Son yıllarda dünyada olduğu gibi Türkiye'de de kripto para birimleri sıkı bir şekilde takip ediliyor. Kripto paraya artan ilgi, bir çok kişiyi kripto para madenciliğine yönlendirdi. Kriptopara madenciliği, en temel tanımıyla, özel yazılım ve donanımlara sahip cihazların, karmaşık problemleri çözerek kriptopara transfer işlemlerini onaylaması ve bunun sonucunda yeni üretilen kriptopara ile ödüllendirilmesidir. Teoride, bir bilgisayara ve ‌internete sahip olan herkes madencilik yapabilmektedir.

Ellerinde kazma ve küreklerle toprak altından değerli maden çıkarmak yerine bu defa Bitcoin madencileri gelişmiş bilgisayarlarla internet ağı üzerinden Bitcoin çıkarıyor.

Bitcoin madenciliği sırasında çok yüksek miktarda elektrik enerjisi tüketildiği biliniyor.

Zonguldak’ta kamu kurumunda çalışan bazı uyanıkların ise, kurumun ağları ve elektriğinden faydalanarak kripto para madenciliği yaptığı iddia edildi. Bir kamu kurumunda çalışanlar kripto para işine iyiden iyiye merak sarınca, mimar olanı kripto para madenciliğini, odasına kurduğu bilgisayarda yapmaya başladı. Bu yöntemle yüksek elektrik faturasından kurtulan uyanık çalışanın kripto para sevdası kısa sürdü. Kurumun yetkilileri tarafından olay fark edilince uyanık çalışan sistemi kapatmak zorunda kaldı.

Bu kurumda çalışanlar hakkındaki iddialar sadece bununla sınırlıda değil. Kripto paranın yanı sıra bir de Giresun’da yaşanan aşk hikayesi var. ‘Ne var bunda’ diyebilirsiniz ama Giresun’a giden araçların ait olduğu kişilerle ilgili ciddi iddialar. Elmas TV konunun takipcisi.

Editör: TE Bilisim