Zonguldak'ın Kilimli İlçesi Çatalağzı Beldesi'nde faaliyet gösteren termik santralin 'ÇATES Derin Deniz Desarjı Projesi' hakkında  Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci kapsamında halkı bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Projeye olumlu bakan halk, toplantıya katılan yetkililerden ise beldeye yeni bir santral istemediklerini ifade ettiler.
Beldede 300 megavat gücündeki termik santral işleten firma, oluşacak atık suyun denize desarjı konusunda yapacağı 10 milyon liralık 'ÇATES Derin Deniz Desarjı Projesi'nin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci kapsamında ilgili firma Çatalağzı Düğün Salonu'nda halkı bilgilendirme toplantısı yaptı. Toplantıya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nı temsilen Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Şenol Yücel, ÇED İzin ve Denetim Şube Müdürü Hakan Farizoğlu ve diğer yetkililer katıldı. Firmanın projektörden yansıtılan projeyi halka anlatarak amaçlarını ve projenin çevreye etkisini anlattı. Ardından geçilen soru ve cevap kısmında halkın çoğu bölgede mevcut 4 termik santral olduğunu daha fazla santral istemediklerini, ÇATES'in ikinci bir santral kurmak için girişimlerde bulunduğunu söylediler.
Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Şenol Yücel, ise sık sık ÇED toplantısı için buluştuklarını konun farklı yönlere çekilmesini istemediklerini söyledi. Çatalağzı Çevre ve Koruma Derneği Başkan Yardımcısı Aydemir Akbaş, toplantıda anlatılan projenin yararlı olduğunu bildiklerini ancak beldede insanların her ÇED toplantısında korktuğunu anlatarak şöyle dedi:
"Çatalağzı halkının sütten ağzı yandı yoğurdu üfleyerek yiyor. İnsanların bu kadar tepkili olması o yüzden. Mevcut firmaya buradan yeni bir santral istemediğimizi söylemeye çalışıyoruz. Şu anda kül barajı var onun zararları ne zaman giderilecek diye beklerken, bu kadar uyum içerisinde yaşamaya çalışırken kül barajı bu kadar sorunluyken ilk bunun çözülmesi gerekir. Biz anayasal güvencemiz olan yaşama hakkımızı savunuyoruz. Bunları biz merak ediyoruz. Burada mevcut santraller bizi öldürmek mi istiyor artık bilmek istiyoruz."
Diğer vatandaşlar da termik santraller nedeniyle yaşadıkları sıkıntıları yetkililere anlattı. Toplantı, ÇED firmasının proje sunumunu tamamlamasının ardından sona erdi.

Editör: TE Bilisim