Kaldırımda bulduğu insan bacağını yedi! Kaldırımda bulduğu insan bacağını yedi!

Kükürt oranı çok yüksek olan Şırnak Kömürünün, yerli kömür ile karıştırılarak termik santral tarafından kullanılmaya başlandı.
Eren Erenji ve Çates tarafından kullanılan Şırnak kömürünün kükürt oranının yüksek olması nedeniyle çevreye zararının çok daha fazla olduğu bilinirken, Şırnak kömürünü Zonguldak’a hangi firmaların soktuğu merak ediliyor. Yetkilileri göreve davet eden çevreciler, Şırnak kömürüne karşı önlem alınmazsa kanser vakalarının daha çok artacağına dikkat çekiyor. Zonguldak’ta ki özel ocak sahiplerinin bu konuda daha çok denetlenmesini isteyen çevreciler; ”Hangi firmalar bu Şırnak kömürünü Zonguldak’a sokuyorsa bir an önce bulunması gerekiyor. Yakalananlar hakkında ciddi yaptırımlar uygulansın özellikle CATES ve EREN Enerji’nin bu konuda çok daha fazla denetlenmesi gerekiyor” dedi.
“KARBONMONOKSİT ORANI ÇOK YÜKSEK!”
Şırnak’ta bölgedeki kömür ocaklarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Jeoloji Mühendisi Necati Aydın, bu ocakların Şırnak merkez, Uludere ve Silopi ilçelerinde bulunduğunu söyledi. Şırnak’ta bulunan madenin “petrolün katı hali” olduğunu kaydeden Aydın, bu madende karbon monoksit oranı çok yüksek olduğu için fazla duman çıkardığından sanayide kullanımının tercih edildiğini belirtti.
Madencilik faaliyetlerinin tümünün çevreye belli oranda zararlar verdiğine dikkat çeken Aydın, “Doğanın dengesi bozuluyor. Açılan ve terk edilen maden ocakları rehabilite edilebilir. Madeni çıkardıktan sonra bölgede ağaçlandırma yapılarak eski hali olmasa da ona yakın bir düzeye getirilebilir. Fakat bölgemizde bu yapılmıyor. Özellikle Silopi’de son 10 senede iklimsel olarak büyük bir değişim var. Burada yaşayan yurttaşlarda solunum yetmezliği gibi sağlık sorunları artmaya başladı. Yine asfaltit yanması sırasında açığa çıkan duman havaya karışıyor. Yağışlarla birlikte toz ve toprağa karışıyor, bölgede üretilen ürünlere karışıyor. Bu da yeni sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden oluyor” dedi.
“ŞIRNAK KÖMÜRÜ KULLANIMI ENGELLENMELİDİR!”
Bilim insanlarının kükürt dioksitin atmosferdeki en önemli kirleticilerden biri olduğunu söylediğini anımsatan Zonguldak Çevre Koruma Derneği Başkanı Ahmet Öztürk, "Suda kolay çözünen bir gaz olan kükürt dioksit atmosferde 2 ila 4 gün arasında kalmakta ve rüzgarın etkisiyle yüzlerce kilometre uzak mesafelere yayılabildiğini biliyoruz. Dolayısıyla bu gaz sadece bulunduğu bölgelerde değil taşındığı yerlerde de büyük kirliliğe neden oluyor. Asit yağmurlarının başlıca kaynağını da oluşturan kükürt dioksit havada nemle reaksiyona girip sülfürik aside dönüşerek toprağa düşüyor. İnsan ve toprak sağlığı kadar ormanlara da zarar verip ağaçları kurutuyor. İnsan vücudunda göz, burun ve boğaz tahrişleri gibi çeşitli sağlık sorunlarına ve kuru öksürük, astım, baş ağrısı ve bronşit gibi akciğer rahatsızlıklarıyla çeşitli kanserler de neden olan kükürt bir sessiz katil olarak biliniyor. Bu nedenlerle karşı karşıya olduğumuz sorun çok büyük. ÇATES’in Şırnak kömürü yakması mutlaka engellenmelidir" şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim