2017 Nisan ayında mutfak harcaması aylık yüzde 1.12, yıllık bazda yüzde 15,95 oranında arttı.
Gıda harcamasında meydana gelen aylık yüzde 1.12 oranındaki artış aile bütçesinde bir önceki yıla göre yaklaşık 15 TL.ek yük getirdi.
Buna göre 2017 Nisan ayı itibarıyla Zonguldak'ta yaşayan 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması 1.456,21 TL oldu.
Genel Maden İşçileri Sendikası'nın yaptığı; Zonguldak'ta yaşayan, bir çalışan, bir eş ve 2 çocuktan oluşan, 4 kişilik aileyi kapsayan gıda araştırmasına göre;
Nisan 2017'de mutfak harcaması bir önceki aya göre yüzde 1.12 oranında arttı.
Mutfaktaki yıllık artış yüzde15,95seviyesinde gerçekleşti.
Gıda harcamasında meydana gelen aylık yüzde 1,12'lik artış aile bütçesinde bir önceki aya göre yaklaşık 15 TL. ek yük getirdi.
Buna göre Nisan 2017 de Zonguldak'ta yaşayan 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması 1.456,21 TL oldu.
Ocak 2017-Haziran 2017 dönemini kapsayan ve 1.404 TL'ye çıkarılan asgari ücret 4 kişilik bir ailenin sadece 28 günlük mutfak giderini karşılar duruma getirilebildi. 1.404,00 Tl olan asgari ücretli, gıda harcaması sonrasında konut, eğitim, giyim vb. zorunlu giderleri karşılamak zorunda.
Ailelerin gıda harici zorunlu giderleri olan; yakacak, barınma, giyim, ulaşım, eğitim, kültür, sağlık gibi zorunlu giderleri dikkate alındığında içinde bulundukları yaşam koşulları net olarak ortaya çıkıyor.
Nisan2016'te mutfak harcaması bir önceki aya göre aynı seviyede kalmış, mutfaktaki yıllık artış yüzde 10.33 seviyesinde gerçekleşmişti.
Gıda harcamasını oluşturan harcama gruplarında Nisan ayında şu değişimler gözlemlendi.
Süt ürünleri grubu; Bu grupta aylık ortalama artış yüzde 2 seviyesinde gerçekleşti. Ürün bazında, tam yağlı beyaz peynir fiyatı yüzde 8,50 oranında arttı.
Kırmızı et ürünlerinde, bu grupta ortalama fiyat artışı yüzde 1 seviyesinde oldu. Özellikle kuzu etindeki yüzde 20 civarındaki artışlar grup ortalamasında etkili oldu. Dana kıyma ve kuşbaşında yüzde 3 oranında artışlar tespit edildi. Balık grubunda avlanma yasağı başlaması nedeniyle bu grup hesaplamaya alınmadı. Tavuk etinde yüksek oranlı artışların devam ettiği tespit edildi. Tavuk eti ortalama olarak bir önceki aya göre yüzde 20 arttı. Mart ayında sakatat ürünlerinde değişim gözlemlenmedi. Nisan ayında yumurta fiyatı bir önceki ayın aynı seviyesinde kaldı.
Bakliyat ve Tahıllar grubu; bu grupta Nisan ayında da önemli bir değişimler tespit edildi. Bu grupta ortalama fiyat artışı yüzde 2 oldu. Bakliyatta Dermason kuru fasulye fiyatı yüzde 9 oranında arttı. Tahıllarda ise bulgur 5.42, pilavlık baldo pirinç yüzde 12, makarna yüzde7, un fiyatı yüzde 4 oranında arttı.
Nisan ayında sebze ve meyvedeki yüksek oranlı artışlar mutfak harcamasında en etkili ürünler oldu. Özellikle domatesteki aşırı fiyat artışı ülke gündeminde etkili oldu. Sebze grubundaki ortalama artış yüzde 4.71 oranında oldu. Bu grupta domates ve bezelye yüzde 33 oranındaki artış oranı ile fiyat artışı en yüksek ürünler oldu
Meyve grubunda bahar meyveleri tezgahta bollaşmaya başlamasına rağmen henüz normal seviyeye inmedi. Meyve grubunda ortalama fiyat artışı yüzde 12 oldu. Elme ve armut bir önceki aya göre yüzde 40 oranında arttı.
Yağlar grubu, bu grupta da bir önceki aya göre Ayçiçek yağı yüzde 4, tereyağı yüzde 5 oranında artarken diğer ürünlerde değişim tespit edilmedi.
Yağlı tohum, kabuklu ve kurutulmuş yiyecekler, şekerli ürünler, çaylar, konserve grubunda bir önceki aya göre önemli değişim olmadı.

2017 Nisan ayında ailenin; gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi, diğer bir deyişle Yoksulluk Sınırı aylık 43 TL artış ile 3.872,00 TL oldu.

Editör: TE Bilisim