İl Genel Meclisi Ekim ayı 5. Birleşim toplantısı Necdet Karaveli başkanlığında gerçekleşti.


Açılış ve Yoklamanın ardından gündem maddelerinin okunup onaylanmasına geçildi.
İl Genel Meclisi 4. üncü birleşimine ait toplantı tutanak özetinin okunup oylanması.

Gündemin ilk maddesinde yer alan İl Özel idaresine devredilen ve tescili yapılan Devrek İlçesi Eğerci Köyü sınırları içinde bulunan 468,00 m² yüzölçümlü 101 ada, 2 parsel nolu taşınmazın satışı ile ilgili İmar ve Bayındırlık, Plan ve Bütçe, İçişleri ile Köylere Yönelik Hizmetler Komisyonlarının ortaklaşa hazırlamış oldukları 12 – 20 – 10 – 13 sayılı raporlarının görüşülerek oy birliği ile karara bağlandı.
Kdz. Ereğli, Alaplı, Kilimli, Devrek, Çaycuma, Gökçebey Kaymakamlık Makamlarının ormanlık alanda bulunan mezarlık saha taleplerinin İdaremizin 2017 yılı Yatırım Programına alınması ile ilgili Köylere Yönelik Hizmetler, Plan ve Bütçe, İmar ve Bayındırlık ile Çevre ve Sağlık Komisyonlarının ortaklaşa hazırlamış oldukları 14 – 21 – 13 – 10 sayılı raporlarının görüşülerek oy birliği ile karara bağlandı.
Kdz. Ereğli İlçesi Ruşenler köyünde bulunan sahanın gençlerin futbol oynayabilecekleri bir alan haline dönüştürülmesi ile ilgili Gençlik ve Spor Komisyonunun hazırlamış olduğu 7 sayılı raporunun görüşülerek oy birliği ile karara bağlandı.

İlimiz Kozlu İlçesi, Kargalar-Namazlı bağlantısının yol ağına alınması, ayrıca Çardaş-Balçıklı-Abacıoğlu-Üçköy bağlantısını sağlayan köprünün envanter kayıtlarına alınması ile ilgili Köylere Yönelik Hizmetler ile İmar ve Bayındırlık Komisyonlarının ortakalaşa hazırlamış oldukları 15 – 14 sayılı raporları görüşülerek oy birliği ile karara bağlandı.

Zonguldak Merkez İlçeye bağlı Osmanlı Köyü – Alibüyük mahallesinde bulunan alanın turizme kazandırılması ile ilgili Turizm, Ar-Ge ile Plan ve Bütçe Komisyonlarının ortaklaşa hazırlamış oldukları 6 – 7 – 19 sayılı raporların görüşülerekoy birliği ile karara bağlandı.

Devrek İlçesi Yeşilyurt Köyünün içme suyu sorununun giderilmesi için köy sınırları içerisinde kalan Dikmentepe Karaca mevkiindeki kaynaktan çıkan içmesuyunda çalışma yapılabilmesi işi, İdaremiz 2017 yılı yatırım programında yer almadığından adı geçen köyün içmesuyu çalışmaları ile ilgili iş ve işlemlerin yapılabilmesi için İl Özel İdaresi 2017 yılı ek yatırım programına alınması ile ilgili konunun görüşülerek ilgili komisyona havale edildi.

Zonguldak İl Milli Eğitim Müdür yardımcısı Murat Kapıcı ve İl Milli Eğitim Şube Müdürü İlhan Sabit Memiş, İl Genel Meclisi 5. Birleşim toplantısına katılarak meclis üyelerinden gelen soruları yanıtladılar.

CHP İl Genel Meclisi üyesi Nebahattin Yılmaz, il Milli Eğitim Müdür yardımcısı Murat Kapıcı ve Şube Müdürü İlhan Sabit Memiş'e, öğrenci servislerinde hostes, beslenme dağıtımı, taşınayan öğrencilerin durumu, kırsal alanda öğretmen açığı olup olmadığı, öğrenci devamsızlıkları için alınan tedbirler, öğrenci kıyafetleri, uyuşturucu kullanımı çok küçük yaşlara kadar inmesinin nedenlerini ve okul öncesi uygulamalarını sorarak cevaplarını istedi.

Zonguldak İl Milli Eğitim Müdür yardımcısı Murat Kapıcı ve İl Milli Eğitim Şube Müdürü İlhan Sabit Memiş, Meclis üyelerinin sorularını yanıtladı.
Kapıcı; "Diğer illere oranla Zonguldak'ta Okullaşma oranı %76 dır ve bu iyi bir rakamdır. Bizde okula gelmeyen öğrenci yoktur. İlk ve orta okullarda çocukların zaten okula gitmeleri mecburidir. Okula devamsızlık yapan öğrencileri zaten okul yönetimi ailelerine telefonla bildiriyorlar. Okulların etrafında güvenlik önlemleri alınıyor. Sayın meclis üyemiz uyuşturucu ifadesini kullandı, biz daha çok bu ifadeyi zararlı alışkanlıklar ve bağımlılık olarak nitelendiriyoruz. Bizler bu konuda elimizden geleni yapıyoruz. Zararlı alışkanlıklarla ve bağımlılıklara gereken mücadeleyi yapıyoruz. Bu sadece Milli Eğitim Müdürlüğü'nün mücadelesi değil, buna ailelerin ve sivil toplum kuruluşlarının da destek olması gerekiyor. Çünkü çocuklar hepimizin çocuklarıdır. Okul sınırları içerisinde satılan zararlı şeylere müdahale edebiliyoruz. Ancak okul dışında satılan zararlı şeylere müdahale edemiyoruz. Zararlı alışkanlıklar ve bağımlılık konusunda bir çok seminerler düzenliyoruz. Eğitim sadece tek ayaklı değildir. Çevre okul ve veli ayağı da vardır. Kılık kıyafet sorununa gelince, bu sorun devam edecektir. Veliler bu konuda hemfikir değiller. Bir çok veli birbirinden çok farklı düşünüyor. Ancak hiçbir okul idaresi hiçbir esnafın ismini söyleyemez, adres gösteremez,isteyen veli istediği yerden okul kıyafetini temin eder. Bu kesinlikle yasaktır. Kırsal alanda öğretmen açığı konusuna gelirsek, Zonguldak'ta 100 civarında ücretli öğretmen görevlendirildi. Pazartesi gününden itibaren okullarda göreve başlayacaklar. İlimizde yaklaşık 7 bin öğretmen ve 106 bin öğrencimiz vardır.
Merkez ilçede öğrencilerin sosyal aktiviteleri için ayrılan ödeneğinin tenzil edilmesi ile ilgili soruya gelirsek, bizim şu anda öyle bir bütçemiz yoktur. Belki Gençlik Spor'a aktarılmış olabilir. Biz okullarımızda beden eğitimi öğretmenleri aracılığıyla izcilik ve egzersiz faaliyetleri yaptırıyoruz. Bu kapsamda belki bu ödenek değerlendirilebilir. Taşımalı eğitim konusuna geçersek, Milli eğitim polis ve jandarma olarak sorumlulukları vardır. Gereken tüm kontroller eksiksiz olarak yerine getiriliyor. Şu anda taşımalı eğitim de başlamış durumdadır. Taşımalı için gören öğrencilere yemek veriliyor. Ancak yemek firmaları tam sayı olarak değilde fazla fazla yemek getirmektedirler. Ve dolayısı ile taşımalı öğrencileri verilen yemeğin ardından diğer isteyen öğrencileri de yemek verilmektedir. Kantinlerimizin hepsini sıkı şekilde denetliyoruz. Kantinlerde zararlı ürünler ve gazlı içeceklerin satışı kesinlikle yasaktır. Bunun tedbirlerini önlemlerini aldık. Ancak çocuklar çantasının içerisinde gazlı içecek getiriliyorlarsa bunda bizim yapabileceğimiz bir şey yoktur. Sorumluluk velilerindir. Taşımalı eğitim de rehberi rehberi ancak özel okul servisleri için bulunduruyoruz. Ödevin çok olması öğrenci bir cezadır. Bu konuda da gereken çalışmayı yapıyoruz. Öğretmenlerimiz biraz daha az ödev verebilirler" dedi.

İl Milli Eğitim Şube Müdürü İlhan Sabit Memiş ise, Ahatlı'da okul niye yapılmıyor sorusuna Cevap vererek; "15 öğrenci olduğundan dolayı öğrenci yetersizligi gerekçesiyle yatırım programından çıkartılmıştır" dedi.

Belediye meclis üyesi İsmet Açıkgöz'ün sorusunu yanıtlayan Memiş, "Taşımalı Eğitim'deki okullara gereken yatırımların yapıldığını söyledi. Ayrıca ilgilenmeyi Cihat Öztürk'ün cuma yanında terk edilmiş alanda bulunan sağlık Ocağı binasının kreş ve anaokulu isteği konusundaki sorusuna ise, Pazartesi günü yerinde inceleyeceklerini belirtti.

Memiş, "Zonguldak'ta 38 okulda ikili eğitim bulunuyordu, bunu dörde kadar düşürdük. Bu da sizlerin sayesindedir." dedi. Son olarak okullarda çevre güvenliğine çok önem veriyoruz. Sayın Valimiz nezaretinde geçtiğimiz günlerde bir güvenlik toplantısı gerçekleştirilmişti. Bu toplantıda alınan kararlar harfiyen uygulanmaktadır. Okul çevre güvenliği daha da artırılmış durumdadır." ifadelerini kullandı.

Gelecek toplantının gün ve saatinin belirlenmesi ile toplantı sona erdi.

Editör: TE Bilisim