Ünal Demirtaş; "Lozan Antlaşması, Türkiye Cumhuriyeti'nin tapu senedidir. Milli mücadelemizin büyük bir diplomasi zaferi ile taçlandırılmasının 99'uncu yıl dönümünü kutlamanın haklı gururunu yaşıyoruz" dedi.

Ünal Demirtaş mesajında şunları ifade etti: “Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde Anadolu’da başlayan büyük istiklal mücadelesinin, siyasi bir zaferle sonuçlandırılması Lozan Antlaşması ile olmuştur. Mudanya Ateşkes Antlaşması’nın ardından Lozan Konferansı görüşmeleri İsmet İnönü başkanlığındaki heyet tarafından yürütülmüştür. İsmet İnönü, Lozan Konferansı görüşmelerindeki kararlı, emin, eşitlik ve özgürlük taleplerinden ödün vermeyen tavrı ile tarihe geçmiştir. Lozan Antlaşması, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ileriyi gören yönetimi ve İsmet İnönü başkanlığındaki heyetin üstün diplomatik tutumları sayesinde kazanılmış bir zaferdir. Mustafa Kemal Atatürk'ün, “Bu antlaşma, Türk Milleti'ne karşı, yüzyıllardan beri hazırlanmış ve Sevr Antlaşması ile tamamlandığı sanılmış büyük bir suikastın sonuçsuz kaldığını bildirir bir belgedir. Benzeri görülmemiş bir siyasi zafer eseridir!”  sözleri Lozan Antlaşması'nın önem ve anlamını çok net bir şekilde  ifade etmektedir.  24 Temmuz 1923'te İsviçre'nin Lozan kentinde, bağımsız ve özgür bir vatan için verilen destansı mücadeleler, büyük bir siyasi zaferle taçlandırılmış olmuştur.  Lozan Antlaşması ile Sevr Antlaşması ortadan kalkmış,  Türkiye Cumhuriyeti’nin siyasi ve ekonomik bağımsızlığı tüm dünyaya ilan edilmiştir. Bu anlamda da Lozan Antlaşması’nı, Türkiye Cumhuriyeti açısından kurucu nitelikte bir belgedir.

Lozan Barış Antlaşması‘nın değerini anlamak için hem tarih bilincine sahip olmak hem de bugünün küresel siyasi yapısını doğru yorumlamak gerekmektedir. Antlaşmanın öncesinin ve sonraki bir asırlık sürecin iyi anlaşılması ve bu diplomatik zaferin Türkiye'ye kazanımlarının doğru değerlendirilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle, bugün yaşadığımız bu toprakların nasıl kazanıldığını, Türkiye Cumhuriyeti'nin uluslararası alandaki hukuki ve siyasi varlığının hangi koşullar altında sağlandığını asla unutmayacak ve unutturmayacağız.

Bu duygu ve düşüncelerle, Cumhuriyet tarihinin en önemli siyasi başarılarından biri olan Lozan Antlaşması'nın 99'uncu yıl dönümünü kutlar, başta Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Ulusal Kurtuluş mücadelesini siyasi bir zaferle taçlandırarak Lozan Antlaşmasını imzalayan İsmet İnönü'yü ve Kurtuluş Savaşı kahramanlarımızı, şehit ve gazilerimizi saygı, minnet ve şükranla anıyorum."

Editör: TE Bilisim