Sağlık raporlarını sürenin kalkmasını olumlu bulduklarını belirten Türkiye Sakatlar Derneği Zonguldak Şubesi Başkanı Hüseyin Şirin;

"Engelli arkadaşlarımız sağlık kurulu raporlarını alırken normal hastalar dahil örneğin bir uvzunu kaybetmiş olan arkadaşımıza bile yani bir eli kesik olan bir arkadaşımıza dahi üç yıllık, beş yıllık, iki yıllık diye sağlık kurulu raporları veriliyordu. Burada önemli olan şudur engellinin iyileşmesi mümkün ise, tedavi ile iyileşmesine imkan varsa bu raporların ancak bir uvzunu kaybetmiş arkadaşımıza dahi rapor vererek bu arkadaşlarımız çok mağdur ediliyor. Çünkü bu raporlar dolayısıyla maaş alan arkadaşlarımız eğer bu raporu tazelemek isteler bile bilindiği gibi SSK tarafından maaşları kesiliyordu. Yani sıkıntı ve eziyet oluyordu. Bu konuda sağlık bakanlığı bir genelge yayınlayarak, ki zaten bu konuda 2 Şubat tarihinde bir genelge yayınlanmıştı ancak uygulamada bazı sıkıntılar yaşanıyordu. Tekrar bir genelge yayınlanarak kesinlikle kalıcı rahatsızlıkları olan, engellilerin raporları kesinlikle süresiz olacak . Ancak tedavi ile iyileşmesi mümkün olan rahatsızlıklardan dolayı doktor bir süre belirleyebilecek.
Sağlık kurulu raporlarındaki sürenin kaldırılması nedeniyle de sağlık Bakanlığı'na engelli camiası adına teşekkür ediyorum. İnşallah bundan sonra böyle bir sıkıntı yaşanmayacaktır.


Ayrıyetten diyelim ki bir arkadaşımız gidiyor bir sağlık kurulu raporu alıyor sonra tekrar doktora gidiyor ve tekrar rapor yenilemek istiyor ancak bu konuda bir sıkıntı yaşanıyordu. Şimdi genelgede bu açıkça belirlenmiştir şöyleki kişi altı ay içerisinde tekrar gidip rapor alabilir. Bunun sebebi de şudur, engelli bırak soğukdan dolayı veya bir rahatsızlığından dolayı bir rapor almıştır, diyelim ki %40 almıştır ama bir sene sonra veya biz rapora derece olarak yansıyacak şekilde bir rahatsızlık oluşmuştur bunun için bu engelli arkadaşımızın tekrar rapor almasında hiçbir sıkıntı yoktur. Bu konuda da hastanelerimiz gerekli duyarlılığı göstermelerini istiyoruz. Bazı engelli arkadaşlarımıza raporların süresi dolmadan tekrar rapor alınamaz gibi bir ifadeler kullanıldığını duyuyoruz.Ben buradan tekrar hastane yetkililerine özellikle rapor yenileme noktasında doktorun bağlı bulunduğu sağlık kuruluşuna havalesi ile engeller raporlarını yenileme hakkına sahip olduğunu buradan duyuruyorum." dedi.

Editör: TE Bilisim