Sergi ve Film gösterilerinin yer aldığı program sonunda 30'a yakın medya kuruluşunun onayladığı "Trafik kazası haberleri yazım kılavuzu" ve Colleen Corcoran imzalı "Trafiğe bağlı ölümler hakkında konuşma şeklimizi niçin değiştirmeliyiz?" başlıklı metin yerel ve ulusal yayın kuruluşlarına gönderilecek.Bu yılın programı, trafik kazasında hayatlarını kaybeden Bağımsız Maden İş Sendikası Genel Başkanı Tahir Çetin ve maden işçisi Ali Faik İnter anısına adandı. Çetin ve İnter; Manisa'nın Soma ilçesinden kıdem, ihbar tazminatları ve ücret alacakları için gittikleri Ankara'dan dönüş yolunda geçirdikleri trafik kazası sonucu yaşama veda etmişlerdi.

"Trafik Mağdurlarını Anma Günü" sadece Zonguldak'ta!

İlk kez 2012 yılında Zonguldak'ta Sergi Odası tarafından düzenlenen "Hayatımız Trafik" etkinlikleri "Trafik Mağdurlarını Anma Günü" çalışmalarının paralelinde yapılıyor. Dünyada her yıl Kasım ayının üçüncü pazarı gerçekleşen "Trafik Mağdurlarını Anma Günü" 1993'den bu yana Avrupa Trafik Mağdurları Federasyonu (FEVR) tarafından düzenleniyor. Federasyonun bir açıklamasında, Avrupa'da her yıl 15 yaş altında bulunan 1100 çocuğun trafik kazalarında hayatını kaybettiği, 100 bin çocuğun ise ciddi bir şekilde yaralandığı belirtildi. Yine bu açıklamaya göre Dünyada trafik kazalarında ölen 1 milyon 300 bin insanın beşte birinin yaşı 15'in altında çocuklar. Federasyon bu açıklamayı 14 Mart 2012'de İsviçre'de meydana gelen ve 22'si çocuk 28 kişinin ölümüne yol açan trafik kazasından sonra yaptı. Etkinlik içinde, 2006 yapımı "Elektrikli arabayı Kim Öldürdü?" ile 2011 yapımı "Ekümenopolis: Ucu Olmayan Şehir" filminin gösterisi yapılacak. Ayrıca, fotoğrafçı İbrahim Akyürek'in "Trafik Canavarı" Neyi Gizler? başlıklı geleneksel fotoğraf sergisi yeni eklenen fotoğraflarla güncelienecek. Yaya alanlarını işgal edenlerin eylemleri sergide "İşgalciler" başlığı altında toplanacak.

"Karayolu Trafiği Can Güvenliği Kitaplığı" sadece Zonguldak'ta!

Zonguldak’ta 21 yıldır kültür-sanat ortamı sunan Sergi Odası 2012’de Trafik Güvenliği Kitaplığı oluşturdu. 2012'den bu yana trafik cinayetlerine karşı sanatı yardıma çağırdı ve “Hayatımız Trafik” başlığı altında bir dizi kültür-sanat programı hazırladı.

Program aynı zamanda sanatçılara, akademisyenlere, gazetecilere trafik kazalarında yaşanan acılara dikkat çekmeleri için bir çağrı niteliği taşıdı.

2018'de son yapılan etkinlik programı Mustafa Kıçkı Berâti'nin anısına adandı. Zonguldak'ta Ereğli Kömür İşletmesi'nde (EKİ) şoförlük yapan Kıçkı'nın "Şoför Milleti" isimli 1967 tarihli bir kitabı var.

Yine aynı yıl, sayıları giderek artan motorlu gıda-ulaşım kuryelerine tepki olarak, "ölümüne ticaret"e karşı imza kampanyası düzenlendi. Toplanan imzalar TBMM Trafik Komisyonu ile ilgili bakanlıklara gönderildi.

Editör: TE Bilisim