Protokol yerine halkı seçti Protokol yerine halkı seçti

‘Erken dönem dil becerilerinin ayrıntılı değerlendirilmesi gerekir’
Etkinler çerçevesinde dün de Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörlüğünce çevrimiçi panel düzenlendi. Moderatörlüğünü ZBEÜ Ereğli Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü öğretim üyesi ve Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörlüğü Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Necla Işıkdoğan Uğurlu’nun yaptığı panelde konuşan Ege Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Odyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Pelin Piştav Akmeşe, özel gereksinimli çocuklar için erken dönem dil becerilerinin ayrıntılı değerlendirilmesi ve müdahale programlarında alıcı- ifade edici dil becerilerinin ve sözcük dağarcığının yoğun olarak desteklenmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Akmeşe, çocukların akademik yaşamı için temel oluşturan erken okuryazarlık becerilerinin okul öncesi yıllarda desteklenmesinin önemli olduğunu da söyledi. Panelde, Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü ve Özel Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç.Dr. Nilay Kayhan ‘Özel Eğitim Politikaları ve Hak Temelli Eğitim Uygulamaları’ başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Sunumunda Birleşmiş Milletler sürdürülebilir kalkınma hedeflerine, ulusal politikalar ve uluslararası taraf olunan yasal düzenlemelere değinen Kayhan, eğitimin hak temelli, erişilebilir, akademik, sosyal ve kültürel hayata tam katılımı benimsenerek sürdürülmesi gerektiğini dile getirdi. Özel eğitim hizmetlerinde kapsayıcı politikaların gerek program gerekse personel istihdamı anlamında bireyi temel alarak hazırlanması gerektiğini dile getiren Kayhan, izleme değerlendirme çalışmalarına yer verilerek etkili öğretim süreçlerinin sağlanmasının önemini vurguladı.
Etkili öğretim uygulamalarına ilişkin örnekler de paylaşan Kayhan, öğretimsel uyarlamalar ve programların öğrenci için işlevsel amaçları içerecek şekilde ve eğitim öğretim sürecinde tam katılımını sağlamasına yönelik olarak hazırlanmasının önemini belirtti.
60’ın üzerinde kişinin katıldığı panel, soru cevap bölümü ile sona erdi.

Editör: TE Bilisim