Maden işçileri yayımladıkları video ile başlattıkları eylemi duyurdu. Maden ocağının önünden video yayımlayan işçiler, "Biz Gömü Köyü HEMA kuyuları yeraltı maden çıkarma işlemini yapan DENFA şirketinin çalışanlarıyız. Çok tehlikeli sınıfta sayılan işçileriz. Hayatımızı tehlikeye atarak çalışan işçiler olarak, işimizi zamanında yapmamıza rağmen maaşımızı alamıyoruz. Yapmış olduğumuz araştırmaya göre SGK sigorta primlerimizin de eksik yatırıldığını tespit ettik. Her gün ölümle burun buruna çalışırken hak ettiğimiz ücretlerin ödenmesini istiyoruz. Çalışmak için hazır olmamıza rağmen işi görmekten kaçınma hakkımızı kullanıyoruz. İş akitlerimizin sonlandığına ilişkin bilgi aldık. Biz bir yere gitmiyoruz" dedi.

 

"SGK primimiz yatsın, maaşımız ödensin"

Yaşanan sürece ilişkin detaylı bilgi veren bir maden işçisi süreci şöyle anlattı:

"24 Haziran seçimlerinin üç ay öncesinde 91 madencinin içeride 3 aylık birikmiş maaşı vardı ve ödenmiyordu. Bizler de iş bıraktık. İşi bıraktığımızda taşeron firma olan DENFA İnşaat, yüklenici firma olan HATTAT Enerji ve Maden Tic. A.Ş Amasra İşletme Genel Müdürlüğü'ne iki resmi bir yazı gönderdi.

18 Mayıs tarihli yazıda, ‘İşveren tarafından işçi maaşının ödenmemesinden dolayı çalışanlar 4857 sayılı İş Kanunu iş görme borcunun yerine getirmekten kaçınmıştır. 26.05.2018 tarihine kadar şantiye tatil edilmiş olup, sadece nöbetçi personel bulunacaktır' ifadeleri yer aldı.

28 Mayıs tarihli yazıda da işçilerin maaşının hala ödenmediği belirtilerek işverenin işçi ücretlerini ödeyene kadar şantiyenin tatil sürecinin devam edeceği bildirildi.

Bu süreçte bizler şantiyeyi terk etmedik, eylem yaptık. 6 Haziran'da içeride olan iki aylık maaşımızın ödenmesi sonucunda işbaşı yaptık. Şimdi de taşeron firma olan DENFA'nın eylem yaptığımız süreçte sigorta primlerimizi ödemediğini ve iş akdimizin feshedildiğini öğrendik.

Şu anda üç vardiyadan toplam 70 kişi madende. Bizler sigorta primlerimizin yatırılmasını, maaşımızın ödenmesini talep ediyoruz. Yasal hakkımızı kullanarak iş görme borcunu yerine getirmedik. Yasal olarak bizler haklıyız."

Editör: TE Bilisim