Zonguldak Belediyesi Bağımsız Meclis Üyesi Turhan Demirtaş, Fevkani Köprü, Merkez Çarşısı ve Geçici su aboneliği hakkındaki görüşlerini ve önerilerini açıkladı.

"Herhalde Belediye Başkanının ve destekçilerinin beklentileri başkaydı. Neyin peşinde olduklarıyakında ortaya çıkar."

Fevkani köprü ihalesini, "Belediye tek taraflı iptal etti. Görüşünüz nedir?" şeklindeki soruya cevap veren Meclis Üyesi Turhan Demirtaş,"Köprü altı esnafını tahliye etmeden bile, köprüdeki gözle görülen bozulmalaronarılır, ömrü enaz bir bu kadar daha artar görüşündeyim.Örneğin; köprüye sonradan bağlanan yandaki binalara ait giriş köprüleri ile merdivenlerin bağlantıları kesilse, ticarethanelerin içinden görünenler de dahil, tüm çürüyen parçalar, perçinler ve cıvatalar yenilense, mevcut asfalt tamamen kazınıp,dilatasyonlar ve su giderleri tamir edilse, açıktaki paslı yüzeyler temizlenip, boyansa ve aşınmazlık değeri yüksek asfalt dökülse, otoparklar engellense amaca ulaşılır. Böyle bir ihale şartnamesi hazırlanmış olsaydı,hem maliyeti daha az olurdu, hemde onarımı biterdi. İhale tek taraflı fes edilmez, kamu zararı da oluşmazdı. Her halde Belediye Başkanının ve destekçilerinin beklentileri başkaydı. Neyin peşinde olduklarıyakında ortaya çıkar." dedi.

Kamunun zararına olan,bedeli çok düşükgeçici su aboneliğinin; gerekçesi ve amacı nedir?

Meclis Üyesi Demirtaş, "Geçici su aboneliği kararı hakkında görüşünüz nedir?" şeklindeki soruya, "Geçici su aboneliği kararı; yasal olarak uygulanması mümkün olmayan, imar affı niteliğinde bir karar. Yasalara karşı gelinip, adeta TBMM'ne ait yasama yetkisi kullanılarak alınan bir karar. Kamunun zararına olan,bedeli çok düşük geçici su aboneliğinin; gerekçesi ve amacı nedir? Abonelik kimlere, nasıl ve hangi şartlarda yapılacaktır? Bunların hiç biri belli değildir ve hiçbir yönetmelikte de açıklaması yoktur.Madde bu belirsiz haliyle; adamını bulana göre uygulanacak, her türlü rüşvet söylentisine açık, şaibeli, gölgeli bir maddedir. Bu maddeyi ısrarla gündeme getiren ve kabul oyu veren Belediye Başkanı, en üst yönetici olarak herhalde tüm sorumluluğu da üstlenecektir. Yoksa; üst yöneticilerin sözlü talimatlarına ve zorlamalarına dayanamayarak geçici su aboneliğini yapacak personel, kesinlikle yargılanır ve çok büyük olasılıkla da cezalandırılır görüşündeyim." dedi.

"Gecikilen her geçen gün felakete davetiyedir..."

Son olarak "Merkez Çarşısı hakkında görüşünüz nedir?" sorusuna ise Demirtaş, "Merkez Çarşısı binasını,yıllar içindeki kat ilaveleriyle belediye yaptı vesonra da sattı. Satın alanlara şimdi de;bina gözle görülür şekilde tehlike arz ediyor,boşaltın diye yazı gönderilmiş. Çarşı geçici olarak yapıldığı ve satıldığı yıllarda da, statik yönden sağlıklı değil dive deprem yönetmeliğine de uygun olarak yapılmamıştı.Bu durumu 1989-94 dönemi Belediye Başkanlığı yapan İnşaat Mühendisi sayın Yüksek Aytaç da sık sık dile getirmişti ve çeşitli uyarılar da yapmıştı. Binanın, bu riskli, olumsuz durumu belediyece bilindiği halde, gerekli statik tahkikleri ve hesaplamaları yapılmadan, labaratuar sonuçlarına göre gerekecek güçlendirmeler yapılmadan satılması çok büyük hataydı. Bence bu durumda belediye bilerek ayıplı mal satmış oldu. O nedenle belediye çarşının güçlendirme projelerini ve güçlendirilmesini üstlenmelidir görüşündeyim.Güçlendirmelerin, facialar yaşanmadan bir an önce, hiç vakit kaybetmeden yapılıp bitirilmesi gerekiyor. Yoksa gecikilen her geçen gün felakete davetiyedir." dedi.

 

 

Editör: TE Bilisim