin yoğunluk saatine göre mukabele programları yapacaklar ki bu ağırlıklı olarak sabah namazı sonrası olacak. Merkezde bulunan 16 camimizde Kur-an kursu öğretmenlerimiz yine ağırlıklı olarak saat 12.00’de başlamak sureti ile 12.00-13.00 arasında iştirak eden bayan cemaatimize Kur-an dostlarına hizmet sunmaya, mukabil okumaya devam edeceğiz. Arkasından bir dua ve öğlen namazını cemaatle birlikte eda etmeye çalışacağız. Merkez Ali Molla camimizde Ramazan ayı boyunca, öğle namazı öncesinde ve teravih namazı öncesinde 30 gün süreyle 60 vaaz programı yaptık. 
FİTRE ALT LİMİT 70 TL
Diyanet İşleri Başkanlığı’mızın koordinesinde diyanet vakfımızın 7500 tane fitre-zekat zarfını görevli arkadaşlarımız aracılığıyla cemaatimize ulaştıracağız. Buradan gele fitre ve zekat bağışlarını da ağırlıklı olarak deprem bölgesinde maddi anlamda zarara uğramış depremzede ailelerimize diyanet vakfı aracılığımızla ulaştırmaya çalışacağız. Zekat verecek kardeşlerimizin bu hususta diyanet vakfımızı tercih etmelerini, müftülüğümüzü tercih etmelerini arzu ediyoruz. Biz de onlardan aldığımız emaneti emin bir şekilde, bu işin sorumluluğunu bilen bir birey olarak inşallah hak sahiplerine ulaştırmak içim elimizden gelen gayreti inşallah göstereceğiz. Diyanet İşleri Başkanlığı’mız fitreyi alt limit olarak asgari 70 TL olarak belirledi. Gelir seviyesine göre vatandaşlarımızın 70 TL’nin altında olmamak üzere kendisinin bakmakla yükümlü olduğu çocukları ve eşiyle ilgili fitrelerini hak sahiplerine ulaştırmalarını, bu noktada da depremzede aileleri tercih etmelerini arzu ediyoruz. Ramazan ayında imam hatip lisesinde iftar programları düzenledik. Depremzede ailelerimizi belirlediğimiz tarihlerde imam arkadaşlarımızın organizesi ile imam hatip lisesine getirecekler. Orada yaklaşık gelecek sayıya göre 150 kişiye yemek verebilecekler.
2 KİŞİ ALT LİMİT HAC ÜCRETİ 26.000 RİYAL
Diyanet İşler Başkanlığı ile hacca gitmek isteyen bir hacı adayının 2 kişi tercihli alt limit 26.000 Suudi Arabistan Riyali, üst limit de kişinin tercihine göre, konakladığı otel grubuna göre, tercih ettiği gidiş-dönüş durumuna göre otel fiyatları değişiklik gösterebiliyor. 2022 yılında bu alt limit 21.200 Riyali idi. Arada bugün yaklaşık 5.000 Riyal civarı bir fiyat farkı oluşmuş durumda. 2022 yılında ilçemizden 28 kişi haccını bir sene sonrasına ertelemiş, 22 kişi ise hacca gitmişti. Bu ekonomik sıkıntılardan dolayı belki şuana kadar sadece 2 kişi hacdan vazgeçtiğini beyan ettiler. Çok ciddi manada ekonomik fiyatların zorlamasından dolayı hac ibadetinden vazgeçen vatandaşımız da Ereğli ölçeğinde olmadığını gözlemledik. Bu sene inşallah Ramazan ayı umresinde önümüzdeki Salı akşamı yani yarın gece yaklaşık 30 kişilik grubumuzu umreye göndereceğiz. Umreye giden vatandaşlarımız Ramazan bayramını Medine’de ifa ettikten sonra ülkemize dönmüş olacaklar. Aynı şekilde Kudüs bağlantılı umrelerimiz ve Ramazan ayı bittikten Şevval ayı ile ilgili umrelerimiz ve turlarımız devam etmekte. Umreye gidecek vatandaşlarımıza bizim müftülüğümüzün salonunda 3 günlük bir seminer düzenliyoruz.

DEPREMZEDE AİLELER EREĞLİ HALKINA MİNNETTAR
Deprem bölgesinden gelen 106 aileye yapmış olduğumuz birebir ziyaretlerde, deprem bölgesinden gelen insanların Ereğli halkına karşı bir minnet duygusunun, şükran duygusunun olduğunu gözlemledik. Her gittiğimiz ailede hassaten Ereğli halkının cömertliğine, Ereğli halkının misafirperverliğine sitayişle bahsetmiş olmaları bizleri son derece memnun etmiştir. Bu noktada zaman zaman evlerini, zaman zaman gönüllerini, zaman zaman maddi imkanlarını depremzedeler için seferber açan hayırsever dostlarımıza şükranlarımı arz ediyorum.

Editör: TE Bilisim