Muhtarlar Derneği Zonguldak Şube Başkanı Şeraffettin Nas, Muhtarlar günü nedeni ile Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı.

Törene Zonguldak Vali Yardımcısı Hüseyin Ergi, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Ak Parti il Başkanı Zeki Tosun, Ak Parti Merkez İlçe  Başkanı Mustafa Çağlayan katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Muhtarlar Derneği Zonguldak Şube Başkanı Şerafettin Nas ve 19 Mahalle Muhtarı Zonguldak Valisi Ahmet Çınar'ı makamında ziyaret etti.

Nas bir konuşma yaparak şunları söyledi;''Muhtarlık müessesinin kuruluş günü olan 19 Ekim tarihi, 19 Ekim 2015 tarihinde çıkarılan genelge ile ‘Muhtarlar Günü' olarak kutlanmasına karar verilmiştir. Dolayısıyla bu yıl Muhtarlar Günü'nün üçüncü yılını kutluyoruz.

Bu günün ‘Muhtarlar Günü' ilan edilmesinde başka Cumhurbaşkanımıza, Hükümetimize, Gazi Meclisimize, İçişleri Bakanlığımıza ve genelgenin yayımlanmasında emeği geçen Türkiye Muhtarlar Konfederasyonumuza şükranlarımızı sunuyorum.

Yerel yönetimler, gerek demokratik hayatta oynadıkları roller, gerekse kamu hizmetlerinin halk sunulmasında ve erişiminde yüklendikleri fonsiyonlar sebebiyle yerel halkın yönetime katılmasının ilk aşamasıdır. Yerel yönetimlerin en küçük birimi olan köy ve mahalle yönetimleridir.

Muhtar kelime anlamı itibariyle; Türk toplumunun tarihsel-geleneksel nitelikleriyle ortaya çıkmış bir kavramdır. Başka bir deyişle; söz sahibi, seçilmiş, eren, ihtiyar anlamı taşımaktadır.

Muhtarlık müessesesi 1829'dan günümüze 188 yıllık bir tarihe sahiptir. Genel ve yerel sorunların ilgili kuruluşlara iletilmesinde köprü rolu oynayan muhtarlık, Osmalıdan Cumhuriyete taşınan önemli bir yerel yönetim birimidir.

Türkiye'de 18.329 köy ve 32.044 muhtarlık olmak üzere 50.373 muhtar görev yapmaktadır. Muhtarlara mevcut 81 değişik kanunda, toplam 332 madde de görev verilmektedir. Görev ve sorumluluğu olan muhtarların hiçbir yetkisi olmaması düşündürücüdür.

Bugün bakıldığında 93 yıllık köy kanunu ve 73 yıllık mahalle kanunu ile sorunlara çözüm üretmeye çalışan bir muhtarlık müessesi görüyoruz.

Muhtarların belki özlük hakları sorunu çözüldü ancak hizmet edebilirlik alanının her geçen gün daraldığı görülmektedir.

Mevcut köy ve mahalle kanunun sebebiyle sorunlara aracılık etmemiz mümkün görünmüyor.o halde bu kanunlar yeniden tanımlanmalı, Büyükşehirler içinde mahallelerin ve yöneticilerin çalışma alanları yeniden düzenlenmeli.

Muhtarların kendi mahalleleriyle ilgili, belediyelerin stratejik plan yapım süreçlerimde, ihtisas komisyonlarında, meclis toplantılarında, mahallerine ilişkin görüş ve yaklaşımları iletebilmeleri ve belediyenin, mahalleleri ilgilendiren konularda, ilgili mahalle yönetimlerini muhatap alma zorunluluğu yasal hale getirilebilir. 2972 sayılı kanun çerçevesinde muhtarlık seçimlerine adaylık usulü yasal çerçeve getirilebilir. 5393 sayılı Belediye kanunun 9. maddesinde değişikliğe gidilmeli, maddedeki muğlak ifadelerin yerine daha somut ifadeler konulmalıdır. Muhtarın mahalleyi ilgilendiren konuların görüldüğü ihtisas komisyonlarına katılması sağlanmalı ve bu komisyon kararlarında muhtarlara oy hakkı tanınmalıdır. Bu duygu ve düşünceler ile muhtarlar günümüz kutlu olsun''

Muhtarlar Derneği Zonguldak Şube Başkanı Şerafettin Nas ve 19 Mahalle muhtarı Zonguldak Valisi Ahmet Çınar'ı makamında ziyaret etti.

Şerafettin Nas,muhtarlar gününde sizi ziyaret ettik. Bizi kabul ettiğiniz için size teşekkür ediyoruz.

''MUHTARLIK KILCAL DAMARLARA GİDEN NOKTALARDAKİ GÖREV YERİDİR''

Vali Çınar'da şunları söyledi; " Öncelikle sizlere hoş geldiniz diyorum. Tüm muhtarlarımızın günün kutlu olsun. Muhtarlık kılcal damarlara kadar giden noktalardaki görev yeridir. Köylerimiz Özellikle kendi müstakil o doğal yapı ve yerleşim yeri olması sebebiyle çok güzel yerlerdir. Muhtarlarımızın yetkilerini geçen ki konuşmamda dile getirmiştim. Valileri kıskandıracak çoklar maşallah. Dolayısıyla seçimle geliyorsunuz. Biz her zaman her türlü bu şehirde bir hizmet birimi ve hizmet takım olarak beraber çalışıyoruz. İş Birliği halinde olacağız ve oluyoruz da. Hep birlikte vatandaşlarımıza verimli kaliteli hizmet vermenin gayreti içerisindeyiz. Ve dolayısıyla güzel işlerde oluyor. Daha güzelleri de inşallah olacaktır. Sizler hakikatten gerçekten güzel görevler yapıyorsunuz. Sadece önemli işleri şehir yönetme değil aynı zamanda Bir kanaat önderi Pozisyonunda bir çok konuda hem yeniliklerin oluşması ve oluşturulması Hem de o köyde yaşayan insanların Huzur ve hakimliği görevlerinde yapıyorsunuz. Tekrar muhtarlar gününüzü tebrik ediyorum''

 

MUHARREM AKDEMİR'İ ZİYARET

Muhtarlar derneği Zonguldak Şubesi başkanı Şerafettin nas Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir''i mahalle muhtarları ile birlikte makamında ziyaret etti. Şerafettin Nas ziyarete ilişkin şunları söyledi;

"Bugün 19 Ekim muhtarlar günü size belediye başkanı olarak şehre misiniz yani şehrin sahibisiniz bugün de sizi ziyaret ettik çünkü biz biliyoruz ki her zaman siz bizim yanımızdasınız. Elinizden geldiği şekilde muhtarların sorunlarını çözmeye gayret ediyorsunuz yeterli mi değil fakat daha da iyisini yapmak için uğraş ver dedi ben yakından biliyorum zaman zaman da görüşür ve konuşuruz bu nedenle ben size başarılar diliyorum.

Akdemir de ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek şunları ifade etti; "Sayın başkanım ve sayın muhtarlarım ziyaretinden mutluluk duydum çok naziksiniz ziyaretin için hepinize teşekkür ediyorum zira her meslek grubunun belirli bir günleri vardır bunlar Bakanlar kurulu kararıyla alınmış günlerdir 2015'te çıkan Bakanlar kurulu kararı ile siz değerli muhtarlarımız muhtarlarımız için geçmişten bu yana yüzü aşkın neredeyse kömürüm bulmuş yıl dönümününe denk gelen bir gün içersinde yerinizi almışsınız ancak yasal olarak bir şey oturmamış hükümetimiz sağ olsunlar sizler adına teşekkür ediyoruz sizlerinde günü gün olarak adlandırdı ben ilk önce şöyle söyleyeyim biz bundan sonraki yaşamlarında huzur sağlık ve mutluluk daim olsun diliyoruz özerk yerel yönetimler beraber çalışıyoruz beraber çalışıyoruz bizim 19 mahalle muhtarımız gerçekten sizin başkanla da hiçbir arkadaşımızın sorunu olmadan görevimize devam et türüz sizler halkla mahallede yaşayan halkımıza bize köprü görevi yapıyorsunuz o köprü görevini de mükemmel şekilde yerine getiriyorsunuz hiç bildi kırmadan isteklerinizi çok düzgün kurallar çerçevesinde arttırmaya çalışıyorsunuz ve bizlerde elimizden geldiği şekilde sorunu çözmeye çalışıyoruz zaman zaman bazı mahalleler geç bile olsa yinede sorunu çözüyoruz eğer geciktiğim için mahalle varsa yapamadığız mali varsa sizlerden özür diliyorum halkımız adına ama bu demek değildir ki oraya herhangi bir hizmet gitmeyecek herhangi bitmek yapılmayacak hizmetimiz ne kadar İmkanlar ölçüsünde bunu başarmak için buradayız halkımız hizmetten yoksun olmayacak. Zonguldak 30 bin nüfusa göre planlanmış bir şehir. Bu 30bin nüfus birden 120bine çıkmış bir de tasman bölgesinde yaşıyoruz.Yani kömürün alınması ile birlikte taksi bunun olmaması çökmenin olmaması mümkün değildir. O yüzden tasman bölgesi olduğu için sıkıntılarımız kaçınılmaz oluyor. Bu anlamda bize göstermiş olduğunuz belediyemize ve şahsıma göstermiş olduğunuz hassasiyetti hoşgörü de teşekkür ediyorum. Göreviniz daim olsun diyorum başarılar sizlerle olsun"

 

Editör: TE Bilisim