Seminere, Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği bölümü prof.Dr. Osman Kola, Tarım İl Müdürü Cemalettin Çataklı, Ziraat Odası Başkanları, Orman Bölge Müdürü Zekeriya Bayazlı’nın yanı sıra İlçe Tarım ve Orman Müdürleri katıldı. 

Seminerde, Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından konuşmalara geçildi. 


Tarım İl Müdürü Cemalettin Çataklı, bir konuşma yaparak katılımcı Prof. Dr. Osman Kola’ya katılımlarından dolayı teşekkür ederek toplantının hayırlara vesile olmasını diledi. 

Seminerde konuşan Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği bölümü prof.Dr. Osman Kola, “Ülkemizde 2008’lerden itibaren dikilmeye başlayan yabancı ismi ile Stevia ülkemizde bilinen adıyla şeker otunun tanıtımını yapacağız. Ekonomik yönden ne gibi katkıları var bize sağlık açısından ne gibi yararları var sunumda bunları gerçekleştirecekz. Sağlık açısından ele aldığımızda Stevia’nın en büyük özelliği sıfır kalorili doğal bir şeker olmasıdır. Normal şekerin 500 kat tatlılığına sahiptir. Kalp ve damar hastalıklarında çok önemli etkileri vardır. Bu açıdan değerlendirdiğimizde Dünyada aslında çokça bilinen bizde ise son yılda ekimi ile bilmeye başlayan ve ilk defa Çaykur tarafından kurulacak bir fabrikasıyla büyük bir hizmet alınacak olan bir bitkidir. Türkiye’de şu anda özellikle kıyı bölgelerde yetiştiriliyor. Şu ana kadar bize ulaşmış iken nerden bildiğimiz Türkiye’de 68 ilde çok kolaylıkla yetişebildiğini gördük. Zonguldak gün ışığı anlamında çok Zengin bir şehir olması sebebiyle ve rutubet oranı destekleme sebebiyle şeker otunun yetiştirilmesinde uygun bir bölgedir” dedi.

Editör: TE Bilisim