Edinilen bilgilere göre; Zonguldak’ın Kozlu ilçesine bağlı bir köyde hayvanlarda şap hastalığı görülmesi üzerine, il genelindeki birçok köy hayvan giriş-çıkışına kapatıldı.
Konuyla ilgili bilgi veren Kdz. Ereğli İlçe Tarım ve Orman Müdürü Osman Günaydın, Kozlu ilçesine bağlı bir köyde hayvanlarda şap hastalığı görüldüğünü söyledi.
Kozlu Kaymakamlığının konuyu kendilerine bildirmeleri üzerine, söz konusu köye yakın olan Kdz. Ereğli’ye bağlı köylerdeki çiftçilerin ve jandarmanın bilgilendirildiğini ifade eden Günaydın; “Kozlu’da şap hastalığına yakalanan hayvanlara yönelik aşılama çalışmalarına başlandı. Kdz. Ereğli olarak bizim köylerimizde şap hastalığına rastlanmadı. Biz tedbir amaçlı olarak, hastalığın görüldüğü köye yakın köylerimizde hayvanlara yönelik karantina kararı aldık. Öğberler köyümüzde koyunlarda çiçek hastalığı görüldü. Burada da küçükbaş hayvanlara yönelik kısıtlama kararı aldık. Bir süre önce başlayan karantina süresi, bugün itibariyle bir ay daha uzatılabilir. Hayvan pazarımız zaten kapalı” dedi.
Şap hastalığının insanlara bulaşmasının söz konusu olmadığını ifade eden Günaydın, hastalığın hayvanların ağızlarında ve tırnak aralarında yara yaptığını sözlerine ekledi.
Öte yandan, Kdz. Ereğli’de hayvan giriş-çıkışlarının yasaklandığı köyler ise şunlar: Akkaya, Alacabük, Aşağıkayalıdere, Aydın, Çayloğlu, Düzpelit, Esenköy, Güllük, Güneşli, Hacıosmanlar, Hacıuslu, Hasbeyler, İskenderli, Kirencik, Ortaköy, Öğberler, Sakallar, Sütlüce, Vakıf, Yazıören, Yeniköy ve Yukarıhocalar.

Editör: TE Bilisim